Návrhy na centralizaci azylové politiky závažně porušují naši národní suverenitu

13. července 2016

Evropská komise dnes vydala další verzi reformy evropské migrační a azylové politiky.

„Dnešní návrhy Junckerovy komise pokračují v nepřijatelné centralizaci azylové politiky. Komise chce harmonizovat míru úspěšnosti žádostí o azyl ve všech státech EU a také určovat členským státům, zda mají žadateli udělit trvalý azyl či jen dočasnou ochranu. V důsledku těchto návrhů budou například státy, které nezpracují žádost o azyl do čtyř měsíců od jejího podaní, automaticky povinny umožnit pobyt žadatele na svém území. Po dnešku se jednoznačně potvrdilo, že budoucí evropská migrační a azylová politika jde směrem závažného porušování národní suverenity a práva státu určovat, kdo a za jakých podmínek bude pobývat na jeho území,“ varuje předseda ODS Petr Fiala.

„Dnešní návrh Evropské komise na reformu evropské azylové a migrační politiky považuji za podstatné bezpečnostní riziko. EU chce například členským státům prostřednictvím společného seznamu třetích bezpečných zemí určovat, komu smíme a nesmíme udělit azyl. Junckerova komise chce dále nařizovat a zkracovat lhůtu, v jaké musí být žádost o mezinárodní ochranu posouzena. Národní státy si musí i nadále zachovat právo rozhodovat o tom, komu, kdy a na základě jakých prověrek a procedur umožní pobývat na svém území,“ dodává Adéla Kadlecová, expertka ODS pro evropské záležitosti.

„Žádáme proto vládu Bohuslava Sobotky, aby při jednáních na všech úrovních v EU jasně deklarovala, že se této politiky ČR nechce účastnit a začala vyjednávání o trvalé výjimce z azylové a migrační politiky,“ dodává Petr Fiala.
prof. Petr Fiala

předseda strany