Návrhy na centralizaci azylové politiky závažně porušují naši národní suverenitu

13. července 2016
Návrhy na centralizaci azylové politiky závažně porušují naši národní suverenitu

Evropská komise dnes vydala další verzi reformy evropské migrační a azylové politiky.

 
„Dnešní návrhy Junckerovy komise pokračují v nepřijatelné centralizaci azylové politiky. Komise chce harmonizovat míru úspěšnosti žádostí o azyl ve všech státech EU a také určovat členským státům, zda mají žadateli udělit trvalý azyl či jen dočasnou ochranu. V důsledku těchto návrhů budou například státy, které nezpracují žádost o azyl do čtyř měsíců od jejího podaní, automaticky povinny umožnit pobyt žadatele na svém území. Po dnešku se jednoznačně potvrdilo, že budoucí evropská migrační a azylová politika jde směrem závažného porušování národní suverenity a práva státu určovat, kdo a za jakých podmínek bude pobývat na jeho území,“ varuje předseda ODS Petr Fiala.
 
„Dnešní návrh Evropské komise na reformu evropské azylové a migrační politiky považuji za podstatné bezpečnostní riziko. EU chce například členským státům prostřednictvím společného seznamu třetích bezpečných zemí určovat, komu smíme a nesmíme udělit azyl. Junckerova komise chce dále nařizovat a zkracovat lhůtu, v jaké musí být žádost o mezinárodní ochranu posouzena. Národní státy si musí i nadále zachovat právo rozhodovat o tom, komu, kdy a na základě jakých prověrek a procedur umožní pobývat na svém území,“ dodává Adéla Kadlecová, expertka ODS pro evropské záležitosti. 
 
„Žádáme proto vládu Bohuslava Sobotky, aby při jednáních na všech úrovních v EU jasně deklarovala, že se této politiky ČR nechce účastnit a začala vyjednávání o trvalé výjimce z azylové a migrační politiky,“ dodává Petr Fiala.
prof. Petr Fiala

předseda strany