Otázky Václava Moravce

15. dubna 2012
Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu byl ministr zemědělství Petr Bendl.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zákazníci mají čím dál větší zájem také o zeleninu a o maso. A čeští zákazníci také čím dál častěji, soudně alespoň na základě sociologických šetření, dávají najevo, že kvalita pro ně začíná mít přednost před cenou. Nejen o tom budou diskutovat ministr zemědělství České republiky Petr Bendl z ODS, lidovecký senátor Petr Šilar, exministr životního prostředí, zástupce ředitele sekce pro potravinářské výrobky Evropské komise Ladislav Miko, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka a pozvání přijali i ředitel Potravinářské inspekce Jakub Šebesta, který je společně s publikem, vítejte. A vítám i manažerku pro bio svazu ekologických zemědělců Kateřinu Nesrstovou. Vítejte. Pane ministře, před 2 měsíci jste nám v Otázkách sliboval přípravu novely zákona o potravinách, jak jste daleko?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Pracujeme na ni, to je…

Václav MORAVEC, moderátor:

To je klasická odpověď politika, chtěl jsem dodat.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jasně, tak vy jste asi chtěl slyšet, jestli vám to předám v den D, hodinu H, minutu M.

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslel jsem, že už to máte před sebou a že nám teď budete.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Je to jeden legislativních úkolů vlády. My musíme zapracovat řadu evropských norem, které zpřísňují některá pravidla. Víte, že například to zviditelňování, lepší orientaci v kvalitě potravin, větší písmenka, větší popis toho, co často nejsme schopni rozluštit na tom kterém obalu, protože starší lidé s tím mají problém. To jsou věci, které...

Václav MORAVEC, moderátor:

Ono jenom starší, pane ministře, když vám ukážu tady, tady.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

No, tak vidíte, že mám pravdu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tady med, který je lesní a má to být český výrobek a téměř na něm vůbec nic není k přečtení. To znamená, když si vezmete tu lupu, a propos, tak vy, myslíte, že tohle byste přečetl?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To já dobře vím, proto, proto to děláme.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy kupujete takový med?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne, já tohleto nepoznám ani, to bych potřeboval ještě brýle, to máte pravdu.

Václav MORAVEC, moderátor:

No, vidíte a to nejste starší člověk.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne, to já s vámi souhlasím. To je dlouhodobá bolest informacích podávaných na potravinách, které se prodávají v České republice a proto je s tím potřeba něco udělat. Legislativní změny.

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy tedy, kdy tedy budou například potraviny včetně toho medu, který držíte v rukách, mít, větší písmo?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

By měly přijít k 1. lednu 2014 by měla začít platit řada nových legislativ, týkající se mimo jiné i těchto záležitostí, kdy máme opravdu špatnou orientaci v tom, co ten výrobek obsahuje, kdo ho vyrobil. Já pozitivně čtu pozitivní zprávy o tom, jak lidé se čím dál tím více zajímají o kvalitu potravin. Jenom 16 % lidé uvádí, že je nezajímá, co je napsáno na obalech potravin. Zhruba 45 % lidí říká, že je to zajímá a že se dívají, buď v obchodě, anebo doma si to potom přečtou tak, aby byli schopní se orientovat lépe v kvalitě potravin, odkud pochází a podobně, protože tohle opravdu spíš je na tu lupu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Půjdete ještě dál než ty evropské směrnice, které v minulém roce prošly v Evropském parlamentu a které vlastně budete dávat do českého zákona v souvislosti s tou novelou?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já sám jsem příznivec spíše toho - méně dobrých informací je lépe než mnoho dobrých informací, když to řeknu zjednodušeně. Protože v okamžiku, kdy těch informací tam bude přespříliš, těžko se v tom někdo vyzná. Proto i na úrovni České republiky nechceme příliš mnoho značek kvality tak, aby lidé byli schopni se v tom orientovat a také proto, že to, co se stává neustále větším tématem, je klamání spotřebitele. Protože obchodníci často dobře vědí, že česká potravina je kvalitní a tak to slovo český se dostává do popředí zájmu našich zákazníků a řada výrobců klame naše zákazníky v tom, že uvádí takzvaně českou potravinu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, tady, pane ministře, další výrobek. To je staročeský salám vyrobený v Polsku a jsou v něm staročeské arašídy. Když budu, když budu hodně ironický. Petře Šilare, je něco, co by podle vás vláda.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Můžu vám to vrátit zase?

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, ještě já vám naopak přidám staročeský salám z Polska. Co by vláda měla zapracovat do té novely zákona o potravinách a co by v ní určitě krom těch evropských směrnic, lepšího značení potravin mělo být?

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:

Já si myslím, že pan ministr tady teď je trošku na pranýři neprávem, protože je krátce ve své funkci. A já si myslím, že celá chyba, o které tady mluvíme, už je dlouhodobá záležitost a nekoncepčnost české zemědělské politiky a ve vztahu i k zákonným předpisům. Myslím si, že by ten zákon...

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak kdybyste se připravovali na vstup do Poslanecké sněmovny a případnou koalici s ODS, protože samozřejmě to byli ministři zemědělství ODS, kteří za to také nesou politickou odpovědnost a Petr Bendl byl místopředsedou ODS.

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:

To je pravda, ale tady ta záležitost je teď záležitost, která se řeší od vstupu do Evropské unie. A myslím si, že jsme tady ten trend nezaznamenali včas a že tady chybí. A myslím si, že i ty některé další zákonné předpisy by měly být podstatně přísnější i ve vztahu k obchodním řetězcům.

Václav MORAVEC, moderátor:

Například, co by konkrétně, kam vy byste šel ještě dál nad rámec toho, jak i Evropa zpřísňuje informování spotřebitelů?

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:

Určitě bychom navrhovali, aby se dělala větší propagace českých výrobků a českých výrobců.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale to už stojí tolik peněz, vy byste do toho dával ještě větší peníze. Není toto spíš okrajovější věc?

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:

To není, protože k tomu se také musí ten spotřebitel vychovávat. U nás, jestliže rozhoduje v tržním hospodářství jenom cena, tak prostě nestačí mít jenom český výrobek, ale musí také být dobrá reklama a musí to zboží dobře nabízet.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ladislave Miko, vy jste byl českým ministrem životního prostředí, byť nakrátko, teď jste v Bruselu. Když se podíváte na tu loňskou směrnici, která byla přijata Evropským parlamentem a která se bude implementovat, nečesky, nehezky řečeno v parlamentu českém, tak neukazuje i tento evropský kompromis, že vítězí tlaky výrobců potravin, řetězců, zkrátka komerčních zájmů nad zájmy nás spotřebitelů?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Hezké odpoledne. Já myslím, že do jisté míry máte pravdu, ale na druhou stranu je třeba říct, že právě přijetí této nové normy a následně implementačních směrnic, které budou schváleny v prosinci, než to teda vejde v platnost, se snaží posílit tu roli nebo tu informaci pro spotřebitele, aby se dokázal správně orientovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
 
Kdybych řekl nedostatečně.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Já si myslím, že tady musíme si říct, kde ten spotřebitel tu informaci hledá. Samozřejmě je důležité a potřebné, aby byla informace na samotném výrobku, když si teda sáhnu na ten regál, abych si to mohl přečíst. Ale reálně vzato, když se podíváte, kolik lidí si opravdu čte, jednak je to teda problém, protože chceme, aby tam byla větší písmenka, aby tam byly relevantní informace, ale spousta lidí si to přečte buďto doma, anebo potom hledá ty informace k danému výrobku v jiných médiích, například na internetu. A tady jde skutečně o to, aby byla zpřístupněna veškerá informace v řadě možností, aby ten spotřebitel měl šanci se tu správnou informaci dovědět a srovnat ji taky se svou zkušeností, protože to je další věc, která hraje velikou roli u toho výrobku. Myslím si, že ten posun, který je v evropských směrnicích, je tímto směrem. Neříkám, že je dostatečný, asi bychom mohli jít dál, ale je třeba taky...

Václav MORAVEC, moderátor:

Půjde se v nejbližší době dál nebo to, co prošlo v roce loňském, je, řekněme, na střednědobý výhled. To, co je maximum prosaditelného.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Já si myslím, že se dál půjde. Je třeba říct, že jednu z věcí, které vlastně ta legislativa řeší, je taky otázka toho, co může výrobce, nikoli co musí, ale co může připsat na ten výrobek, jak ho může propagovat a že nesmí třeba uvádět žádné informace, které zavádějí, které nedávají vlastně pravdivou informaci. A to kontroluje už dneska evropský systém. A já vám můžu říct, že máme obrovskou kritiku ze strany výrobců, když jsme velmi striktně posuzovali, jestli je možno to či ono o tom výrobku napsat. A když naše agentura, která teda v Parmě posuzuje, jestli to tvrzení odpovídá pravdě, řekla - nejsou pro to vědecké důkazy, proto to nemůže výrobce napsat. A ten tlak je obrovský. To ukazuje, že skutečně se posouváme směrem k informaci, která je relevantní, pravdivá a která nemate spotřebitele.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže v nejbližší době dojde ještě ke zpřísnění? V jaké oblasti?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:
 
Já si myslím, že to je v tom, jakým způsobem ty principy, směrnice jsou, nebo nařízení, pardon, jsou uplatňovány. Nejde o to, že bychom měnili vlastně nařízení, ale jde o to, aby ta implementace skutečně sledovala smysl toho nařízení. A já si myslím, že v tomto smyslu se dá ještě mnohé udělat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Že když se pak podíváme na to, na to praktické vymáhání, tak ministr zemědělství Petr Bendl v dohledné době bude v rámci diskusi ministrů zemědělství Evropské unie mluvit o tom, jak je to problematické například při komunikaci s Polskem a nahlášením nekvalitních potravin. Jedna z věcí. Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman před necelým měsícem v rozhovoru pro Českou televizi právě v souvislosti s aférou s přebalováním technické soli a jím následným vydáváním za jedlou sůl, poznamenal nebo ještě v souvislosti s polským případem, kdy desítky tun prášku ze zkažených vajec byly odhaleny, tak poznamenal i tato slova.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory, 22. 3. 2012:

Tak v poslední době máme sušená vajíčka, takzvanou vaječnou melange. Nikdo neví, jestli to byla stará vejce, jestli to byla poškozená vejce nebo jestli tam byly chemické náhražky. Je to ten samý případ, ten samý případ bylo i zjištěný černý dovoz vajec z těch neobohacených klecí. Předtím to jsou ještě nedostatky v džemech, předtím to byla kuřata, která obsahovala salmonelu a tak dále. Je otázka, kde se to zastaví, co všechno zjistíme a co se musí stát na to, abychom přijali konečně nějaká opatření.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětloval před necelým měsícem v rozhovoru pro Českou televizi prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Není to tak, že vlastně i v rámci Unie a těch centrálních orgánů se ty věci dostatečně nevymáhají, když to řeknu tímto slovem?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Podívejte se, za prvé je třeba říct, že vymáhání je skutečně v kompetenci národních států. Evropská unie má svůj kontrolní mechanismus, kterým zjišťuje, jestli to vymáhání je dostatečné, jestli tam nejsou nějaké chyby a můžeme se bavit o tom, jak je toto možné zlepšit.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jsou v souvislosti s polským příkladem tam ty chyby?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Určitě přinejmenším v tom toku informací. Já musím říct, že teda ministerstvo zemědělství a příslušné orgány kontrolní české dávaly okamžitě informace Evropské unie a žádaly nás o spolupráci. A my jsme se skutečně snažili přimět Polsko k tomu, aby doplnilo informace jak do toho evropského informačního systému, tak i v té bilaterální sféře.

Václav MORAVEC, moderátor:

Přesto neúspěšně.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

No, já bych řekl, že je to možná na půl cestě v tom smyslu, že ty informace se doplňují, ale stále ještě to není všechno, co by česká strana chtěla vědět. Čili máme ještě samozřejmě tu, ten dialog probíhá, ten tlak.

Václav MORAVEC, moderátor:

Bude tedy tlak Evropské komise pokračovat na polskou stranu?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:


Rozhodně, ten pokračuje, protože naším zájmem je, aby bylo možno se spolehnout na evropské informační zdroje pochopitelně.

Václav MORAVEC, moderátor:

A neukazuje ten polský, česko-polský spor, že by mělo dojít ke zpřísnění vymáhání těch věcí?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Já si myslím, že to by chtělo asi podrobnější analýzu. Je třeba si uvědomit zaprvé, že tady je rozdílná interpretace. Je třeba řada zemí, která si myslí, že ty informace, které Polsko poskytlo, jsou dostatečné.

Václav MORAVEC, moderátor:

Protože se bojí, že se jim to může stát také.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Možná, já to nemůžu vyloučit. Ale v každém případě jsou země, které si myslí, že to je dostatečné a jsou země jako Česká republika, a není sama, které si myslí, že nejsou. A to si myslím, že od toho jsou teda poradní orgány nebo řekněme stálé komise, kde se tyto věci projednávají, kde to Česká republika nastoluje a kde my jsme otevření té diskusi a tlačíme to prostě tak, aby se Evropa dohodla na tom standardu. Já myslím, že to je v pořádku.

Václav MORAVEC, moderátor:

Podaří se, pane ministře, vám jako nespokojenému ministru zemědělství, který se teď přetahuje se svým polským kolegou kvůli kvalitě dovážených potravin do České republiky, vymoci právě zpřísnění těch věcí?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já věřím, že ano, protože je to v zájmu bezpečnosti, už dneska bezpečnosti obyvatel České republiky. Já jsem celý ten problém otevřel na jednání české vlády s tím, že pan premiér se chystá na cestu do Polska, sejít se s čínskými představiteli a zároveň s premiérem Polska panem Tuskem, s tím že jeden z bodů bude debata na téma bezpečnost potravin a lepší informování české veřejnosti a českých inspekčních orgánů o tom, co se děje v tuto chvíli na polském trhu, protože…

Václav MORAVEC, moderátor:

To se vám ale nepodařilo, promiňte, to se vám zatím nepodařilo v těch uplynulých měsících prosadit.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Víte co, prosadit. To jsou dvě věci, o kterých tady teď bylo hovořeno. Jedna je naše kompetence v tom kontrolovat, co se na trhu objeví a to my kontrolujeme. Poslední zjištění, kdy některé typy polských okurek a kyselého zelí, to možná tady pan ředitel řekne podrobněji, byly zachyceny s tím, že jsou tam některé prvky, které nepatří lidem na stůl, ale patří spíš…

Václav MORAVEC, moderátor:

Kyselina mravenčí.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, přesně, máte dobré informace.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nekonzumoval jsem je, abyste jenom věděl.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Patří spíš na stůl zvířatům, nikoli lidem. To jsme zastavili a je to stahováno z trhu. Ale to, v čem je problém, není, že my si hlídáme a opravdu se intenzivně snažíme hlídat český trh, ale my potřebujeme předcházet tomu a tam selhává evidentně polská informovanost České republiky a nejen nás, protože se to samozřejmě týká i našich sousedů Němců a podobně, a proto…

Václav MORAVEC, moderátor:

Není to ale právě o tom, že by se v rámci celé Evropy měla ta pravidla zpřísnit, tedy i předcházení těm věcem, které jsme viděli u polské soli či těch vajec?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, tato zkušenost je pro nás nová, pro mě úplně s tím, že je nutné se tomuhle tomu věnovat na úrovni Evropské unie. Já celou záležitost zvednu i na jednání ministrů zemědělství Evropské unie jako téma, které pro mě nebo pro kolegy asi nebude příjemné, nicméně je důležité se tím zabývat a předpokládám tak, jak je informován pan komisař Dalli, že nás v tom nenechají, protože jde o bezpečnost obyvatel.

Václav MORAVEC, moderátor:

Co konkrétně byste chtěl prosadit, kdybyste to měl nám laikům vysvětlit?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

V případě, že nebudou poskytovány dostatečné informace, aby bylo jasné, že můžeme zastavit veškerý dovoz.

Václav MORAVEC, moderátor:

Veškeré.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My to teď nemůžeme udělat, protože se vystavujeme obrovským sankcím, proto musíme trpělivě hledat v těch kritických místech, které považujeme, nebo problematických potravinách, které považujeme my za problematické, tak tam více zkoumat, zdali jsou kvalitní či nikoli. Ale je to opravdu neuvěřitelné hledání. Jsou to stovky různých vzorků, které odebíráme. Často to dlouho trvá. Není to otázka půl hodiny, kdy zjistíte, jestli ta potravina je nebo není kvalitní, protože jsou tam některé chemické procesy.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže úplný zákaz dovozu potravin do třetích zemí v případě, že by došlo...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
 
Jistě, já si myslím, že musí nějakou krajní, nicméně možností v případě, že půjde o bezpečnost obyvatel.

Václav MORAVEC, moderátor:

A o tom by rozhodovala Evropská komise?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Tak to je na debatu, podle mě buď národní stát, anebo na úrovni Evropské unie. To já si umím představit obojí, ale ta možnost by měla existovat tak, abychom se dokázali chránit.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak velkou podporu zatím máte pro tento návrh, který přednesete?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My to zkoušíme po té diplomatické úrovni všemi směry. Ukáže se.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ze sedmadvacítky, respektive šestadvacítky jste zatím na kolika?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ukáže se na jednání rady ministrů. Já to nechci předjímat, protože to jsou pracovní skupiny, jednání, tak objevují se nové informace. Ještě do pátku jsme nevěděli, že už máme zachyceno, protože nás Poláci přesvědčovali o tom, že to, co sem posílají, je kvalitní. My máme důkazy, že to, co sem poslali ve dvou komoditách, kvalitní není.

Václav MORAVEC, moderátor:

Teď mluvíte o tom zelí a o okurkách.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano. A tudíž už máme konkrétní hmatatelný důkaz, že to není jedna paní povídala, ale můžeme to doložit černé na bílém.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ladislave Miko, je to reálné, že by ten česko-polský spor o nekvalitní potraviny mohl vést k tomu, že by byla ta možná nejvyšší sankce uplatňovaná v rámci Evropy, tedy zakázání dovozu potravin ze země, která porušuje ta pravidla v rámci jednotného informačního systému o kvalitě a bezpečnosti potravin?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Já bych začal tím, že to není problém jenom česko-polský. Takové návrhy přicházejí i z jiných bilaterálních vztahů. Můžu říct například Slovensko vůči Maďarsku, Slovensko vůči Polsku. Jenom jako příklad, je jich víc. Já si myslím, že je pochopitelné jaksi ten požadavek na to mít za zády velký klacek a když se někdo nechová, jak se má, tak mít v podstatě nástroj, jak ho k tomu přimět. Na druhou stranu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když samozřejmě jíte zelí nebo okurky s kyselinou mravenčí, tak to nepoznáte, ale, ale…

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Rozumím tomu samozřejmě. Nicméně ujasněme si, tady jde o to, aby nebyl spotřebitel klamán a aby dostával bezpečné potraviny. My jsme v podstatě až doposud se bavili o tom, že není dostatek informací pro to, aby české inspekční orgány mohly zkontrolovat, řekněme, dovoz těch sporných polských potravin ale s tím, že kdekoli byly kontrolovány, nedošlo k nalezení problému. Teď mluvím o technické soli, ta kyselina mravenčí je nová věc, pravděpodobně s tou solí nijak nesouvisí, je třeba zjistit, o co jde. Já jenom chci říct, že vlastně principem evropského práva je proporcionalita, to znamená, že ta opatření, která následují poté, když se něco takového stane, musí být proporcionální. Je třeba si uvědomit, že 20 %.

Václav MORAVEC, moderátor:

A ta možnost nejvyšší, promiňte, ta možnost nejvyšší sankce podle vás neodpovídá tomu testu proporcionality?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Je možné, za určitých okolností může být proporcionální a myslím si, že ale v tom případě i dnes by vlastně jakoby tato cesta existovala, ale je otázka, jestli jsme v té situaci. A když si uvědomíte, že pětina veškerého dovozu z Polska.

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, že by to Petr Bendl mohl, promiňte, že by to Petr Bendl mohl vyzkoušet, teď jestliže tady byly v průběhu těch uplynulých.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Myslím si, že ne, že v tuto chvíli zatím jako není doloženo, že by se to mohlo vztahovat bez rozdílu na všechny dovážené potraviny z Polska. To je ten problém.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale už máte čtyři.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Máme čtyři.

Václav MORAVEC, moderátor:

Máte sůl, máte zelí, máte okurky.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

A máme pečivo ještě s tou solí. To byla ta čtvrtá. Ale ani to vás neopravňuje k tomu, abyste řekli, že nebudete dovážet třeba ovoce, protože to není proporciální k tomu zjištění. Čili já se bavím o tom, že musí existovat mechanismy, které přesně stanoví, co je relevantní odpověď. A ta může být rychlá a může být jasná. V tomhle problém z evropské strany není. Tady je skutečně potíž v té interpretaci, protože Poláci pojali jaksi tu povinnost informovat ve smyslu - informujeme, jestli to je bezpečné nebo to není bezpečné a udělali všecky možné analýzy a řekli, ta sůl je sice technická, ale jakoby neohrožuje vaše zdraví. Česká strana zcela oprávněně řekla, nezlobte se, ale nikde není napsáno, že se smí dávat technická sůl do potravin, čili de facto tím přídavkem už to není potravina, ale je to cosi jiného mimo ten rámec, myslím právní definice potravin, a je to samozřejmě pravda. Čili my teď musíme tlačit na polskou stranu, aby akceptovala, že toto není přijatelné chování z hlediska informací. Ale musím tady zopakovat, že máme potvrzeno i z nezávislých rozborů a z nezávislých laboratoří, že ta sůl, pokud byla použita do něčeho, co bylo vyváženo, což teda bohužel jako přesně nevíme, jestli se tak stalo, tak není ohrožením pro lidské zdraví.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když to řeknu hodně brutálně, tak dokud nezemře pár lidí na kyselinu mravenčí či technickou sůl, tak.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Na kyselinu mravenčí nezemřete, pane Moravče.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak v testu proporcionality. Já říkám, že pokud jsem ji jedl, tak asi nevědomky, ale pokud nezemře někdo kvůli dovozu nějaké nekvalitní potraviny, ať je odkudkoli, tak v rámci testů proporcionality není šance zakázat.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Děti občas, děti občas strkají ty stébla do mraveniště a olizují to, to je kyselina mravenčí. Nebojte se kyseliny mravenčí, tady jde o to.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste to dělal, když jste byl dítě?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Dělal samozřejmě.

Václav MORAVEC, moderátor:

Aha.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Tady jde o to.

Václav MORAVEC, moderátor:

Já jsem měl jiné dětství.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Některé děti to mají rády. Ale o to nejde. To podstatné je, že to není schválená ingredience, která smí být v potravinách. Je schválena pouze pro krmiva a pro zvířata. Tudíž to nemá v potravinách co hledat. A je naprosto oprávněné, že to Česká republika zastaví a stáhne z trhu. Já nechci obhajovat chování, které je mimo právní rámec, ale mluvíme tady o jedné věci, což jsou právní definice a druhé věc, co je opravdu nebezpečí pro občany. Jakmile nastane nebezpečí, tak se to prostě musí okamžitě zarazit a stáhnout, o tom není diskuse. A to v té evropské legislativě je.

Václav MORAVEC, moderátor:

Otázka na Jakuba Šebestu, šéfa Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jde i o další polské potraviny, či produkty, které jsou problematické? Vyjmenoval jsem nejnověji ono polské zelí a polské okurky, které jste nařídili stáhnout z Makra?

Jakub ŠEBESTA, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:  

Já bych v prvé řadě chtěl zcela odmítnout to, že ty informace, které polská strana podává, že jsou pro některé státy dostačující. Pro nás naprosto dostačující nejsou. Argumentace, kdy polská strana o technické soli hovoří, že analýzy rizika, že tato technická sůl, že není zdravotně závadná, je pro mě naprosto mimo rámec potravinové legislativy. Já to řeknu naprosto zjednodušeně. Jestli se v rámci výroby potravin použije nepotravina, pak ten výsledek nemůže být potravina. A hovořit o tom, jestli udělají z posledního pytlíku analýzu technické soli a že byla nezávadná, tato činnost se děla 10 let v Polsku a pak docent Miko ví velmi dobře, že při výrobě potraviny je systém kritických bodů, kdy ta výroba je monitorována a přesně víme o tom, za jakých podmínek je vyráběna a jsou k tomu analýzy.

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdybyste tedy byl ministrem, tak jak byste to řešil, popřípadě kdybyste byl evropským komisařem?

Jakub ŠEBESTA, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:  

Náš pan ministr má asi složitou situaci, poněvadž opravdu zastavit ten dovoz z hlediska národního je složité. Ale měla by Komise daleko více tlačit na polskou stranu, aby tyto informace sdělila, poněvadž polská strana stále dokola chodí a říká - je to zdravotně nezávadný, riziko není prokázáno. Přitom sami stáhli 800 tun soli a potravin ze svého trhu a zpětně uvolnili pouze 10 %. Ten zbytek zlikvidovali. Tak kde je ta zdravotní nezávadnost? My po nich nechceme nic jiného, ať nám sdělí název výrobků a výrobce, který byl expedován do České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
 
Dá se říci, že v souvislosti, pane řediteli, s těmito skandály, typu ona polská technická sůl přebalovala, přebanonovaná v jedlou, nebo ona zkažená vajíčka ve formě prášku, vás vedou k tomu, že se teď zaměřujete teď víc na ty polské výrobky, proto jste přišli s návrhem na stažení polských okurek, polského zelí z Makra?

Jakub ŠEBESTA, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:  

Zcela jistě, poněvadž pro nás je polský výrobek vysoce rizikový. Z pohledu analýzy rizika na našem trhu je polský výrobek vysoce rizikový. Proto je větší zaměření na kontrolu polských výrobků a to je zcela pochopitelné. Já tady nebudu rozebírat, jak mohlo v Polsku pod dohledem dozorových orgánů se 10 let zpracovávat vedlejší produkt z chemického průmyslu do potravin?

Václav MORAVEC, moderátor:

Teď tedy jdete po polských věcech? No, přiznáváte to.

Jakub ŠEBESTA, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:  

Nejen po polských věcech, ale vyšší riziko je u polského výrobku, to znamená více se zaměřujeme na polské výrobky. A tady ta kyselina mravenčí v okurkách a zelí nám to potvrdily.

Václav MORAVEC, moderátor:

A může se stát, že byste pak, pane ministře, vy využil ty prohřešky u polských výrobků, že byste zkusil zastavit dovoz polských potravin, polských produktů do Česka?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To je ta složitá situace, kterou popsal pan ředitel. V okamžiku, kdy my jsme něco takového udělali, protože od nás lidé očekávají, že budeme hlídat kvalitu potravin, že se tomu budeme věnovat, že prostě půjdeme jak hlídací psi po tom, kde by něco špatného mohlo být, a lidé ode mě očekávají, že to i ministr zemědělství zařídí, ale v okamžiku, kdy je ten tlak z Evropy složitý.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nechcete to vyzkoušet, když, když tady budou tyto příklady přibývat, šéf Státní zemědělské a potravinářské inspekce připouští - teď se soustředíme především na polské, na polské potraviny, polské produkty?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

V okamžiku kdyby sem nastoupila Evropská unie a prokázala by, že jsme tak učinit neměli, tak to zemědělský sektor odnese neuvěřitelným způsobem. My jsme dneska bohužel.

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, budou-li pokračovat takové příběhy typu okurek a zelí nejnověji, tak...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Tak je budeme dál identifikovat, stahovat z trhu, pokutovat, prostě využívat všechny legislativní nástroje, které máme. Budeme je dál vyhledávat. V případě, že najdeme nekvalitu, postihovat ty, kteří to sem vozí. To dělat budeme a dělali jsme to. Jiná věc je, že nám chybí informace o tom, co tomu předchází. V tom je náš největší problém a proto o tom chceme jednat a jednáme intenzivně s komisariátem /souzvuk hlasů/.

Václav MORAVEC, moderátor:

Stručná reakce Ladislava Mika.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Jenom jsem chtěl říct, že je úplně na místě, pokud taková věc se stane, že ten daný členský stát se soustředí kontrolou na dovozy třeba z té jiné země, kde problémy byly. Já chci jenom říct, že tady není aspoň po posledním jednání, které, myslím, bylo v pátek, kde jsme vyslali taky svého zástupce mezi Českem a Polskem, přece jenom už jakési informace další k tomu, co už bylo na stole z polské strany, došly. A polská strana tvrdí, že se to týkalo pouze výrobků s krátkou dobou spotřeby, pokud vůbec něco bylo vyvezeno do České republiky, konkrétně pečivo, kyselé zelí a já si nepamatuju už tu třetí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Okurky.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Ne, ne, okurky, to je kyselina.

Václav MORAVEC, moderátor:

Mravenčí.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Mravenčí, to je něco jiného, to není ta sůl… To není podstatné, tři výrobky pro rychlou spotřebu určené s tím, že v ostatních případech mají prostě prokázáno, že by to nemělo být. Druhá věc je, že je taky třeba si uvědomit, že jde o skutečně kriminální aktivitu. Já souhlasím s Jakubem Šebestou, že to není věc přijatelná a že je to věc kriminální. Otázka je, já se teď samozřejmě musím…

Václav MORAVEC, moderátor:

Je to vymahatelné, to znamená.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Musím se zeptat polských orgánů, jak je možné, že po dobu 10 let na to nepřišly. Pochopitelně to je věc, o které musíme jednat.

Václav MORAVEC, moderátor:

A zatím jste se s nimi o to nebavil.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Ale na druhou stranu je, bavil samozřejmě. Ten tlak tam z naší strany je, a já musím říct, že samozřejmě je to taky reakce na to, že z české strany k nám ty informace dochází. Jakub Šebesta mi psal několik dopisů, s panem ministrem jsme se několikrát sešli a skutečně česká strana dělá v Evropské komisi, co může pro to, aby potlačil prostě i tímhle směrem Polsko k podání více informací. Musím říct, že je tam ta věc té interpretace.

Václav MORAVEC, moderátor:

Státní veterinární správa za první 3 měsíce letošního roku nevpustila na tuzemský trh zhruba 3 miliony vajec pocházejících zejména od polských firem. Vejce od začátku letošního roku zdražila i o víc než 100 %, co začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Polští zemědělci chovají slepice v nepovolených menších klecích, takzvané neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v Evropské unii zakázané od začátku letošního roku. Zdeňku Juračko, vy teď jako obchodníci tady čelíte podání ministra zemědělství Petra Bendla, že jste zneužili situace právě s těmi vejci, abyste si také zvýšili ceny. Myslíte si, že se může stát, že antimonopolní úřad ukáže na obchodní řetězce, že jste využili té hysterie kolem vajec?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ceny vajec už klesají, já jsem to prorokoval, když jsme se spolu bavili v rádiu, že po Velikonocích klesnou, a není to vinou jenom obchodníků, je to vinou /souzvuk hlasů/.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, co zažijeme před dalšími Velikonocemi?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

No, to počkejte, až buchne vepřový maso, bude to ještě horší, ale...

Václav MORAVEC, moderátor:

To už nám vyhrožujete jako, jako zákazníkům, že toho využijete u vepřového od 1. ledna?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ne, ježišikriste to vůbec ne jako naopak. Já jsem rád, že jste pozval po dvou letech obchodníky taky do Otázek, že se můžeme k něčemu vyjádřit nebo se aspoň bránit. A jinak mě už se ptali v Radiožurnále, jako co říkám podání pana ministra. Já jsem říkal, že to naprosto vítám, a že kdyby to nepodal pan ministr, že to možná podám já, jo, protože my jsme…

Václav MORAVEC, moderátor:

Že byste na obchodníky sám podal.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:
 
Podal bych nějakou žádost o rozbor té situace na tom českým trhu, protože já jsem přesvědčený a přesvědčili jsme už snad všechny novináře a přesvědčil bych rád i vás, že obchodníci v tom prsty nemají. Mají možná prsty v některých jiných věcech, ale v těch vejcích.

Václav MORAVEC, moderátor:

No o tom mě teď budete přesvědčovat.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

V těch vejcích my nejedeme jako...

Václav MORAVEC, moderátor:

Ve vejcích nejedete, ale jedete v těch jiných věcech, to znamená, přebalování.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor:

Protože Jakub Šebesta se směje a jeho inspekce zase koncem týdne zveřejnila další přebalování, další prohřešky, které vy pak svalujete jako obchodníci na zaměstnance, že oni si tam přebalují to záměrně ze svého vlastního plezíru.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Pane Moravče, zaměstnanci jsou taky obchodníci, víte, my jsme všichni obchodníci.

Václav MORAVEC, moderátor:

No, protože mají nad sebou ještě větší obchodníky.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Někdo je na nějakém jiném místě. Ale já stále tvrdím, a je to pravda, že je to lidská chyba, nebo to systémová chyba. My jsme byli u pana ministra vysvětlovat s řetězci, jako tu situaci, jaká je, dělají se mnohá opatření. Některá opatření už pan ministr dostal, třeba od družstev jsem mu posílal osobní opatření. Já bych jenom k tomu dodal, je to velmi...

Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete nám tedy říci, kdy, kdy jako zákazníci, pokud byste měl ve dvou větách.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ještě tři věty můžu?

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, ale říct mi, jak jako zákazníci.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ne, můžu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, můžete, ale jak jako zákazníci poznáme to, že se řetězce po sérii těch nálezů potravinářů, potravinářských inspektorů chovají odpovědně? Kdy to poznáme?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Já si myslím, že právě návštěvou stejné nebo jiné obdobné prodejny, že s ničím takovým se tam nesetká. Protože já jsem chtěl o tom mluvit a budu rád, když Jakub Šebesta na to bude reagovat, že ono je potřeba říct, že ano. Jsou to nešvary, můžou za to lidi, neměli by to být, i když, i když to budu hájit jako nesystémovou chybu, je to spíš systémová chyba vnitřní kontroly toho systému nebo té prodejny, pak bych připustil.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže jste se jako obchodníci dohodli na tom, že posílíte vnitřní kontroly?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ano, to určitě. My to deklarujeme. Ta deklarace přijde panu ministrovi, on si ji vyžádal nebo si přál, abychom deklarovali, co s tím uděláme, přijde to i veřejnosti a tisku. Já bych jenom chtěl říct, můžu asi tři.

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy tedy, jenom jednu věc, kdy ta pravidla začnete uplatňovat?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ta se uplatňují ihned. Správný obchodník, když má nějaké zjištění, reaguje ihned. Pokud nereaguje, je to špatně. Ale já bych chtěl říct, že mně tam chybělo, když se řekne A, to B, protože já jsem, že jsem ze spotřebních družstev, všichni to vědí, já jsem v rámci COOP nechal prošetřit od jedné paní předsedkyně tu situaci u nich, kde byla taky zjištění dvě a docela jedno takové docela závažné. Ale ona mi zdokumentovala, že byla dvě zjištění, ale z počtu celkových kontrol 83, takže to jsou nějaký 4 %, nevím kolik, abych to špatně nespočítal, zjištění v tom množství…

Václav MORAVEC, moderátor:

Dobrý obchodník nemá ani 4 %, pane prezidente.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Ano, ne já to beru, ale bylo by dobré říct. Ano, je teď vysoká frekvence kontrol, bylo by dobrý říct, jaké procento zjištění je v této kontrolách. Já to vítám ty kontroly, ještě vám řeknu, proč to vítám.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, jenom, promiňte, pane prezidente.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

My už jsme se tady o tom bavili.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane prezidente, záhy to řeknete na zpravodajské čtyřiadvacítce, protože ať už s Petrem Šilarem, Petrem Bendlem, Ladislavem Mikem, Zdeňkem Juračkou, Jakubem Šebestou a dalšími hosty budeme v tomto tématu pokračovat. Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde Otázky pokračují po stručných Zprávách.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zrušení takzvané zelené nafty může přispět ke zdražení potravin, varují zemědělci. Farmáři zatím dostávali zpátky 60 % daně z nafty, kterou použili v zemědělství. Nečasova vláda chce od příštího roku podporu takzvané zelené nafty zrušit. Agrární komora kvůli tomu píše dopis premiéru Petru Nečasovi.
Připomínám, že hlavními hosty Otázek zůstávají ministr zemědělství Petr Bendl, lidovecký senátor Petr Šilar, exministr životního prostředí, předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha, který přijde záhy, ale exministrem životního prostředí Ladislav Miko, dále pak šéf Svazu průmyslu, pardon obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Vítám ještě jednou i šéfa Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebestu a také zástupkyni bio farmářů, tedy Svazu ekologických zemědělců, paní Nesrstovou, ještě jednou vítejte. Vítám i publikum, které se v této části bude ptát. Zdeňku Juračko, začněme u vás, protože vy jste říkal: Jeden z kroků, který už oznámíte ministru zemědělství Petru Bendlovi zpřísnění vnitřních kontrol u obchodníků. Jaké to budou další věci?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:
Další věc a to považuji za velmi důležitou, jsme se dohodli s panem ministrem, že si budeme verifikovat vzájemně některé údaje. Každý trváme z nějaké studnice moudrosti, někdy i nemoudrosti a potom řekněme do médií obchodníci mohou za cenu vajec a těžko se to bere pátky, těžko se to vysvětluje. Čili my jsme domluvili s panem ministrem. Bude nějaká kalamita zase, nepřeju si to vepřové maso znovu, ale jako může být.

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy si myslíte, že přijde u vepřového?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:
 
Já si myslím, že vepřové maso je na řadě.

Václav MORAVEC, moderátor:

Na začátku příštího roku?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Když to řeknete, tak zítra začnou všichni skupovat vepřové maso a budou ho mít plné mrazáky, tak za 14 dní ta cena toho vepřového bude extrémně vysoká. Já bych prosil, abychom zacházeli s těmi informacemi citlivě.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Můžu, pane ministře, dokončit? My jsme si řekli, že budeme verifikovat. Pane ministře, vy jste poslechl také pana Velebu, že obchodníci mohou za všechno, i za vejce a prohlásil jste, že obchodníci mohou za cenu vajec. Já říkám, že nikoliv. Jsem rád, že jste to nechal prověřit, protože ať se pravda ukáže.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zároveň strašíte vepřovým. A to by zdražil kdo?

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Já myslím, že rostou ceny vepřového na trzích vůbec a souvisí to i s tím, že se vybíjí stáda a bude se víc vepřového dovážet. A já jestli se mohu k těm kontrolám vrátit, ať to mám ucelený.

Václav MORAVEC, moderátor:

K nim se vrátíme záhy. Já jsem chtěl ještě zpřísnění právě vašich pravidel. Co tedy s ministrem si budete vyměňovat a lépe komunikovat, informace a zároveň jste nám tady slíbil, že jste zpřísnili vnitřní kontrolu.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Další a potom asi bude Jakub Šebesta mluvit, jsme se domluvili, nebo já jsem ho požádal, o mi velice laskavě vyhověl, že svolá takzvaný kulatý stůl, jednání s obchodníky, uskuteční se to 2. května v Brně, kde budou pozvaní řetězce. Budeme diskutovat o stávající situaci, o zjištění, o jejich nápravách, o jejich řešení, a to beru jako velmi odpovědné a velmi dobrá věc. Já jsem jenom chtěl k tomu říct a on se o tom Jakub Šebesta zmíní, že ty kontroly jsou správně naměřeny, je to dobré. Jenom dvě věci k tomu. První věc je, že by se dalo říkat, že ta četnost kontrol je taková, a počet zjištění je tolik a tolik procent z celkových kontrol. Ono totiž nemá cenu ty naše zákazníky tak strašit, že přijdou do každého krámu a tam najdou zkažené maso anebo s prošlou záruční lhůtou sýr. Je potřeba zjistit, jaké je procento těch zjištění kvůli celkovým kontrolám, protože samozřejmě, že máte pravdu, i 4 % zjištění je špatně a nemělo by to být. Nula by měla být. Když se podívám do výroby, kolik je zmetků, my to potom vidíme v rámci záručních lhůt v obchodě, tak o tom se tolik nemluví. My také bohužel děláme zmetky a dělají se na těch prodejnách. Čili říct tu četnost. A druhá věc, a to bych řekl, že každé zlo je k něčemu dobré, ono to vyprovokovalo to, o čem tady mluvili kolegové, že ti zákazníci si lépe všímají toho, jak je označený ten výrobek. To je prostě výchova sice docela tvrdým způsobem...

Václav MORAVEC, moderátor:

Ještě že to přiznáváte, už jsem chtěl, promiňte, pane předsedo, už jsem chtěl dodat, že chcete umořit jako obchodníci zákazníky ke smrti, že budeme trávit šest hodin v hypermarketech a supermarketech s lupami a odtrhávat jednotlivé přebalované etikety na potravinách.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

My nemůžeme za velikost etiket. Já ještě, když jste se bavili o etiketách, co tam má být napsáno.

Václav MORAVEC, moderátor:

Mně jde o ty přebalované.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Já říkám ještě o velikosti písma, říkám, že záleží na tom, co tam má být napsáno na té etiketě všechno, protože může být velikost písma centimetrová, pak tam toho moc nenapíšete. Čili, co je pro toho zákazníka podstatné, aby si na té etiketě přečetl? Pro mě je třeba dost podstatná země původu. Ta je zatím nařízená u hovězího masa povinně, kde se musí psát. Ale pro mě jako pro zákazníka a obchodníka je dost důležitá země původu. My teď s tím Polskem. Zákazníci jsou nervózní, ptají se, co je tady z Polska, co není z Polska a dávají si na to pozor. Čili, zákazník je obezřetný člověk a má dostávat verifikované a správné informace ve správnou dobu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Petře Šilare, když jste vy mluvil v první hodině o možném zpřísnění regulace obchodních řetězců, jaký návrh jste měl na mysli?

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:

Já jsem právě myslel na tu větší kontrolu. To znamená, větší kontrolu a to, co tady řekl teď pan Juračka, to určení země původu. Já myslím, že by to mělo být u všech potravin. Takže je jasné, jestliže budeme dobře informováni a víme, tak si jako zákazník prostě okurku nekoupím, když vím, že je z Polska a že je tam kyselina mravenčí, i kdyby to třeba stokrát nebyla pravda. Prostě lidé nejsou hloupí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když vám přijdou na další okurku odjinud?

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:

Dobře, ale já mluvím o té informovanosti a vrátil bych se k tomu. Možná je to protizákonné a možná je to špatné, ale já bych to zveřejňoval, a prostě bych to zveřejňoval. Myslím si, že oblíbené koupání ve Vltavě by tady mělo znovu začít, jestliže ten obchodník šidil nebo jestliže ten obchod prodává špatné potraviny, tak bych to zveřejnil a třeba klidně i v obecním rozhlase.

Václav MORAVEC, moderátor:

S tím bude bezesporu souhlasit Jakub Šebesta a záhy vás doplní. Pane ministře, v té novele zákona potravinách, počítáte s tím, že by byla povinnost na každém výrobku dovezeném do Česka nebo vyrobeném v Česku potraviny, aby byla napsána země původu?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Mně se posílení té země původu extrémně líbí. Já určitě za to budu plédovat. Je to věc, na kterou česká strana bude na té mezinárodní úrovni v tom dobrém smyslu slova lobbovat. Já bych jen dvě poznámky k tomu, co tady bylo řečeno. Jsou dvě cesty, jedna je zpřísnit a já věřím řetězcům, že si to budou více kontrolovat nikoliv snad proto, že Potravinářská inspekce a veterináři zcela správně kontrolují víc a snaží se je kontrolovat, ale především proto, že to kontrolují sami lidé. V okamžiku, kdy to budou sami lidé kontrolovat a sami budou hledat chyby, tak prostě nepřijdou nakoupit, proto ve vlastním zájmu musí řetězce a obchodníci tyhle věci hlídat a nehlídali je moc dobře. A druhá věc je poskytnout lidem informaci a to je, jenom narazím na tu věc, v letošním roce.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tady je další potravina, ‚cukor krupicovy biely‘ a na druhé straně český název. Není tam ani země původu, není tam ani výrobce. Přece nechtějte po každém, jestliže jedu jednou za 14 dní na nákup, tak abych opravdu trávil mládí v hypermarketu nebo stáří v hypermarketu a samozřejmě se naučím číst a budu si zlepšovat svoji gramotnost.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jenom dopovím k té informovanosti, my na našich webových stránkách ministerstva zemědělství chceme a budeme zveřejňovat všechny ty, kteří byli postiženi, kteří dostali pokutu, koho se to týkalo. Já věřím, že se s řetězci domluvíme na tom, že půjdeme až na jméno toho šéfa v tom daném obchodě, který to měl v danou chvíli na starosti, jakou pokutu dostali a podobně, protože to si společně vyříkáme.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zdeněk Juračka už říká, nevím...

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Na jméno, nevím, ale adresnost.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když na vás Petr Bendl poslal antimonopolní úřad, tak vy na Petra Bendla můžete zase poslat Úřad pro ochranu osobních údajů.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

Víte, pan ministr má jednu velkou pravdu, že pro obchodníka je vždycky horší zveřejnění jeho jména, zveřejnění místa prodejny, než jakákoliv pokuta. Pokuta je cítit finančně, ale zveřejnění té prodejny má za výsledek odloučení zákazníka, i když musím říct, že český zákazník je mnohdy málo poučitelný.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

A druhá věc je, že by měl, stejně jako dostane tu negativní informaci o tom, kdo byl postižen a za co, měl dostat i tu pozitivní. Kdo má kvalitní regionální potravinu, kdo má kvalitní klasu, kdo má kvalitní bio produkty tak, aby lidé si mohli na těch webových stránkách kliknout: Bydlím na Kladně, řekněte mi, co se tu v poslední době kvality potravin událo, kdo dostal pokutu a kam já můžu jít, případně nějakou novou informaci.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zveřejňovat na webu ministerstva zemědělství, to budete kdy, protože existuje web Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já bych byl rád, aby to bylo ještě letos.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže centrální web včetně jmen těch vedoucích prodejen?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To uvidíme, možná budeme narážet na tyhle věci, ale to my se určitě budeme o tomhle dohadovat. Já chci co nejdetailnější informaci, kterou může zákazník dostat.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Jen kratičká informace, to nové nařízení, které začíná platit od příštího roku, umožňuje za prvé zadávat povinnost informovat o zemi původu a ostatních druhů masa, jako je třeba skopové, drůbeží a podobně a současně pozor, umožňuje, aby tato informace byla uvedena u jakýchkoliv potravin. Tak jenom říkám, že prostor pro to je.

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, Petr Bendl se nebude moci vymlouvat, když od 1. ledna roku 2014 nebude země původu u všech potravin, které se budou prodávat na pultech prodejen v České republice, protože do novely zákona o potravinách to může zapracovat?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Může to zapracovat, ale je třeba si uvědomit, že někdy je to složité. Když máte komponované výrobky z mnoha výrobků, které se skládají, tak se musí stanovovat procenta, u kterých se vlastně ta informace bude uvádět, aby byla pro spotřebitele zase srozumitelná a čitelná.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to máte přesně tu legraci s tím medem. Med ze zemí ES, přičemž ES už neexistují i mimo země ES, to je značení země původu tohoto medu.

Petr ŠILAR, senátor /KDU-ČSL/:
 
Tam je jednoduchá věc u toho medu, to co jsme viděli ve Slovinsku a co už dělají někteří naši včelaři, že existuje med, který je vyroben přímo od včelařů a má tam svůj kolek, takže tam stačí jednoduchá kolková známka, kde je jméno toho včelaře, kde byl ten med stočen a vyroben. A když jsem mluvil o těch informacích a ptal se na ten cukr, tak předpokládám, že určitě není český, protože většina našich českých cukrovarů už je pryč a cukrovku nepěstujeme a dovážíme ji.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane ministře, co jste prostudoval?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já si vždycky pletu, jsou to dvě označení, jedno je chráněné označení původu a druhé je chráněné zeměpisné označení, aby to jo bylo komplikovaně, tak je to hrozně podobný. Jedno to chráněné označení původu, to znamená, že jsou tam všechny fáze výroby a produkce, vlastně místní. A chráněné zeměpisné označení je to, co tady říká pan kolega Miko, že některá z těch částí nemusí být v té dané lokalitě, v té dané zemi. Tudíž v tom je potřeba se také orientovat. Proto těch informací, které můžeme chrlit na lidi, je opravdu velká spousta.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zároveň lidé, Mirek Elsner, se vás zeptá jako první. Zároveň lidé nemůžou být přece umořeni tím, že budou, vy sám tady máte dvě terminologické fráze, které sám jako ministr zemědělství zaměňujete, takže budeme jezdit s manuály. Mirku, prosím.

Mirek ELSNER, divák:

Dobré odpoledne. Já bych měl takové téma. Kvalita potravin ve východní a západní Evropě, respektive rozdíl těchto dvou kvalit, protože známe spoustu lidí odjíždí k našim západním sousedům nakupovat i stejné potraviny, stejné značky a v Čechách nebo na Východě, na Západě se ta kvalita velmi liší, jestli to je v rukou pouze obchodníků, kteří řekněme si řeknou jednoduše: To se na Východě zkrmí, nebo jestli tohle někdo kontroluje?

Václav MORAVEC, moderátor:

Ladislav Miko, začněme u vás.

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Za prvé, evropská legislativa garantuje bezpečnost potravin. Co se týče kvality, tak ta je samozřejmě regulovaná na národní úrovni, pakliže se to netýká bezpečnosti a je třeba říct, že to je velmi ošidná věc. Já sám tedy skutečně tu věc velmi pozorně sleduji, protože byly udělané nějaké průzkumy na Slovensku a v dalších zemích, které skutečně ukazují, že je rozdílná kvalita stejného výrobku se stejným označením třeba u nás a v Rakousku.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zatím se tedy nemůže z evropské roviny řešit?

Ladislav MIKO, sekce pro potravinářské výrobky EK:

Z evropské roviny jsme to řešili, ale ta odpověď je ze strany výrobce velmi často v tom smyslu, že oni se přizpůsobují poptávce na trhu v té dané zemi, že někdo má radši Nutelu, která se víc jako táhne a někdo jí má radši, že je pevnější, a nemá to žádný vliv na kvalitu ve smyslu bezpečnosti a že si prostě lidi vybírají tuhle chuť. Já jsem samozřejmě okamžitě opáčil, že tohle dokážu akceptovat, ovšem nechápu, proč by tedy v jedné zemi měl být ten kuličkový pepř více nadrcený a škaredější než v jiné, že to už se vysvětluje hůř. A tam byla potom zmíněna velmi významně otázka ceny. Že skutečně je problém, protože je tlak na tu cenu a to znamená, že ti dodavatelé se tomuhle přizpůsobují. Nicméně myslím si, že to je problém, který si zaslouží sledování a my tedy jsme to začali sledovat a snažíme se dopídit těch důvodů, proč to tak je.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zdeněk Juračka ml

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
poslanec PČR
ministr