Nechci, aby naše město na čtyři roky zmizelo z krajské mapy

4. října 2016
Nechci, aby naše město na čtyři roky zmizelo z krajské mapy

Již šestým rokem je Petr Vychodil starostou Králova Dvora. Před dvěma lety se z pozice náhradníka dostal také do středočeského zastupitelstva. V nadcházejících krajských volbách se bude snažit mandát obhájit. Zajímalo nás proč. A tak jsme se na to zeptali.

Proč kandidujete v krajských volbách?

Nezlobte se, ale začnu svou odpověď jinak. Od toho, co rozhodně není důvodem mojí kandidatury. Nejsem kariérní politik a nedělám to tedy proto, abych se na žebříku posunul o jednu příčku výš. Vedle tohoto důvodu proč ne, existují samozřejmě i důvody proč ano. Tím hlavním asi je pragmatické uvědomění si, že je to potřeba. Dalo by se to srozumitelněji nazvat i důsledkem použití zdravého selského rozumu. Jsem starostou středočeského města. To je práce, která mě baví a chci ji dělat co nejlépe. No a součástí toho „co nejlépe“ je kandidovat do krajského zastupitelstva. Ne proto, aby Petr Vychodil popolezl o kousek blíž k poslaneckému platu a imunitě, ale aby Králův Dvůr a region Berounska nezmizely na čtyři roky z krajské mapy. Samozřejmě mi to můžete, a nemusíte věřit.

To se samozřejmě dobře poslouchá. Jenže to samé říká i mnoho těch, kteří se ve skutečnosti chtějí dostat blíž k poslaneckému platu. Máte na svou obhajobu nějaké racionální argumenty?

Nejsem obžalovaný, takže nepotřebuji obhajobu. Ale rád na sebe prozradím třeba to, že jsem svojí profesní kariéru začal jako živnostník, který provozoval stánek se zeleninou a dotáhl to až k založení firmy ESO Market, která dnes má více jak 200 prodejen potravin. Nikdy jsem netoužil a netoužím být poslancem. Mnoho lidí mi to přesto podsouvá. Možná proto, že bývalý starosta Berouna Besser se touto cestou vydal. A z čela města se dostal až do čela ministerstva. Já jsem měl možnost spolupracovat a být blízko poslanci za náš region Janu Schwippelovi. To, co se dělo kolem něho, mi vrcholnou politiku úplně zhnusilo. A bohužel i některé lidi. Byla to doba, kdy jsem vážně uvažoval o odchodu z ODS. Být úspěšným starostou samozřejmě může být začátek kariéry v nejvyšších politických patrech. Ale jenom pro toho, kdo po ní touží. To já opravdu nejsem.

Natočil jste krátké video s pozvánkou ke krajským volbám. Zmiňujete se v něm o pověrách, které má spousta lidí spojené s volební urnou. Není v něm ale obvyklé sdělení „volte mě“. Jaký to tedy vlastně má smysl?

No vidíte. Tak to napište sem. Lidi, volte mě. Kdo zná moji povahu tak dobře ví, že mám rád anglický humor a umím si udělat srandu i sám ze sebe. Proto jsem se nechal od kluků, kteří spot vymysleli, celkem snadno ukecat a do téhle recese šel. A nelituji toho. Nádherně jsem si to užil už při natáčení a ještě více se bavím nad některými komentáři, které se na nejrůznějších místech internetu objevují. Jak pozitivní, tak negativní. Ty druhé jsou ponejvíce od lidí, kteří nedokážou nebo nechtějí chápat nadsázku. Ta je ale pro tento typ oslovení naprosto zásadní a nenahraditelná. Podstatou virálního marketingu je správně laděné sdělení. Vtipné, parodující, mystifikující a často navíc erotické. Se svojí postavou jsem si erotiku nedovolil. Takže jsem vsadil na ostatní směry.

A co jsem tím vlastně chtěl říct? Podvědomě asi to, že ODSka se pomalu, ale jistě zvedá. Že nepatří na politický hřbitov. A v prvním plánu bylo to, že třeba zvednu ze židlí a přivedu k volbám ty nejchytřejší lidi v naší republice. Ty, kteří všechno znají, vidí všechny chyby a na všechno mají jednoduchá řešení. Myslím tím členy všech stínových vlád, které pravidelně zasedají skoro v každé naší hospodě.

Proč myslíte, že je ve volbách do krajských zastupitelstev o tolik nižší volební účast než v těch do poslanecké sněmovny nebo v komunálních?

Určitě proto, že pro velkou část voličů je kraj zbytečná instituce. Tím, že nejdou volit, vyjadřují svůj nesouhlas s jeho existencí. Jenže to je velká chyba. Kraje tu totiž jsou. A rozhodují o spoustě důležitých věcí, které mají přímý dopad na fungování měst a obcí. Rozdělují se tu peníze pro školy, rozhoduje se o tom, kde se budou a kde nebudou opravovat silnice druhé a třetí třídy, odchází odtud řada dotací na kulturní a sportovní akce a takhle bych mohl ještě dlouho pokračovat. Tohle si ale uvědomuje strašně málo lidí.

Dá se to nějak změnit?

Já pevně doufám, že ano. Popravdě si tím ale vůbec nejsem jistý. Minimálně ta část voličů, která je pravicově orientovaná, by ale měla ve svém vlastním zájmu co nejdříve pochopit, jaká hra se tady aktuálně hraje. Kraje vznikly v roce 2000. Jestli to byl dobrý nebo špatný projekt není v tuhle chvíli podstatné. Nějak začaly fungovat. Potom přišly krajské volby v roce 2008, ze kterých ČSSD udělala referendum o poplatcích ve zdravotnictví. Celou volební kampaň postavila populisticky na něčem, o čem ty volby vůbec nebyly. A vyhrála. Vypustila tím z láhve džina, kterého tam už možná nikdo nebude schopen vrátit zpátky. Použila klamavou reklamu a prošlo to. Od té chvíle už z volební kampaně nepoznáte, jaké volby se vlastně blíží. Jestli do sněmovny, do kraje, na radnici… Speciálně u nejmenovaného politického hnutí musíte logicky získat dojem, že jeho vrcholný představitel kandiduje všude a do všeho.

To nezní moc optimisticky.

Ono taky po pravdě není k optimismu moc racionálních důvodů. To ale naštěstí nemusí tolik vadit. Pro optimistický pohled na svět totiž racionální důvody nejsou tím jediným důležitým.

Nahrál jste mi na závěrečnou otázku. Jste směrem k volebním výsledkům optimista?

A vy jste mi nahrál na závěrečnou odpověď, která začne podobně jako ta úvodní. Nejdříve řeknu, co určitě nejsem. Nejsem pesimista a nejsem idealista. Kdybych byl idealista, očekával bych, že bude po volbách hejtmanem lídr naší kandidátky Martin Kupka. A kdybych byl pesimista, dopředu bych se smířil s tím, že na krajské úrovni začne sofistikovaný výzkum toho, jak by byl pro voliče na celostátní úrovni přijatelný politický přechod od agro-socialismu k agro-komunismu. A teď se sluší, abych seriózně odpověděl na vaši otázku. Jsem realista, který se chce dívat do budoucnosti s optimismem. Dříve či později přeci musí zdravý rozum zvítězit.

Petr Vychodil

člen místní rady
místopředseda oblastního sdružení
člen regionálního smírčího výboru
starosta města
krajský zastupitel