Česká republika musí vyjednat výjimku ze společné azylové politiky. Harmonizace azylového práva je nepřijatelná

9. srpna 2016
Česká republika musí vyjednat výjimku ze společné azylové politiky. Harmonizace azylového práva je nepřijatelná

Harmonizace azylového práva a sociální podpory pro uprchlíky, jak navrhuje eurokomisař Oettinger, by zásadně poškodila suverenitu a právní řád členských států a byla by také bezpečnostním rizikem.

 
 
Právo rozhodovat o tom kdo a za jakých podmínek může pobývat na území naší země, musí zůstat v pravomoci českého státu. Česká republika si rovněž musí udržet možnost definovat a provádět svá vlastní kritéria při bezpečnostních prověrkách žadatelů o azyl.
 
Oettingerův návrh na celoevropské sjednocení sociální podpory pro žadatele o azyl by bylo možné realizovat pouze za podmínek další daňové a rozpočtové harmonizace. Tímto je jasné, že Komise chce i nadále posouvat EU směrem ke stále užší integraci a centralizovat moc v otázkách vnitřní bezpečnosti, daní a sociálních systémů.
 
Tento vývoj EU je pro nás nepřijatelný. ODS proto bude všemi prostředky vyvíjet tlak na vládu ČR, aby vyjednala trvalou výjimku ze společné azylové politiky a odmítala jakékoliv další pokusy o sjednocování v oblasti daní a sociální politiky.