Pohotovost trvá. Změny v kabinetu nepřipustím

11. dubna 2012
Pohotovost trvá. Změny v kabinetu nepřipustím

Pokud nebude naplňovaná včerejší dohoda, nemá cenu v koalici pokračovat ani o hodinu déle, říká premiér Petr Nečas (ODS).

Minulý týden jste uvedl, že volební štáb ODS už dva týdny pracuje. Znamená tato dohoda, že končí, či bude stále v pohotovosti?

Pohotovost trvá.

Jaké máte záruky, že někdo z koalice neporuší dohodu a nebude se za měsíc zase řešit osud vlády?

Ta záruka je velmi jednoduchá. Nebude-li naplňován program, platí to, co jsem řekl: to pak raději předčasné volby. Naše ústava je umožňuje uskutečnit velmi rychle. Tudíž to, co platí dnes, musí platit i za týden, měsíc... pokud by byly zase nějaké dodatečné požadavky, nemá smysl, aby vláda fungovala ani o hodinu déle.

Kde leží hranice toho, kdy už pro vás nebude únosná spolupráce s Věcmi veřejnými?

Je to spíše otázka legitimity celé vlády. A ta se odvíjí od toho, zda je možné plnit rozpočtovou prioritu, tedy snižování schodku státního rozpočtu. Žádná jiná alternativa v současné sněmovně pro nás není.

Co všechno je předmětem revize koaliční smlouvy?

Je tam dost věcí, teprve se chystá "redakční úprava" textu. Včetně koaličního dodatku čítá už 50 stran.

Je tam i zápisné. Odkdy bude místo školného fungovat?

Bude to od akademického roku 2012/2013.

Probírali jste i možné personální změny v kabinetu?

Ne, taková úvahy nepadaly, nepadnou, nepřipustím je. Jediná personálie, která je na pořadu dne, je urychlené hledání nového ministra nebo ministryně školství. Doufám, že VV předloží návrh kompetentního člověka.

RNDr. Petr Nečas

předseda strany