Ozvěny dne

4. dubna 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka.


Jan BUMBA, moderátor:

Pro přehled se pokusme o bleskovou rekapitulaci. Ráno řekl předseda Věcí veřejných Radek John, že ministři za jeho stranu nepředají demise premiéru Petru Nečasovi, ale dají je panu Johnovi do úschovy. Na to reagoval ministr dopravy Pavel Dobeš slovy, že on žádnou demisi nepodá ani předsedovi své strany, ani premiérovi. Zbývající dva ‚véčkařští‘ ministři Karolína Peake a Kamil Jankovský s poněkud menší razancí také řekli, že demise v tuto chvíli nepodají. Rozhodovat by se mělo v těchto chvílích na Výkonné radě Věcí veřejných. Účastníci tohoto jednání mají i nové zásadní téma k debatě, premiér Nečas totiž odpoledne řekl, že čas na dohodu o pokračování vlády je do 10. dubna.

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS /záznam/:

V případě nedosažení dohody v úterý 10. dubna či neschválení kroku nezbytných pro přípravu státních rozpočtů na roky 2013 a 2014 Vládou České republiky. Občanská demokratická strana navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb, nejlépe v termínu 22. a 23. června letošního roku. Před rozpuštěním Poslanecké sněmovny považujeme za nutné schválit legislativní kroky nezbytné pro přímou volbu prezidenta republiky.

Jan BUMBA, moderátor:

Řekl premiér Nečas. Dodejme, že v podobném duchu se vyjádřil i prezident Václav Klaus. Vládní strany by podle něj měly dále jednat o pokračování vlády, pokud jednání selžou, byly by podle hlavy státu předčasné volby. No, a dohodou a závazkem k úsporným opatřením podmínila své další setrvání ve vládě i TOP 09. Na lince je nyní člen grémia ODS, 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Dobrý den.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:

Pane senátore, vypadá to, že od ODS a vlastně i od TOP 09 oproti té včerejší rázné odpovědi, na faktické ultimátum Věcí veřejných jde o docela jasný ústupek. Proč?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Já osobně to nevidím jako ústupek v pozadí všeho, co se odehrávalo do včerejška, v podstatě velmi nekorektního prohlášení Věcí veřejných a víceméně vydírání, tak my jsme stále a tady, myslím, jsme v souladu s TOP 09 v zájmech České republiky a jestliže vleklá politická krize, která by mohla nastoupit, bude řešena politickým jednáním, což vy jste označil nebo asi jste myslel tím ten ústupek, tak já to vidím jako zájem České republiky. My v žádném případě nechceme, aby na jednání přicházel kdokoliv s ultimativními požadavky typu včera, a i to, jak velmi nestandardně se pan předseda Věcí veřejných rozhodl, že on přebere demise. On přeci není žádný premiér. A tam jsou věci, které je potřeba si vyjasnit, ale základ pro nás a myslím, že i pro TOP 09, je - žádná ultimáta a pojďme si říct - vládní prohlášení existuje a je potřeba ho plnit a je to v zájmu České republiky.

Jan BUMBA, moderátor:

Ale i vy sám, pane senátore, jste použil slovo vydírání. Nemůže to být považováno za to, že ustupujete tomuto vydírání.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Já znovu zopakuju, neustupujeme žádnému vydírání. Povinností nás politiků je, abychom jednali. A k těm jednáním je potřeba přistoupit bez těch ultimativních požadavků z jedné strany nebo druhé strany. My žádná ultimáta nedáváme, kromě toho že existuje vládní programové prohlášení a že je potřeba ho naplnit. To není ústup Věcem veřejným a já bych to také v životě za takový krok vůbec si nepředstavoval, že by mohlo jít. Takže zapomeňme na to, že bychom my ustupovali. My se vydírat skutečně nenecháme.

Jan BUMBA, moderátor:

V jakých mezích tedy jste připraveni diskutovat o nějaké úpravě vládního programu?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Samozřejmě v daném okamžiku je potřeba udělat revizi toho vládního programu a říci, toto ať už z časových důvodů, z ekonomických důvodů nebudeme schopni naplnit ve smyslu toho programového prohlášení. Ale to je na diskusi, to není na to, že je to jakýsi ultimativní požadavek z jedné strany a tentokrát to byly Věci veřejné, které s tím přišly. Mě fascinuje ten přístup, že nebude-li po našem, teď mluvím jakoby za Věci veřejné, tak my odcházíme z vlády. Takhle se prostě politika nedá dělat.

Jan BUMBA, moderátor:

Takže nebude to teď v opačném gardu tak, že vy přijdete třeba na to úterní jednání s nějakým jasným plánem, s nějakými požadavky a bude na Věcech veřejných, aby to přijaly?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

To nebudou ultimativní, my stále se vracíme k tomu, co Věci veřejné, TOP 09 a ODS podepsaly jako koaliční vládní prohlášení. My ho chceme naplňovat. A věci, které prostě nejsme v rámci toho, co se děje, ať už v Evropské unii nebo s ekonomikou, která dopadá na nás, tak v daném okamžiku řekneme, ano, toto nejsme schopni splnit, protože buď na to není čas nebo na to nejsou peníze. Ale určitě nebudeme přicházet s ultimátem. My jenom chceme, aby se plnily dohody, které byly uzavřené s plným vědomím a v plném vědomí ze tří stran.

Jan BUMBA, moderátor:

Ono v těch uplynulých 24 hodinách zaznělo docela dost silných slov z různých stran. Věříte vy osobně tomu, že můžete dál pokračovat v koaliční spolupráci s Věcmi veřejnými.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Tady je ten náš a jak jsem slyšel prohlášení TOP 09 i jejich prohlášení a jejich požadavek, vraťme se ke stolu, jednejme, pokud budeme schopni dodržet tu velkou většinu, která je v Poslanecké sněmovně a vláda bude plnit programové prohlášení.

Jan BUMBA, moderátor:

A dá se zapomenout na ta ostrá prohlášení, co jsme slyšeli v posledním dni?

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Velmi komplikovaně, protože to, co včera předvedly a během noci a ráno Věci veřejné, tak samozřejmě ta důvěryhodnost bude a je velmi oslabená. Takže pojďme se radši přesvědčit, že Věci veřejné chtějí být seriózním partnerem, celý klub bude chtít pokračovat v té spolupráci, pokud se to dostane do fáze, že Věci veřejné začnou zase přicházet s požadavky a že ten odchází a tam ten odchází. Takhle se nedá vládnout a takhle se nedá pracovat.

Jan BUMBA, moderátor:

1. místopředseda Senátu, občanský demokrat Přemysl Sobotka. Děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu PČR /ODS/:

Na shledanou. 

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním