Události, komentáře

24. října 2011
Události, komentáře

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví v komentovaných událostech ČT24 hovořil o protestech lékařských odborů.

Moderátor:

Připomeňme, že platy v nemocnicích by měly v příštím roce vzrůst o 10 %. Lékařské odbory oznámily, že jsou připraveny na další protesty v případě, že slovo, které jim dal ministr Leoš Heger, nebude platit.

Autor:

Máme podporu víc než poloviny zaměstnanců z nemocnic, máme sílu 48 000 hlasů, hlásají odbory. A ministrovi dávají 12 dní na to, aby jim dal jasné záruky, že se navýšení platů opravdu dočkají. Ministr ale odmítá, že by se v původní dohodě psalo o termínu od ledna 2012.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví /TOP 09/ (záznam):

Faktem je, že dneska nejsme ještě definitivně schopni prohlásit to procento, které navrhneme nemocnicím, aby zvýšily mzdy.

Autor:

Odboráři ale už připravují protesty. Prý už mají i jejich scénáře. Zatím je tají.

Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (záznam):

Nebudeme se snažit o žádný masový projev, že nechceme narušovat ten fond pracovní doby, ale zároveň slibujeme, že ten scénář prostě udělám tak, že ty akce budou viditelné.

Autor:

Obdobu akce Děkujeme, odcházíme, tedy hromadné podávání výpovědí, teď zdravotníci neplánují. Jediné, co připouští, je, že by třeba vyšli do ulic.

Tomáš Válek, Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků (záznam):

Těch scénářů je samozřejmě vícero, jsou to opravdu různé varianty, jakým způsobem budeme dále postupovat.

Autor:

Pokud zaměstnanci v nemocnicích nedostanou přidáno, budou odbory požadovat odstoupení celé vlády a nevylučují, že o pomoc požádají třeba Brusel nebo Evropský soudní dvůr ve Štrasburku.

Moderátor:

Hosté ve studiu, zdravotnický expert ODS Marek Šnajdr. Pane poslanče, dobrý večer.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Hezký večer přeji.

Moderátor:

A také člen Lékařského odborového klubu, který zároveň vede Českou lékařskou komoru, Milan Kubek. Dobrý večer i vám.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Dobrý večer.

Moderátor:

První otázka je na vás, ministr Heger dnes ohledně platů řekl: "Pokládám to za věc, kterou jsme slíbili a také ji dodržíme." Z toho, co vy jste dneska řekli, vyplývá, že jakoby panu ministrovi nevěříte. Proč?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Pan ministr v rámci memoranda jménem vlády podepsal mimo jiné, že bude spolupracovat s lékařskou veřejností při přípravě reformy zdravotnictví. My jednak moc žádnou reformu zdravotnictví nevidíme, protože stran ekonomiky a hospodaření ve zdravotnictví se k lepšímu nemění vůbec nic…

Moderátor:

Ale, jak to souvisí s tou obavou, že nesplní to slovo, že vám navýší laty?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Pokud někdo neplní jednu část smlouvy, tak je důvodné podezření, že nesplní ani další část té smlouvy nota bene, když za celý rok neudělal nic pro to, aby ten slib mohl být splněn. To znamená, nevytvořil ekonomické podmínky.

Moderátor:

Ale my tady máme jakési ‚de javu‘ z jara, jak jsem říkal na začátku. Protože to vypadá, že tady zase bude nějaká akce - Děkujeme, teď už opravdu odcházíme nebo něco takového? Víte, co může být větší garancí než slovo ministra zdravotnictví? Ve vašem resortu?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

No to, že se ty sliby budou plnit. A ty se neplní.

Moderátor:

Pane poslanče, sám pan ministr řekl, že do půlky listopadu bude mít analýzu příjmů za 3. čtvrtletí a že pak sdělí tedy přesné procento dalšího navýšení. Jinými slovy, že pak tedy sdělí, na co peníze budou. Pokud to chápu správně, jak tedy může garantovat, že ty závazky splní a jak byste reagoval na tu výtku pana doktora Kubka?

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Předně už z toho, co jste se mě sám ptal, vyplývá, že to jednání o podmínkách úhrad a tedy o i podmínkách toho ekonomického prostředí, které umožní nebo neumožní to, o čem tady pan prezident Kubek hovoří. Tak ta diskuse se stále vede. A každý, kdo ví, jak to ve zdravotnictví chodí, tak mi potvrdí, že vždycky to jednání se vede do konce listopadu, do počátku prosince. To znamená, v této chvíli ještě jednání ani neskončilo. A tady pan kolega Kubek a pan kolega Engel již vyhrožují pádem vlády, demonstracemi a těmito silnými výrazy.

Moderátor:

Ale promiňte, není, nejsou ty jejich námitky logické ve chvíli, kdy kvůli ekonomickému zpomalení možná hrozí stav, kdy do systému prostě přiteče výrazně méně peněz a kdy sebelépe myšlené sliby prostě nebudou moci být naplněny, protože na ně nebude.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Ale od toho je právě to jednání. A každý seriózní člověk, který to jednání vede, tak musí na jednu stranu dát závazky a vůli, a na druhou dát ekonomické možnosti, které má ekonomika, země a samozřejmě české zdravotnictví. To jsou věci, které jsou naprosto spojité, a oddělovat je od sebe není možno.

Moderátor:

Dobře, ale vy teď připouštíte, že těch peněz skutečně může být málo.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Já myslím, že všichni víme, že celá ČR, celé české veřejné rozpočty a prosím, podívejme, se za naše hranice, to znamená, celá EU čelí poměrně významné hospodářské a dluhové krizi, která ohrožuje všechny pilíře veřejné ekonomiky včetně zdravotnictví. Nevidět tuto ekonomickou souvislost je trestuhodné.

Moderátor:

Pane Kubku, co říkáte tomu, že jsou některé věci, které asi opravdu, abych trošku parafrázoval to, co říkal pan poslanec, některé věci opravdu neovlivní žádný ministr zdravotnictví, financí a všech resortů dohromady. Ta ekonomická realita je prostě nějaká.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Já rozumím, ale vláda je v takové pozici určitého hasiče, který se snaží hasit požáry, které sám založil. Protože byla to vláda, kdo rozhodl o zvýšení daně z přidané hodnoty, která vysaje ze zdravotnictví jen v příštím roce do státního rozpočtu 4 mld. korun a ekonomické problémy resortu ztíží. Byla to vláda, která odmítla zvýšit platby za tzv. státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané, to je 60 % populace, kteří čerpají 80 % zdravotní péče. A ten příspěvek tvoří pouhých 24 % příjmů zdravotního pojištění. Tedy je to 723 Kč měsíčně. A za 72 korun měsíčně na kolik si tato vláda cení zdraví jednoho důchodce nebo jednoho dítěte, prostě ta zdravotní péče skutečně zajistit nelze. Ale byla to vláda, kdo takto rozhodl.

Moderátor:

Pane poslanče, nemůže působit na zdravotníky negativně i prohlášení pana ministra, že ne všechny nemocnice si budou moci dovolit zdravotníkům plošně přidat, protože by zbankrotovaly? Cituji iDnes.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Já myslím, že nemůže. Já myslím, že pokud se skutečně na ten problém podíváme seriozně, tak je potřeba říct, že ano, a je tomu prosím vás odnepaměti, že se liší mzdová úroveň konkrétních lékařů, konkrétních nelékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu…

Moderátor:

Bylo ale přece řečeno, že všichni dostanou přidáno.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

V průměru a to se taky stalo. V prvním roce se tak stalo, já bych ta čísla možná zopakoval. Protože ne všichni naši občané si to uvědomují, v tom letošním roce došlo zhruba, v kategorii lékař, k růstu průměrné mzdy z 50 na 60 000 Kč, to je o 20 %, to je prosím vás mimořádný skok, který se povedl, který se stal…

Moderátor:

Dobře, začínající lékaři v malých nemocnicích někde v okresních městech by vám možná řekli, že třeba to tolik nepocítili.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Možná se budete mýlit, že ten skok se týká i absolventů lékařů. Navíc vláda splnila další část závazků např. v oblasti zlepšení vzdělávání. A já musím říct jednu věc, ten závazek je oboustranný, tam jsou i úkoly rovněž pro pana prezidenta Kubka, pro odbory a podobně. Spolupodílet se na těch změnách.

Moderátor:

Dobře, ale zůstaňme, prosím, u té selektivnosti. Máte, pane Kubku, vy obavy právě z toho, že to zvýšení by mohlo být selektivní, že by jednoduše nedostali automaticky přidáno všichni?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Tak my máme obavy, že nedostane přidáno nikdo, a z vyhlášení pana ministra se důvodně domníváme, že se nás chystá přechytračit. Ale já jsem možná stará škola, pane předsedo správní rady, já jsem přesvědčen o tom, že smlouvy se mají dodržovat, a že jsou závazkem opravdu pro obě strany. A mě mrzí, že do dnešního dne nemáme žádné standardy a nadstandardy, byla to právě Lékařská komora, která nabídla, že převezme spoluzodpovědnost za tvorbu těch standardů, respektive nadstandardů. A je chybou pana ministra Hegera, že naši nabídku odmítl. A teď my nemůžeme nést nezodpovědnost za to, že žádné nadstandardy nemáme, že žádná reforma zdravotnictví, jakkoliv o nich politici mluví, se nekonala. A že naše zdravotnictví je ve stejných problémech. To máte, pane Železný, pravdu, jako bylo před rokem. A stejně čelíme nedostatku lékařů a zdravotních sester, protože bohatší státy západní Evropy nám kvalifikované odborníky vysávají.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:
Jednak bych připomněl, co se děje v těch bohatších státech, o kterých vy hovoříte. Jestli dobře
sledujete ekonomické statistiky, jako já, tak víte, že ve státech, jako je Španělsko, Itálie, Portugalsko, v těchto dnech, pane prezidente, dochází k dramatické redukci veřejných výdajů na zdravotnictví právě proto, že tyto státy se dostaly do situace, kam se nás doporučujete dostat vy. To znamená, že jsou tak zadlužené, že už nejsou schopny zajistit svým pacientům adekvátní rozsah zdravotnictví, a to já bych si skutečně v ČR nepřál. A teď k těm reformním změnám. Já jsem bedlivě od doby, co jsme tady seděli na jaře naposledy a bavili jsme se o těchto změnách, sledoval chování České lékařské komory. Já můžu zodpovědně říct, kterákoli legislativní reformní změna přišla do parlamentu, Česká lékařská komora vždy byla ostře proti všemu, byli jste proti elektronickým aukcím na léky, byli jste pro zavedení nároků a nadstandardu. Byli jste proti všemu…

Moderátor:

Dobře, nechme…

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Omlouvám se, jediný koncept, který jste navrhovali: „Milý daňový poplatníku, zadluž se ještě více a dávej nám víc peněz".

Moderátor:

Nechme na to, prosím, pana Kubka reagovat, abychom se dostali i dál.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Já jestli, opravdu lékaři nenesou zodpovědnost za krach veřejných financí, za to, že stát není schopen vybírat daně, za to nesete vinu vy, politici. Stejně vy politici a konkrétně vy, pane předsedo správní rady, nesete zodpovědnost za hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nesete přímou zodpovědnost za peníze, které utíkají do projektů, jako je IZIP, které nepřináší žádný hmatatelný výsledek a prospěch českému zdravotnictví. A ti lékaři od nás skutečně neutíkají do Španělska nebo do Itálie. Oni nám utíkají do Německa, Rakouska do Velké Británie.

Moderátor:

Když dovolíte, k IZIP se dostanu v zápětí. Ale ještě jenom jedna otázka na vás, abychom uzavřeli to téma Děkujeme, opět odcházíme nebo Děkujeme, teď už definitivně odcházíme. Já to nechci nějak bagatelizovat, ale ono to opravdu vypadá, že tady chystáte nějakou další kampaň. Nemáte strach z toho, že veřejnost bude brát zdravotníky, prosím v uvozovkách jako vyděrače, kteří při každém problému vyhrožují nějakými akcemi. Proč třeba dneska jasně neřeknete, co chcete, jak budete protestovat, a místo toho váš šéf odborového klubu pan Engel vyhrožuje novou kampaní, která bude daleko silnější, než ta jarní. Jaká bude, co si pod tím mám představit?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

To je otázka na pana předsedu Engela. Já z titulu funkce prezidenta lékařské komory mohu říci…

Moderátor:

Vy jste se dneska dohodli, že budete koordinovat ty kroky.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Lékařská komora slíbila, že podpoří protesty všech zdravotníků, oprávněné protesty, tedy nejenom lékařů, ale i sester, stejně tak jako soukromých lékařů, pokud tyto protesty nebudou zaměřené proti jiným skupinám zdravotníků.

Moderátor:

Dobře, jak tedy budou ty protesty vypadat? Budou silnější? V případě, že se naplní ten černý scénář, který tady malujeme nebo vy ho malujete.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Pane redaktore, to je otázka opravdu na předsedy odborových organizací, na předsedu Engela, na předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. A je to i otázka na organizace soukromých lékařů. Protože my nesmíme zapomínat na to, že stejně nespokojení jsou také soukromí lékaři, pro které pan poslanec Šnajdr přichystal například povinné přeregistrace, aby jejich ordinace se mohly stát levnou kořistí zdravotnických řetězců, jejichž zájmy…

Moderátor:

Dobře. Pojďme teď, prosím, k dalšímu tématu, které jste koneckonců vy otevřel, abychom se k němu alespoň krátce dostali. A totiž k tomu systému IZIP. Pane poslanče, proč dnes správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny, které vy předsedáte, odložila rozhodnutí o dalším osudu elektronických knížek na listopad? To je téma, které asi ještě zdaleka není vyčerpáno, předpokládám.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

O tom jsem přesvědčen, správní rada neodložila rozhodnutí. Správní rada konstatovala to, že nemá veškeré podklady k tomu, aby mohla kvalifikovaně a řekněme pregnantně rozhodnout. My jsme byli konfrontováni s některými fakty, my jsme byli konfrontováni s některými návrhy řešení, nicméně jak ta fakta, tak ty návrhy řešení neobsahovaly detailní audit těchto návrh, neobsahovaly detailní právní analýzu z pohledu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Moderátor:

Ale promiňte, ten audit by měl být předložen do 14. listopadu. Jeho výsledky a dokumenty kolem IZIP se rada bude zabývat opět 21. listopadu, kdy má další zasedání vaše rada. Ale politici tak o ostře sledované transakci rozhodnou jen tři dny před vypršením lhůty pro definitivní slovo o nákupu akcií. Nedostáváte tím sami sebe do poněkud stresové a nevýhodné pozice?

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Já si myslím, že nikoliv. Sám jste si na to odpověděl. My potřebujeme mít ten audit. My potřebujeme mít všechny právní…

Moderátor:

Dobře, ty termíny trošku vypadají opravdu, tak…

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Due diligence bylo zahájeno před zhruba týdnem. Je evidentní, že správní rada potřebuje mít poměrně přesně popsáno, co je uvnitř společnosti, jaká tam jsou práva, jaké tam jsou závazky, jaká tam jsou duševní vlastnictví a podobně, než se rozhodne. Stejně tak musí mít správní rada jasný přehled o tom, jasnou informaci, kdo je ten druhý partner na té druhé straně. My odmítáme jednat s nějakou anonymní osobou zastoupenou právníkem. Ale, my jsme jasně řekli a jasně uložili panu řediteli, co má předložit a na základě toho rozhodneme.

Moderátor:

Jak by se měl IZIP řešit, podle lékařské komory, připomínám, že vy jste tady toto téma nadnesl, tak na to jisté máte nějaký názor?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Víte, já jsem šokován tím, že předseda správní rady se snaží přesvědčovat veřejnost o tom, že neví vůbec nic o projektu, do kterého Všeobecná zdravotní pojišťovna nacpala miliardu korun z našich veřejných peněz…

Moderátor:

No, tak on říkal, že je to teď prověřováno. Pane Kubku, zase, buďme spravedliví.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:
Samozřejmě, ale co dělal několik let jako předseda správní rady? Ten projekt nespadl z Marsu. Ten projekt zde běží několik let. Pan předseda Šnajdr je předsedou správní rady také několik let. To znamená, on…

Moderátor:
Promiňte, proč Česká lékařská komora několik let třeba na to neupozorňovala?

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:
My upozorňujeme na to, že IZIP je od začátku postaven špatně. Protože není dostatečná ochrana citlivých osobních údajů. Ta data nejsou věrohodná, protože účast v tom projektu není povinná a pacienti mají právo některé informace z toho IZIPu se své zdravotnické dokumentace vyškrtávat…

Moderátor:
Dobře, tak proč jste tohle třeba neříkali o něco hlasitěji, o něco razantněji, o něco jasněji.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:
Ale to začal říkat už můj předchůdce pan doktor Rath a lékařská komora to opakuje neustále, že projekt IZIP je příliš ambiciózní, že nefunguje a pravděpodobně nemůže fungovat. A elektronizace zdravotnictví by měla postupovat jinak.

Moderátor:
Proč jste vy několik let, jak říká pan doktor Kubek, nic nedělal nebo lidé ve vašem okolí nic nedělali?

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:
Tak já myslím, že to je naprosto falešná informace. Pan doktor Kubek možná zapomněl veřejnosti říct, že i zástupce České lékařské komory sedí ve správní radě opět mnoho let. To znamená ta…

Moderátor:
Dobře, ale promiňte, vy jste předsedou té správní rady, buďme zcela korektní.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:
Nepochybně, já jsem předseda a je to právě správní rada, která managementu nastavila již v minulosti i nyní poměrně přísné mantinely, jakým způsobem si umíme představit, že ten projekt bude pokračovat nebo nebude pokračovat. Já možná připomenu, před rokem to byla právě mnou vedená správní rada, která řekla, že projekt může pokračovat pouze za situace, kdy prokáže to, že pojišťovně přináší prostředky na 2 pilotních projektech. Před zhruba měsícem se objevila nestandardní situace z hlediska změny stávajícího vlastníka, opět jsme poměrně razantně na to zareagovali. 21. listopadu mnou vedená správní rada vybere na základě právních analýz a auditů.

Moderátor:
Pánové, já mám pocit, že nejenom otázky kolem financování zdravotnictví, kolem platů zdravotníků, ale možná i téma IZIP bude určitě ještě předmětem dalších diskuzí během letošního politického podzimu. Oběma vám děkuji, že jste přišli do studia. Díky a na shledanou.

Milan Kubek, prezident  České lékařské komory:

Na shledanou.

Marek Šnajdr /ODS/, poslanec, předseda správní rady VZP:

Děkuji a hezký večer.

Bc. Marek Šnajdr

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
poslanec PČR