Kvůli současné koalici kraj přešlapuje na místě

4. října 2016
Kvůli současné koalici kraj přešlapuje na místě

Středočeský kraj mám rád. Narodil jsem se tu, mám tu rodinu, přátele, chci tu trávit i další část života. Proto si přeji, aby se našemu kraji, jeho městům a obcím dařilo, rozvíjely se a nabízely svým občanům stále lepší a lepší podmínky pro život. V žádném případě tak pro mě – jako opozičního krajského zastupitele – neplatí, že čím hůře Rada Středočeského kraje funguje, tím lépe pro nás jako opozici. Nemám proto žádnou radost z toho, že z hlediska kvality života v klíčových tématech a oblastech současná rudo-oranžová koalice ČSSD a KSČM selhává a kraj dopředu neposouvá.

Můžeme snad říci, že jezdíme po skvěle opravených krajských silnicích, že se budují obchvaty měst, dostatečně se investuje do středních škol, spravedlivě a racionálně se rozdělují investiční dotace do středočeských měst a obcí? Každý, kdo se jen trochu o dění v našem kraji zajímá, kdo ho vnímá s otevřenýma očima, nemůže odpovědět kladně. Tak například na silnice šlo v roce 2016 o 200 mil. korun méně než v roce 2008, kdy za vedení Středočeského kraje zodpovídala ODS. Střední školy mají pod hejtmany ČSSD o 100 mil. korun méně prostředků na provoz, investice z krajského rozpočtu do škol klesly o 200 mil. korun. Přitom právě střední školy a kvalitní vzdělání je to, co dominantně rozhoduje o budoucím rozvoji a bohatství našeho kraje. Slova o tom, že leccos nahradí evropské dotace, je třeba brát s rezervou. Lze je čerpat jen na něco, jsou s tím spojeny vysoké administrativní náklady a často to je běh na dlouho trať. Kraj se tímto nesmí zbavovat odpovědnosti za vlastní neaktivitu.

ČSSD a KSČM to měla v tomto volebním období poměrně těžké. Spíše než na budoucnost a rozvoj se musela soustředit na průšvihy, které nadělala v minulém volebním období v čele se svým hejtmanem Rathem, ke kterému se jeho dříve loajální kolegové a spolupracovníci ze současné Rady kraje už příliš nehlásí. Projekty, jako jsou Buštěhrad, nepodařená revitalizace bývalého vojenského areálu Milovic, vysátý rozpočet na předražené investice atd., jsou jen malým výčtem selhání socialistů a komunistů, kvůli kterým kraj přešlapuje na místě.

ODS to chce po volbách změnit. Chceme dát opravdový důraz na růst kvality krajských škol a vzdělání. Ne rétoricky, této prioritě vyhradíme v rozpočtu o 100 mil. korun navíc. Chceme více investovat do oprav silnic a budování obchvatů, zlepšit dopravní spojení, aby mohli být středočeští občané mobilní a bez problémů jezdili do škol i zaměstnání. Okamžitě a mnohem důrazněji než současné vedení kraje vstoupíme do jednání s Prahou, aby neodsoudila Středočechy ke kamionové invazi, a společně budeme tlačit na dobudování Pražského okruhu. Budeme se zkrátka snažit, aby už nevznikla rudo-oranžová koalice a levice dál našemu kraji neškodila. 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS, krajský zastupitel, předseda Kontrolního výboru