S vicepremiérkou jsem ve spojení, tušil jsem leccos. Vláda jde dál

18. dubna 2012
S vicepremiérkou jsem ve spojení, tušil jsem leccos. Vláda jde dál

"Tušil jsem něco o různých variantách, s místopředsedkyní vlády samozřejmě komunikuji, tušil jsem leccos," prohlásil Nečas na ruzyňském letišti.

Karolína Peake zakládá novou politickou stranu a vystupuje z VV. Co to znamená pro vládu?

Je to pro mne nová informace, musím se tím zabývat a jednat se všemi relevantními stranami včetně Karolíny Peake.

Jste připraven sestavovat vládu s touto novou platformou místo VV?

Nemám žádné zprávy o tom, že by to nebo ono křídlo Věcí veřejných vypovědělo koaliční smlouvu. Vláda je sestavená a koaliční smlouva platí. To, o co jde, je, aby měla jasnou většinu v Poslanecké sněmovně.

Zůstane Karolína Peake ve vládě i poté, co opustí VV, za něž byla do kabinetu nominována?

Nemyslím, že její odchod z Věcí veřejných znamená automaticky odchod z vlády. Ale máme zatím málo informací, já se všemi relevantními aktéry budu dál jednat.

Véčkařské vedení už ale vyzvalo Karolínu Peake a Pavla Dobeše k odchodu z vlády. Jak na to budete reagovat?

Jsou to dva dobře pracující členové vlády, nevidím důvod, proč bych je pro nekvalitu jejich práce měl odvolávat. Ale jistě tušíte, že teď přijdou velmi delikátní a subtilní jednání. Nebudu říkat, co udělám za den, za hodinu, za týden. Ta jednání vlastně běží nepřetržitě.

Říkáte, že koaliční smlouva platí. Ale koaliční smlouva je podepsána třemi stranami a vy teď máte ve vládě tři ministry, kteří jednu z těch zakládajících partají opustili.

Není mi známo, že by Karolína Peake chtěla opustit koalici a přestat podporovat tuto vládu. Ona deklaruje, že bude tuto vládu a vládní program naopak podporovat. Navíc to není první nestraník ve vládě. Ale budeme o této situaci jednat, spekulovat je předčasné.

Nakolik ta situace vaši vládu ohrožuje?

Nemohu popřít, že to může znamenat ohrožení vlády. Budeme o tom jednat a rozhodující bude zájem poslanců ze stran ODS, TOP 09 a poslanců zvolených na kandidátce Věcí veřejných, zda budou podporovat tuto vládu a toto programové prohlášení.

Jsou za této situace předčasné volby opět pravděpodobnější?

Je to jedna z reálných alternativ, ano. Trvám na tom, že nechceme vládu na základě nějaké vratké stojedničkové většiny. Já ale očekávám, že budou všichni dodržovat programové prohlášení a koaliční smlouvu, která je podepsána jménem přesně stanoveného počtu poslanců bez ohledu na peripetie v některé z politických stran.

Řekl jste, že vám nestačí vratká stojedničková podpora. Jaká podpora by vás uspokojila?

To neřeknu.

Situace je velmi nepřehledná. Nebylo by lépe, kdyby vláda požádala o důvěru ve sněmovně, aby bylo jasné, o koho se opírá?

Myslím, že se situace velmi brzy vyjasní politickým jednáním. To je lepší než absolvovat jednání o důvěře vládě.

Kdy jste se dozvěděl o rozhodnutí Karolíny Peake odejít z Věcí veřejných a založit novou stranu?

Teď, po přistání. Tušil jsem něco o různých variantách, s místopředsedkyní vlády samozřejmě komunikuji, tušil jsem leccos, ale nevěděl jsem to až doteď.

Nenabídnete nové platformě Karoliny Peake začlení do ODS?

Nepředpokládám, že bychom vedli toto jednání.

(Autor: Zuzana Kubátová)

RNDr. Petr Nečas