„Restart“ tradičních křesťanských hodnot

3. dubna 2012
„Restart“ tradičních křesťanských hodnot

Je to již více než měsíc, co jsem měl možnost na programu ČT24 sledovat několikahodinový pořad, který se jmenoval Planeta země 2012. Výběr hostů byl široký – od egyptologa Miroslava Bárty přes lékaře Jana Hnízdila, sociologa Fedora Gála, soudkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, právníka Tomáše Sokola až třeba po autora Encyklopedie šamanismu Mnislava Zeleného...

Je to již více než měsíc, co jsem měl možnost na programu ČT24 sledovat několikahodinový pořad, který se jmenoval Planeta země 2012. Výběr hostů byl široký – od egyptologa Miroslava Bárty přes lékaře Jana Hnízdila, sociologa Fedora Gála, soudkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, právníka Tomáše Sokola až třeba po autora Encyklopedie šamanismu Mnislava Zeleného...

Odpovídající pak byl samozřejmě i rozsah diskutovaných témat – mezilidské vztahy, dopady ekonomické krize na intimitu, revolty mladých, kolapsy komplexních společností a jejich nemoci, dědictví starých civilizací, krize kapitalismu až po duchovní rozpoložení společnosti právě v letošním roce, kdy má podle mayského kalendáře – což zmiňovala i upoutávka ČT24 – nastat Apokalypsa….

Ponechám v tuto chvíli stranou způsob prezentace těchto témat v rámci veřejnoprávní televize, které nechci ani hodnotit, ani s nimi polemizovat. Přece jen bych si ale dovolil k pořadu – a nejenom k němu - pár drobných poznámek.

Mám pevně dán svůj způsob vnímání světa podložený hlubokými kořeny a i v dnešní uspěchané době se považuji stále za člověka konzervativního, vyznávajícího tradiční hodnoty. Mám respekt k tomu, co pozitivního vytvořily generace před námi a rodina je pro mě stále základním stavebním kamenem společnosti. V nadsázce řečeno – konec světa neočekávám, v mayském kalendáři si nečtu, duchovní oporu v šamanismu nehledám.

Je patrné, že dnešní doba je neukotvená, roztěkaná a nervózní. Ekonomická krize posouvá mezilidské vztahy a chování – bohužel - do té negativnější a téměř čistě materialistické roviny. Ve společnosti roste napětí, když se prudce například zvyšuje podíl nezaměstnaných mladých lidí, kterým ani univerzitní diplom nestačí na jakékoliv, natož pak slušně placené, zaměstnání. Dochází k radikalizaci společnosti, v západní Evropě pak znásobené i teroristickými útoky extremistů a islamistů, po kterých zůstávají desítky mrtvých a zraněných.

Evropa sice oficiálně deklaruje jednotu – má svůj parlament, „vládu“ i prezidenta, ale přesto je ve skutečnosti roztříštěná jako nikdy před tím. Proč tomu tak ve skutečnosti je? Domnívám se, že pravým důvodem tohoto negativního stavu je, že většina společnosti rezignuje (nebo již zcela rezignovala) právě na hodnoty tradiční židovsko-křesťanské kultury, které spolu s myšlenkovým dědictvím antického pojetí vědy a římského práva po mnoho staletí Evropu utvářely. Výsledkem je hodnotový relativismus a vyplývající úpadek morálky.

 Hodně lidí má sklon odvrhovat křesťanství jako přežitek minulosti, když přitom ani nechtějí brát na vědomí, že jsou hodnoty vzešlé  z křesťanství, které samy považují za samozřejmé, běžné a přirozené – ať již jde o západní pojetí lidských práv, rovnost všech lidí před zákonem, individuální svobodu, respektování osobnosti druhého, ale i autonomie a nezastupitelnost rodiny, která ctí rovnost pohlaví nebo práva dětí. Právě to jsou hodnoty společné křesťanům, židům ale i ateistům vzešlým  z židovsko-křesťanského myšlenkového dědictví. V této aktuální společenské atmosféře pak skutečně reálně hrozí,  že myšlenky a hodnoty, na nichž Evropa vyrostla, nakonec v ní samé nebudou mít již vůbec žádné místo. Takové Evropy bych se já, moje rodina - manželka i mé děti, rozhodně nechtěli dožit a bral bych to i jako svoji osobní prohru.  Jsem ale stále ještě optimistou a doufám, že opak bude pravdou. Pokusem - řečeno slangově - o jakýsi „restart“ tradičních křesťanských hodnot bychom měli začít svým každodenním způsobem života okamžitě. To je naděje a cesta pro další budoucnost západní civilizace. Symbolicky  se můžeme po této cestě opětovně vydat  příští rok, když to bude již 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje k nám na Moravu... Času nám již mnoho nezbývá...

Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení Zlínský kraj
člen výkonné rady