JE EVROPA VE VÁLCE?

4. srpna 2016
JE EVROPA VE VÁLCE?

Vraždy na denním pořádku, rituální podřezávání krků, vyhazování do povětří, dokonce i znásilňování. Kde jsou ti, kteří říkali, že se přece nemusíme bát těch zoufalých bezbranných uprchlíků, kteří k nám utíkají před válkou? Nejsou to titíž, kteří dnes říkají, že se budeme muset naučit žít jako Izraelci? Čili stále ve střehu a důkladně ozbrojeni.

Do toho Evropská komise tlačí Evropským parlamentem směrnici o zpřísnění podmínek pro držení zbraní. Rozuměj těch legálních. Jde tedy o to odzbrojit spořádané občany, aby se nemohli ubránit proti šílencům a fanatikům?

Jistě nejsou všichni běženci džihádisté nebo pomatení vrazi, ale kdo je protřídí, když už jsou jich tady statisíce? Jak chce třeba Německo odesílat ty, kteří nedostanou azyl? Jakmile jim to oznámí, už je nikdy neuvidí. Jsou německá města, kde se ženy odnaučili nosit kabelky, nedonesly by je většinou domů.

Kde je Angela Merkelová, aby jim poradila, kde brát více snášenlivosti a kde čerpat další zdroje humanismu.

V brzké době bude politickým lídrům Evropy vystaven účet. Děsím se toho, protože nestojím o život v totalitě, ani levé ani pravé. Jaká ale může být reakce voličů, když vidí, že jim vládnoucí politické reprezentace nedokážou zajistit bezpečí? Viděli jsme to zatím jen náznakem: prezidentské volby v Rakousku, těsně pro zeleného kandidáta (uvidíme, jak dopadnou ty opakované), brexit – neochota k setrvání v té evropské partě snílků, kteří věří, že se jim realita sama poddá, a brzy to uvidíme ve Francii.

Prezident Hollande prohlásil, že Francie je ve válce s „Islámským státem!. Ale na čím území se ta válka odehrává? I když odstraníme tento vřed Blízkého východu, metastázy už jsou roztroušeny po těle Evropy. Jediné řešení je nepokračovat v té zhoubné politice.

Na území EU nesmí už vstoupit nikdo, komu nebylo povoleno zahájit azylové řízení. To je otázka mobilizace námořní obrany a pobřežní ostrahy. Na tu se členské země EU jistě bez reptání složí. Mnohem ochotněji, než by přijaly přerozdělovací kvóty pro nelegální imigranty. Uplácení Turecka či Libye nebo jiných zemí v rozvalu není žádným řešením. 

Jiří Oberfalzer

člen vedení senátního klubu
místostarosta
předseda oblastního sdružení