Teď bychom nejspíš skončili v opozici. No a?

7. dubna 2012
Teď bychom nejspíš skončili v opozici. No a?

Toto je možná poslední rozhovor s "premiérem Nečasem". Rozhodne úterý. Zda jeho vláda přežije, anebo kvůli neshodě s Věcmi veřejnými padne, vidí zatím 50 na 50.

Pane premiére, v řešení xté vládní krize jste si dali pauzu přes Velikonoce. Věříte ve zmrtvýchvstání vaší koalice?

Velikonoce jsou svátkem vzkříšení. Uvidíme. Tentokrát až v úterý. Pokud se v úterý dohodneme na klíčových parametrech nezbytných pro přípravu rozpočtů v letech 2013 a 2014, má tato vláda naději. Pokud se nedohodneme, nejrozumnějším řešením je přechod k rychlým předčasným volbám.

Dnešní odhad, jak to dopadne?

Teď to vidím 50 na 50.

Čekáte, že za těch pár dnů volna vychladnou hlavy, Věci veřejné budou zpytovat svědomí, jak jste je vyzval, a v úterý pokorně přistoupí na podmínky nastavené vámi a TOP 09?

Několik dní, kdy je možné přemýšlet a analyzovat si situaci, prospěje úplně každému. To zpytování svědomí jsem řekl s nadsázkou.

Dobře a myslíte, že Věci veřejné po analýze situace přijdou a nějak se před vámi promění, že zničehonic změní svůj obraz před veřejností?

V mých očích se asi nepromění a myslím, že ani v očích veřejnosti. Ale jsem přesvědčen, že především jejich klíčoví politici, kteří nesou politickou odpovědnost ať už z vedení strany nebo ti, kteří sedí ve vládě a ve Sněmovně, by měli přemýšlet, co je správné pro tuto zemi, a podle toho postupovat. Ta eskapáda, kterou předvedli v minulých dnech, byla hodně nezodpovědná a úplně zbytečná.

V úterý oznámili, že jejich ministři neprodleně podají demise, ve středu je nepodali a už o nich nemluvili, ve čtvrtek si předseda John pochvaloval, jak vás pěkně přiměl k jednání... Co v úterý? Co myslíte, že přijde?

V úterý se buďto shodneme, nebo konec. Máme na stole materiál, který je projednaný poradou ekonomických ministrů a který se týká příjmů a výdajů rozpočtu v letech 2013 a 2014. Navrhovaná opatření jsou nezbytná, abychom od příštího roku měli deficity rozpočtu nižší než tři procenta HDP, čímž bychom patřili mezi několik členských zemí Evropské unie, které budou plnit podmínky Paktu stability a růstu. Očekávám, že v úterý se koalice na tomto materiálu shodne a ve středu ho potvrdí vláda. Pak má smysl pokračovat ve vládním projektu. Anebo začne být schválení podmiňováno dalšími a dalšími požadavky, pak je to neshoda a vláda pokračovat nebude.

Jste připraven podat příští týden demisi?

Všechny možnosti jsou otevřené. Ale protože žádný premiér nepokládá svou vládu rád, tak doufám, že převáží odpovědnost za vládní programové prohlášení. V předčasných volbách žádné velké vítězství pro tuto zemi nevidím, ať se to komu líbí, nebo ne. Naše rozpočtová politika je správná, potvrzují to všechny nezávislé instituce a v tomto kurzu chceme pokračovat.

Je zvláštní, že teď říkáte, že předčasné volby by nebyly výhrou. Ve čtvrtek jste oznámil, že by se veřejnost divila, jak podobná opatření by teď musela dělat vláda ČSSD. V čem je tedy problém?

Ano, jsem přesvědčen, že by podobná opatření dělat musela. Ale otázka je, jak dlouho by jí trvalo se k něčemu podobnému dopracovat. Ztratí se celé měsíce. Do konce září musí být schválený kompletní rozpočet. Některá opatření, například změny valorizace důchodů, musí být schválena do půlky srpna, aby mohl mít příští rozpočet deficit nižší než tři procenta HDP. Navíc situace na finančních trzích je taková, že jakákoliv nestabilita se okamžitě přenáší do úrokové míry státních dluhopisů, úroků bank a podobně. Každá desetina procenta, o kterou platíme vyšší úrok, stojí daňové poplatníky sumu v řádu miliard.

Zajímalo by mě, jestli zvažujete poměr mezi svými náklady a výnosy: jakou cenu platíte za vládnutí s Věcmi veřejnými, stranou, kterou jste označil za příčinu nedůvěryhodnosti vlády?

Samozřejmě, že si kladu otázku nákladů, které platím. Jsem si vědom i problémů v koalici. Na druhou stranu, dokud je tu politický výnos v podobě dobré rozpočtové politiky a modernizačních reforem, tak ty politické náklady, které jsou nemalé - to nepopírám - mají smysl. Ano, mám určitý limit, za který nejsem ochoten jít. Ani jako premiér, ani jako předseda ODS.

Pak se ptám, kde ten limit máte? Protože i pod vlivem soudu s lídrem VV Vítem Bártou se zdá, že níž už to klesnout nemůže.

Ten limit je právě v tom pokračování zodpovědné politiky. Ale je tam i spousta dílčích limitů.

Mluvíte o zodpovědné rozpočtové politice. Chápu, takový je váš pohled. Lidé tomu budou spíš říkat zvyšování daní, menší růst důchodů... Prostě nepopulární opatření. A když je dělá vládní tým, který je nedůvěryhodný, je to smrtící koktejl, který vás v očích veřejnosti devastuje. Nemyslíte?

Může to tak být, samozřejmě. O to tvrději je třeba pracovat. Můžeme to odčinit pouze prací.

Dá se odčinit nedůvěryhodnost, o níž jste v případě VV mluvil?

Musím korektně říct, že samozřejmě i my ostatní máme své máslo na hlavě, i když ne takové.

K vašemu máslu se ještě dostaneme. Otázka zůstává: dá se nedůvěryhodnost odčinit, smazat?

To ukáže čas. Jsem přesvědčen, že je naší povinností tvrdě pracovat a pokračovat v práci.

V úterý jste řekl: "Nebojím se předčasných voleb, je to nejzodpovědnější postup pro naši zemi v případu pádu vlády." Teď říkáte, že je lepší, aby nepadla. Nebojíte se nakonec toho, že ODS by už vládu nesestavila?

No tak by nesestavila. To je život, pane redaktore.

Před chvílí jste říkal, že žádný premiér nepokládá vládu rád.

Ano, to jsem byl pouze otevřený. Může se klidně stát, že v úterý vláda padne, a žádné panice z toho nepodléhám. Politické výhry a politické porážky, pobyt ve vládě a pobyt v opozici - to patří ke standardnímu politickému životu. Ano, pokud by byly volby teď, tak by s vysokou pravděpodobností vedly k tomu, že ODS skončí v opozici. A na to říkám: No a? Skončili jsme tam několikrát, pak jsme se zase vrátili.

Už jste oznámil termín, kdy by se nové volby - v případě pádu vlády - měly konat: 22. a 23. června. Už zasedá volební štáb ODS?

Ano.

V reakci na úterní vystoupení Věcí veřejných?

Ne ne, já jsem tento scénář předvídal. Už máme dokonce i vizuály volební kampaně, harmonogram primárek, všechny věci, které se týkají voleb... Začali jsme to připravovat předminulý týden v reakci na možnou nedohodu o přípravě rozpočtu a taky v reakci na to, že se Věci veřejné pokusí nějak využít ať ten či onen výsledek soudního sporu pana Bárty a pana Škárky.

Rozsudek má padnout příští pátek. Jak ho podle vás budou chtít Věci veřejné využít?

Řeknu to velmi otevřeně: V případě pozitivního výsledku pro pana Bártu, což mu lidsky přeju, by mohl následovat požadavek na jeho jakousi rehabilitaci a návrat. A potom pokus tímto vydírat vládu. To je pro mě nepřijatelné. Pak bych řekl: Jdeme do voleb! V případě negativního výsledku, když by zůstal šéfem poslaneckého klubu a poslancem, tak by to také směřovalo rychle k rozpadu koalice. Teď jsem vás nechal nahlédnout trochu do našich hrnců, nadzvedl jsem pokličku (směje se).

Zajímavý pohled, děkuju. Ale ptám se, jestli jste úvahami o předčasných volbách nereagovali i na zneklidněnou veřejnost a obavy, co přijde dál. Mluví se o tom, že to vláda vede od deseti k pěti...

Ne, na tuto věc jsme nereagovali, i když musím říct, že nálada ve společnosti mě vede k hlubokému přemýšlení, co je toho příčinou, jak jsem k tomu přispěl, kde jsem mohl co udělat jinak. Na druhé straně musíme být schopni se dívat dál než jen za nejbližší roh, než jen za konkrétní kroky krátkodobého dopadu.

Například?

Nijak mě netěší, že budeme snižovat valorizaci důchodů. Ale když to teď neuděláme, tak s vysokou pravděpodobností za několik let nejenže nebude žádná valorizace, ale budou se důchody snižovat. Jsou to nepříjemné věci a je naší chybou, že je nedokážeme přesvědčivě vysvětlovat veřejnosti. To bezesporu uznávám. Na druhou stranu si řekněme otevřeně, že jsou to kroky, které jsou nepopulární a které při nejlepší vůli prostě nevysvětlíte. Ty musíte jenom vydržet, s prominutím vysedět.

A mezitím nálada ve veřejnosti houstne. V této souvislosti zaznívá jakási obava, že se tady objeví charizmatický populista s nějakými lacinými sliby...

... a penězi!

... a strhne davy na svou stranu. Vidíte tu teď někoho takového?

Nevidím. Nicméně velmi silně z různých informací, které mám, vidím trend, který bych nazval oligarchizací politiky. Snahu některých silných ekonomických hráčů uplatňovat svůj vliv silněji přes politický projekt.

Myslíte Andreje Babiše?

Nemyslím jen Andreje Babiše. Těch indicií je víc. O propojenosti některých politiků s některými podnikateli si tady nemusíme dlouho povídat. Můžeme jmenovat.

Tak jmenujte.

Vazby Miroslava Kalouska a Richarda Hávy. Vazby Karla Schwarzenberga a Zdeňka Bakaly. Vazby předsedy ČSSD Sobotky a celé skupiny kolem ČSOB...

A vazby Petra Nečase?

Na žádnou podnikatelskou skupinu nebyly, nejsou a nebudou. Ve světě velkých finančních skupin dlouhodobě nejsem oblíbencem.

U Zdeňka Bakaly se zastavím. Ten před minulými volbami dal
ODS 15 milionů. TOP 09 dal půl milionu.

Myslím, že byl primárně motivován dát něco TOP 09, tak aby to tak nevypadalo...

Nevím, jestli vám po takovémhle "poděkování" ještě něco dá.

No tak nedá! Já se koupit nenechám.

Změňme téma. Minulý týden MF DNES přinesla anketu mezi stovkou osobností z různých regionů. Čtvrtina pro vládu, tři čtvrtiny proti. Názor Víta Řihoška z Přerova: "Jestliže chce vláda prosazovat reformy, musí začít u sebe. Lidé mají dost korupčních kauz a kmotrů. Musí začít padat politické hlavy."

To je ale laciný slogan.

Názor konkrétního člověka.

Ano a zároveň laciný slogan. Prostor pro korupci jsme výrazně zmenšili. Když si kliknete na stránky Úřadu vlády nebo ministerstev, máte tam kompletně všechna výběrová řízení, všechny smlouvy, všechny ceny. To by ještě před dvěma lety nebylo možné. Dnes se standardně nakupuje přes elektronické aukce, dochází tak k miliardovým úsporám.

Lidi možná spíš vnímají případ ministra Kocourka, který "odklání" miliony, případ poslance Béma coby loutky lobbisty...

Dobře tedy. Případ Kocourek: věc, která se odehrála v minulosti, ne teď. A pan Koucourek po rozhovoru se mnou odešel. Druhý případ: pan Bém, věci, které se odehrály v minulosti. V době, kdy byla pořízena příslušná nahrávka, byl pan Bém prvním místopředsedou ODS, pražským primátorem a fakticky pretendentem na vedení ODS. V době, kdy byla zveřejněna, nebyl ani prvním místopředsedou, ani primátorem a už vůbec pretendentem na vedení ODS. Dnes už není ani členem ODS.

A vy byste chtěl, aby nebyl ani poslancem?

Ano, ale k tomu nemám žádné právní prostředky než apel na jeho svědomí. Nicméně dnes není ani členem ODS. Takže neříkejme, že se nic neděje. Na těchto dvou kauzách, které jste vytáhli, je evidentní, že se proti minulosti děje. Dřív tady byli politici, kteří se drželi futer, když měli odejít, a z těch úřadů jste je pomalu musel vynést i s těma futrama. Dnes v mé vládě je toto vyloučené.

Když jste si v MF DNES před dvěma týdny četl přepisy Bémových telefonátů, které vedl s lobbistou Janouškem, říkal jste si: To přece dávno vím, nebo vás to něčím překvapilo?

V pražském politickém a mediálním světě se povídalo ledacos. Teď se to verifikovalo. A ta míra intenzity mě zarazila, to ano. Ale že funguje vnitřní intuice ODS, to je přece dokázáno. Aniž by někdo tyto odposlechy předtím slyšel, tak jsme nějak reagovali. To jsem demonstroval na rozdílném postavení pana Béma v době pořízení odposlechů a v době jejich zveřejnění. Pražská radnice byla dlouhodobě považována za symbol toho, co ODS všechno dělá špatně. Jsem rád, že se tam na podzim podařilo změnit poměry, primátor Svoboda má moji plnou důvěru.

Proč myslíte, že Pavel Bém dopadl tak špatně? Nejdřív symbol úspěchu ODS, ve volbách získal přes 50 procent hlasů...

Ano, to bylo dáno jeho osobní popularitou. Ale to, jak to dopadlo, je především kvůli němu samotnému. Každému z nás v politice hrozí, že se utrhne. A nemáte-li silnou sebereflexi a silnou schopnost sebekritiky a nemáte-li lidi kolem sebe, kteří vám začnou včas říkat: "Co blbneš? Z hrušky dolů!", tak se to může stát.

Vám někdo říká: Co blbneš?

To víte, že jo, stává se to. Určitě se vám stane, že máte najednou pocit, že se vám fakt něco podařilo, že jste fakt dobrej. Vám se to nikdy nestalo?

Určitě.

No vidíte. Někdy se nám holt přihodí úspěch a pak je třeba z toho nezblbnout (směje se).

(Autor: Jiří Kubík)

RNDr. Petr Nečas