Partie

1. dubna 2012
Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima family byl ministr zemědělství Petr Bendl.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Dobrý den. Krátce před Velikonocemi trhají ceny vajec rekordy. Od začátku roku se více než zdvojnásobily. Podle prezidenta Václava Klause za to může Evropská unie. Vinu za přemrštěné ceny si také mezi sebou přehazují zemědělci a obchodní řetězce. O tom, proč bude letos asi méně kraslic a kdy vajíčka konečně zlevní, budou v naší Partii diskutovat ministr zemědělství Petr Bendl. Dobrý den.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Hezký dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A stínový ministr zemědělství Michal Hašek. Dobrý den.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Dobrý den a děkuji za pozvání.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Začneme ale sérií odposlechů, které zveřejňují média už poslední dva týdny. Z těch odposlechů mimo jiné vyplývá, že Roman Janoušek jednal i s vámi, pane ministře, o čem?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ta kauza je stará 5 let. Já nepopírám, že jsme se několikrát potkali, ale o čem, to už, to jsou věci, které dneska vyplývají napovrch, nad kterými i já sám se podivuji, protože to nebylo něco, co by se mnou bylo nějak konzultováno, což koneckonců ty přepisy odposlechů ukazují.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak ty předpisy odposlechů ukazují, že Pavel Bém ladil s Romanem Janouškem noty, jak na vás, což by asi nedělali, kdyby vás považovali za nedůležitého člověka.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Nemůžete vůbec nikomu zabránit tomu, aby se o vás bavil kdykoliv po telefonu a spekuloval, jestli vás dokážou na něčem ovlivnit či nikoliv, jestli je někdo váš kamarád, anebo ne, a co by udělal nebo neudělal. To jsou věci, se kterými já nejsem schopen cokoliv udělat...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čili s Romanem Janouškem jste se setkával, ale nepřikládáte tomu žádnou váhu, byla to taková neformální společenská setkání?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jistě.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Roman Janoušek nebo Pavel Bém vlastně v jednom z těch hovorů mluvil o tom, že máte dvojdomek se Zdeňkem Bakalou, asi netušíte, co tím myslel?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To vůbec netuším, protože s panem Bakalou já jsem se viděl dvakrát nebo třikrát v životě, jednou to bylo na vážné téma, kdy jsem chtěl pro Středočeský kraj získat Majrovku a udělat z toho velké muzeum, protože do jeho vlivu majetkového spadal i kladenský důl Majrovka, který má obrovskou hodnotu a já jsem chtěl, aby získal kdysi Středočeský kraj s tím, že by tam zřídil muzeum hornické, a to se nakonec víceméně nepovedlo. Takže vůbec nevím, co měli namysli.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže dvojdomek, v dole to asi nebylo tedy?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne, ne, ne.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:
 

Kolegové z Mladé fronty DNES spekulují, že tím tématem, na kterém jste mohli mít společný zájem s hlavním městem, byla privatizace pražského letiště, o které se v té době uvažovalo, popíráte, že by to byl tenhle důvod?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Středočeský kraj, my jsme se tím tehdy zabývali oficiálně na úrovni krajské rady, protože se o tom mluvilo. My jsme říkali, pokud má Praha dostat nějaké akcie, pak přeci nemohou pominout Středočeský kraj v tom smyslu, že ovlivňuje život obyvatel ve Středočeském kraji, ale nakonec premiér řekl, nepřipadá do úvahy a tím ta kauza pro nás končila, jestli někdo měl nějaké další úmysly, co s tím, tak to teda, jako za Středočeský kraj já musím zásadně odmítnout.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na těch uniklých odposleších je zajímavé, jak kódovanou řečí spolu Pavel Bém a Roman Janoušek mluvili. Běžně v ODS komunikujete v kódech?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To teda ne. Já teda určitě ne, já mám jeden telefon od okamžiku, kdy jsem vstoupil do politiky, to znamená 20 let. A snažím se prostě mluvit o věcech, o kterých si myslím, že do telefonu patří. I když samozřejmě každý z nás, když si vleze trošku do svědomí, tak může se bavit o čemkoliv, někdo může řešit v práci svoje kolegy, někdo může rozebírat intimní vztahy s kýmkoliv, to jsou věci, které jsou interní a podle mě odposlechy by měly být používány zákonným způsobem, na základě zákona by s nimi mělo býti nakládáno a pominu-li vážnost té situaci, kterou vůbec nechci bagatelizovat, a je třeba asi věci došetřit, já myslím, že Pavel Bém velmi tvrdě platí za to, co nakonec teď vylézá ven, tak nakládání s odposlechy jako s takovými má být pod dozorem konkrétních orgánů a ty s tím mají nakládat v souladu se zákonem, a to se podle všeho asi neděje.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To vám asi podepíše každý a ještě se k tomu tématu vrátíme, ale stejná otázka na vás, pane Hašku, v ČSSD se také běžně komunikuje v kódech, náznacích a jinotajích?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Já nevím o tom, že bychom v ČSSD komunikovali v kódech, náznacích a jinotajích. Já jsem se vrátil ze zahraniční cesty a musím říct, že to, co jsem se dozvěděl za posledních 24 hodin, co se tady děje v České republice ohledně té poslední kauzy odposlechů, mě velmi vážně znepokojuje, ale nejenom mě, ale celou sociální demokracii. Víte, tady dochází dlouhodobě ke ztrátě důvěry vůbec v celý politický systém a v demokratické instituce. Možná jsou i síly, kterým to vyhovuje a já pak musím říct, že takováto fatální selhání, takovéto náznaky privatizace moci a toho veřejného sektoru pak jsou přesně voda na mlýn k destrukci toho standardního politického demokratického systému. Já myslím, že Občanská demokratická strana má hodně co vysvětlovat. Jestli ty odposlechy, které vznikly v roce zhruba 2007, pak ministr hovořil o tom, že to je zhruba 5 let stará záležitost, byly oficiálními odposlechy, pak platí, že trestní orgány a tajné služby tohoto státu mimo jiné mají chránit ekonomické zájmy státu. Pokud mají pocit, že jsou ohroženy, tak samozřejmě nastupují zákonné způsoby, jak se ty věci monitorují a poté, komu se ty informace předávají. A jestli to bylo tak, že tajná služba informovala tehdejšího premiéra, pana Topolánka, možná i další členy vlády, a potom všechno skončilo v šuplíku, a nic se nedělo, těmi věcmi se nezabývaly orgány činné v trestním řízení, tak je to velmi vážná kauza, kauza, která samozřejmě nesmí teď skončit pod kobercem a musí být důsledným způsobem vyšetřeno jednak, jakým způsobem teď ty odposlechy, jsou-li autentické, to podtrhuji, jsou-li autentické, unikly, mimo ten prostor tajné služby ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak přinejmenším někdo z aktérů nezpochybňuje ten obsah, což by asi udělali, kdyby o té autenticitě jsme pochybovali.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Opakuji, to samozřejmě musí potvrdit nebo vyvrátit potom ty orgány činné v trestním řízení, ale tady nejde tak přece jenom o to, abychom se tady formálně dohadovali, ale jde o ten obsah, a ten je vážný. Prostě ukazuje se, že nikým nevolené osoby, a to platí obecně pro politické spektrum, tady nemohou mít takový vliv, aby rozhodovaly veřejné procesy, aby tady rozhodovaly o významných věcech, jako jsou veřejné zakázky, jako je hospodaření se státním majetkem. A já uvedu konkrétní příklad, který se táhne dál než od roku 2007. Ve veřejné správě Bezpečnostní informační služby jsme teď na půdě debatovali na resortu ministra zemědělství, se opakovaně uvádí, že tajná služba má pochybnosti o hospodaření státního podniku Lesy České republiky. Já jako stínový ministr zemědělství od roku 2008 vyzývám reálné ministry zemědělství, za tu dobu především z řad Občanské demokratické strany, aby Lesích České republiky došlo k auditu. Teď nedávno byl zveřejněn i nález Nejvyššího kontrolního úřadu, jakkoliv ho státní lesy zpochybňují, tak prostě je vážný. A já teď využívám této příležitosti a znovu vyzývám Petra Bendla jako ministra zemědělství, ať se provede audit ve státním podniku Lesy České republiky, časově neomezený, aby neměl někdo pocit, že se to má hrát jenom do nějakého omezeného časového období a ať je jasně popsáno, jak tento strategický podnik v resortu ministerstva zemědělství funguje nebo nefunguje a je vyvozena odpovědnost. A to by mělo obecně platit i v dalších kauzách, o kterých bude řeč.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pokud mi něco neuniklo, tak ta kontrola v Lesích České republiky už probíhá, tuším, od února.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Kontrola NKÚ skončila, dostali jsme její výsledky, v tuto chvíli ty výsledky ministerstvo zemědělství analyzuje, vyžádal jsem si stanovisko vedení Lesů České republiky. Ten materiál, který půjde do vlády, zcela určitě k němu nějaké stanovisko přijmeme, ta kontrola je poměrně rozsáhlá a dlouhá, je tam řada připomínek, které NKÚ měl a my je analyzujeme postupně a určitě se k nim včas vyjádříme.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pojďme ale zpátky k tomu tématu, o kterém jsme se bavili. Ty odposlechy pocházejí ze začátku roku 2007, tuším, že do října nebo do listopadu 2006 na pražské radnici spoluvládla sociální demokracie, nepředpokládám, že by ten systém, který z těch odposlechů vyplývá, vznikl za čtyři měsíce, takže cítíte za to jako sociální demokracie spoluzodpovědnost?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Ty odposlechy popisují rozhovory z roku 2007 a sociální demokracie byla v té době v Praze v opozici.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čtyři měsíce.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Ano, ale pokud bude na stole něco relevantního, něco průkazného, co se bude týkat sociální demokracie, tak naše vedení, na rozdíl od vedení ODS před tím nebude strkat hlavu do písku, nezameteme ty věci pod koberec. My v sociální demokracii máme ve stanovách presumpci viny. To znamená, pokud se objeví nějaké vážné, vážné podezření k politikovi sociální demokracie, ten politik je obviněn v trestním řízení, pak okamžitě je mu přerušeno členství v sociální demokracii ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

V té fázi obvinění tedy.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Ano, ve fázi obvinění, protože do té doby samozřejmě pokud nemáte ani obvinění ze strany nějakého policejního orgánu, tak samozřejmě nemůžete jaksi aktivně říct - opusť veřejné funkce, vzdej se stranického života a podobně, nicméně toto ODS evidentně ani nedělá. Já bych uvedl řadu příkladů jmen, kdy v sociální ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Vy jste v té Číně byl moc dlouho a že jste to nestihl ještě nastudovat, protože tak to není.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Na sociální demokracii prostě lidé odešli a následně soudem byli uznáni nevinní, nebo ani se dokonce nedostali do té fázi soudu, to má teď problém koalice, že tady máme jednoho předsedu koaličního poslaneckého klubu, který je souzen za korupci a vy v pohodě vládnete dál s Věcmi veřejnými, ale to je váš problém. Taky to přispívá k destrukci toho demokratického systému.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nicméně stanovy ODS se asi nebudou týkat členů Věcí veřejných.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Já to konstatuji obecně, jenom abychom si řekli, jak je tady nastavena ta laťka politické kultury. Ale za socdem znova říkám, my nemáme žádné informace o tom, že by se to mělo týkat sociálních demokratů, pakliže se nějaké relevantní informace takového druhá objeví, tak vedení sociální demokracie je připraveno to okamžitě a razantně řešit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Včetně těch náznaků, že třeba Roman Janoušek měl schůzku s Petrem Hulínským, což byla v té době a stále ještě je vlivná postava sociální demokracie.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Já tady řeknu to, co řekl před chvílí Petr Bendl, jenom to, že někdo o někom třetím třeba mluví v telefonu nebo někdo se s někým sejde, ještě samo o sobě není ani trestné, ani odsouzeníhodné. Otázka je samozřejmě, o čem ti lidé jednají a zda to pak má vliv na výkon veřejných funkcí. Já nemám žádné informace o tom, že by v době, kdy sociální demokraté byli na pražské radnici součástí koalice, k něčemu takovému docházelo, pokud takové informace obdržím, tak samozřejmě v rámci vedení sociální demokracie, jak jsem řekl, se tomu budeme okamžitě a razantně věnovat.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže chcete říct, že to, co z těch odposlechů působí jako hotový systém různých vlivů protislužeb a podobně, vzniklo někdy od října 2006 do března 2007, ze kdy jsou ty odposlechy, a za spoluvlády sociální demokracie to nemohlo existovat.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Víte, nevím to. Já neznám podrobný obsah těch odposlechů, neznáte ho ani vy. V médiích se objevují teď různé útržky z těch odposlechů. Já si myslím, že toto přesně by mělo být předmětem vyšetřování orgánů činným v trestním řízení. A jestli v roce 2007 tajná služba zmonitorovala, popsala a opakuji, předala adresátům těch informací podle zákona, zejména předsedovi vlády, informace, že k něčemu takovému dochází, já se musím ptát, jak je možné, že tehdejší premiér, tehdejší ministr vnitra, případně ministr spravedlnosti nekonali a jak to, že tyto věci nebyly předmětem trestního řízení. Takové informace zatím nemáme, že by to vyšetřovala, prověřovala policie a s jakým výsledkem. Čili pak se ptám, jestli to byl odloženo k ledu, zameteno pod koberec nebo strčeno do šuplíku, z jakých důvodů, mělo to sloužit k vnitřním mocenským hrátkám uvnitř ODS? Mělo se to použít v situaci, kdy se to někomu hodilo třeba na volebních kongresech? No, já doufám, že nikoliv. Ale velmi čekám na ta vysvětlení, která vrcholoví politici ODS, kteří tady mají odpovědnost za správu země, k této věci české veřejnosti podají.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Váš bývalý předseda Mirek Topolánek ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Mohl bych reagovat nejprve na to, protože ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ano, já vám na to zrovna nahrávám, ale jestli chcete reagovat ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

... a ODS tady byla na to napadána, tak bych hrozně rád na to reagoval. Nejprve snad tím, že by to vypadalo, že Česká strana sociálně demokratická je absolutně v pořádku. Ve Středočeském kraji jsou podepsány čtyřmilionové směnky, tak aby bylo politické rozhodování kryto tímto finančním tlakem. Středočeský kraj nebo středočeský hejtman podepisuje záruky za stovky milionů, investice v mladoboleslavské nemocnici bez toho, aniž by na to měl rozhodnutí krajského zastupitelstva, neviděl jsem žádné razantní rozhodnutí sociální demokracie, jak se s takovýmito kauzami a podobnými, kterých bych mohl jmenovat, vypořádat. Ale k ODS. ODS přeci jasně a zřetelně a velmi rychle řekla, vyzvala Pavla Béma, aby odešel z ODS a aby složil mandát. Jedna věc je složení mandátu, to prostě ten mandát je osobní, není majetkem politické strany a je to tak, myslím si, na jednu stranu v pořádku, ale je to jeho osobní rozhodnutí, jestli z Poslanecké sněmovny odejde či nikoliv. Pavel Bém odešel z Občanské demokratické strany, pozastavil svoje členství, tři roky už není místopředsedou Občanské demokratické strany, není primátorem, není předsedou ODS v pražském regionu. Myslím, že ODS k tomu udělala maximum a ten tlak na Pavla Béma i na to, aby věci vysvětlil, protože co má vysvětlovat, když by řekl ODS, to je 30 tisíc lidí v členské základně, které ta situace vůbec netěší, naopak čtou si v novinách různé odposlechy a samozřejmě také chtějí znát odpovědi na řadu otázek a čekají, že je Pavel Bém vysvětlí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A Pavel Bém pozastavil členství v ODS a tím to je pro vás vyřešené, protože nemáte žádnou další páku s tím něco udělat tedy.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

ODS udělala vše, co mohla. Teď samozřejmě čeká, jak se Pavel k tomu postaví.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Promiňte, poslední věta, ano to je jedna dílčí věc, pan Bém. Ale já znova opakuji, tady tajná služba monitorovala vliv lobbistů na výkon veřejné moci v době, kdy ODS odpovídala za vládu. Já čekám, že vaši premiéři, tehdejší i ten současný, se jasně vyjádří k tomu, jak naložili s těmi informacemi od tajné služby a zda byly předmětem policejního vyšetřování nebo ne. Pakliže ne, tak jsem velmi zvědav, jak ODS objasní, že když tady z hlediska ústavních institucí šly tak závažné informace o prorůstání klientelismu a lobbistů do rozhodování třeba na úrovni vlády, nebo na úrovni Magistrátu hlavního města Prahy, tak že se s tím nic nedělalo. A tato věta musí platit univerzálně, to není jenom teď věc vůči Občanské demokratické straně. Nicméně bavíme se o roce 2007, kdy premiérem byl pan Topolánek, kdy pan Bém byl pražským primátorem, kdy pan Bém byl vrcholovým představitelem Občanské demokratické strany, a ten problém nelze uzavřít jenom tím, že se řekne, pan Bém si přerušil členství v ODS. Nezlobte se, to je málo.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

S tím já nemůžu než souhlasit, to samozřejmě. Je potřeba dořešit, co to bylo za odposlechy, kdo je vlastně zrealizoval, čí je to produkt, jestli je to produkt tajných služeb, pak tedy jestli premiér mohl mít tu informaci či neměl, anebo ne, jestli to je nějaká třetí osoba, která sledovala konkrétní lidi v té době ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Pane ministře, BIS už oficiálně řekla, že v té době toto byla věc, na které pracovala Bezpečnostní informační služba a pracovala na základě toho, že v zákoně má napsáno, že chrání ekonomické zájmy republiky. Tak to nebagatelizujme a bavme se o tom, jestli BIS měla takovéto závěry, odevzdala je tehdejší vládě, ve které vy jste dominovali, tak co s těmi závěry ta vláda jako celek udělala.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já nemám přístup k těmto informacím. A jestli tohle to ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Mnohem více než já, já to vím z veřejných zdrojů, pane ministře. Vy jste přece byl členem vlády.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne, to já musím odmítnout. To jsou vážné věci, které jenom si přečíst v novinách, podle mě je třeba tohle to dořešit na úrovni Poslanecké sněmovny. Myslím, že i Poslanecká sněmovna a branněbezpečnostní výbor k tomu zasedá, věřím, že prostě ti, kteří mají oprávnění nakládat s takovýmito informacemi a pohybovat se v těch utajovaných skutečnost, což já nejsem. Toto jsou věci, které oni musí projednat a musí k tomu nějaký verdikt být a v tomhle ohledu já souhlasím.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře, váš bývalý předseda Mirek Topolánek v jednom rozhovoru říkal, že žádné takové informace od Bezpečnostní informační služby nedostával, je to pro vás věrohodné?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já jsem přesvědčený, že když něco takového, říká, že to je pravda, že, protože by mohl být chycen na tom, že to pravda není. On to dobře ví.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže by to naznačovalo, že si Bezpečnostní informační služba tady ty informace syslila pro sebe.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To už neumím posoudit. Já nejsem v Poslanecké sněmovně v branněbezpečnostním výboru a nemám přístup k těmto informacím.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nicméně jste členem vlády, která jmenuje a odvolává ředitele Bezpečnostní informační služby, takže předpokládám, že nějaký názor a nějaké informace k tomu máte?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Na úrovni vlády jsme žádný takovýto bod zatím neprojednávali. Projednává se na úrovni Poslanecké sněmovny.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

To je standardně podle zákona, každý rok existuje výroční služba Bezpečnostní informační služby. Ta je jednak veřejná, tu si může každý přečíst na internetových stránkách Bezpečnostní informační služby a tam popisuje ty věci velmi obecně samozřejmě, ale i tam už se dá přečíst, v těch výročních zprávách za roky 2007, 8 a tak dále, že BIS upozorňovala adresáty informací, což jsou vláda, případně prezident republiky a další stanovené instituce, na to prorůstání klientelismu do rozhodování ve veřejné správě, zejména centrální úrovni. A pak existuje také dokument, který je neveřejný, je v určitém režimu podle zákona utajovaných skutečnostech a tím se přece zabývá vláda. Takže není pravda, že vláda ty informace neměla, pane ministře. Souhlasím s tím, že dořešit se to teď má na úrovni především kontrolního orgánu pro BIS, ten je na úrovni parlamentu, ale bavme se o tom, jestli ty kompetence parlamentní kontroly jsou dostatečné nebo nikoliv, i na základě tohoto případu a co se s tím dá udělat do budoucna.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čímž říkáte, že není příliš pravděpodobné, že by komise pro kontrolu BIS dospěla k nějakému relevantnímu závěru.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Ta komise zatím nevyslechla ani ředitele. Já věřím, že v příštím týdnu už se komise sejde, pan ředitel Lang se dostaví na komisi a samozřejmě poskytne všechny informace, které ta komise bude potřebovat ke svojí práci. To nechci předjímat. Jenom mám strach, aby se z toho zase nestal to, že namísto toho, aby se řešil ten obsah, a to je velmi vážné, prostě říká se, že v té době pravděpodobně tady byli lidé, kteří měli velký vliv, aniž byli ve volených funkcí a nesli nějakou odpovědnost, na rozhodování veřejné moci, na té centrální, případně na úrovni Magistrátu hlavního města Prahy, aby se teď řešily záležitosti, jestli to tajná služba udělala tak nebo jinak. Řešme paralelně obojí. Jestli byl informován tehdejší premiér a co s tím dělal dál, případně další členové vlády, ale řešme i ten samotný obsah, a to už by mělo být věcí orgánů činných v trestním řízení. To není o politickém názoru Michala Haška nebo Petra Bendla.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jen abychom zase nemíchali věci. Jestli Bezpečnostní informační služba říká, že se nějakou situací zabývala, nebo jestli toto jsou odposlechy Bezpečnostní informační služby tuto relevantní informaci, tu já jsem teda nikde nezaznamenal, a to je přeci ta věc, jestliže se zabýváme tou konkrétní kauzou, pak musíme vědět, kdo ty odposlechy udělal a taky k tomu tímto způsobem přistupovat. A to předpokládám, je teď předmětem nějakého šetření a řešení a bude na úrovni Poslanecké sněmovny projednáváno, a tam je potřeba, aby se rozhodlo. Já nejsem člen branněbezpečnostního výboru, také očekávám, co se bude na té půdě Poslanecké sněmovny dít, a určitě vláda, musím hájit v tomto smyslu vládu, vláda zatím neměla tento bod na jednání a ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A nezabývali jste se tím ani neformálně v rámci koalice, jestli Jiří Lang je nebo není nadále vhodnou osobou do čela Bezpečnostní informační služby?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já ani nevím, z jakého titulu, já bych se ničím takovýmto zabýval, já jsem ministr zemědělství a ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Jste členem vlády, která ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ale, ale ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

... ředitele Bezpečnostní informační služby.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ale nemám přístup k těmto detailním informacím.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže jste se tím nezabývali na vládě, ani neformálně?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Ne, já ne.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Já nevím, co k tomu dodat, protože jestli už vládní koalice musí řešit jenom neustále sama sebe, 48 hodin pro hlasování o nedůvěře si vzkazovat, kdo je tady největší lupič v republice a obráceně si vzkazovat ještě nějaké jiné věci, a neřeší takovéhle zásadní záležitosti směrem k tajným službám, tak opakuji, tady se fakticky dva roky nevládne, privatizuje, co je veřejná moc a myslím si, že je nejvyšší čas, aby vláda skončila.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To je samozřejmě hrozně jednoduchá populistická věta, ale vláda prostě řeší a je možné se podívat na program vlády, že se zabývá řadou důležitých věcí, mezi které můj resort například patří a věřím, že se mu budeme věnovat i teď.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ano, budeme. Hosty nedělní Partie jsou Michal Hašek a Petr Bendl. Teď tedy budeme mluvit o opravdu drahých vejcích. Vykoledovat si aspoň jedno vajíčko bude možná letos o Velikonocích pořádný problém. Vyjdou totiž hodně draho. Ještě loni v prosinci se 10 vajec prodávalo v průměru za 25 korun. Letos v březnu se cena vyšplhala na 50 a někde dokonce až na 70 korun. To všechno proto, že ministerstvo zemědělství zakázalo dovoz vajec z Polska. Tamní chovatelé totiž včas nesplnili podmínky Evropské unie a nezvětšili slepicím klece. Pane ministře, vy kroutíte hlavou, takže ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To přeci není pravda ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže to není tím, že jste omezili vstup části vajec na český trh.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

... to není pravda, i když bych trošku parodoval ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

... to zní skoro klausovsky.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

... pana prezidenta. To tak není. V roce 1999 na úrovni Evropské unie vznikla směrnice, která říká, že nosnice mají mít od roku 2012 od 1. ledna lepší životní podmínky. Pro českého drůbežáře nebo pro české drůbežářství to znamenalo náklad zhruba 2,8 miliardy korun, které museli investovat. Z debat, které jsem s drůbežáři měl, logicky vyplývá, že oni se snažili celou tu investici provést až v tom posledním roce, protože kdyby jí prováděli dřív, tak by si museli do ceny vajec tu investici promítnout, byli by nekonkurenceschopní a skončili by na trhu. To znamená, to byl jeden obrovský vliv, který tady byl. Řada drůbežářů skončila vlivem toho, co rozhodla Evropská unie, řekli, já do toho investovat nechci. Takže se tady potkalo několik věcí, ne, že ministerstvo zemědělství zakázalo. Ministerstvo zemědělství neumožnilo nelegální vejce přivést na náš trh.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy si myslíte, vejce z menších chovů, tedy s těmi menšími ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Z klecí, které nebyly upraveny. To je částka zhruba 2,7 milionu, což je zhruba jedna tisícina toho, co se ročně spotřebuje v České republice. My spotřebujeme někde kolem 3 miliard vajec a my jsme zhruba 2 700 000 sem nepustili. Když si to porovnáte. Tak tohle určitě není ten důvod. Těch důvodů je víc, já se je pokusím vyjmenovat. Určitě tahle ta směrnice, která vyprovokovala investice, určitě fakt, že jsme z Polska dováželi největší objem vajec a Poláci se tomu nepřizpůsobili a čekali, že na té situaci vydělají.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Teď si malinko protiřečíte, buď za to ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Počkejte, já říkám, že to bylo víc faktorů, já jsem řekl pouze jeden.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tedy to je ten desetinový.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano. Pak to byl fakt, že došlo ke spekulaci na trhu, vznikla jakási hysterie krom toho, že tedy naši drůbežáři vyprodukovali zhruba o 20 až 30 procent vajec méně, protože z toho byznysu ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To jsou drůbežáři, kteří zavřeli krám prostě.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Odešli, ano, to je jakoby další věc. Třetí věc, před Velikonocemi, vždycky na začátku roku a já vám to můžu ukázat na statistikách, vždycky stoupá cena vajec, a pak, a to je důvod, kterým já jsem se zabýval, podle mě docházelo k zneužívání postavení na trhu, ale to je jenom můj pocit, proto jsem se obrátil na antimonopolní úřad, aby posoudil, do jaké míry tady, jestli jsou to řetězce, jestli jsou to producenti, kdo vlastně je tím, kdo té situace využil a možná nefér zvedl cenu vajec.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Kdy tu informaci od antimonopolního úřadu budete mít?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To já doufám, že brzy, já jsem udělal, co bylo v mých silách, teď už je to na ÚHOS.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Hašku, vy se přikloníte k jaké variantě tedy.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Jestli mohu, podívejte. Já jsem přesvědčen, že nejenom u těch vajec, to je teď markantní dominantní, a ty faktory se sešly v čase, shodou okolností před velikonočním, takže se z toho stal velký symbol, ale tímto způsobem ve skutečnosti jsem přesvědčený, že postupují supermarkety obecně a bude se to týkat více  potravinových komodit. Co se týká těch vajec, podle mých informací zemědělci dodávají vejce za 2,50 až 3 koruny, opakuji za 2,5 až 3 koruny. Potom dál v řetězcích, potom ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Není to pravda, asi jste byl v Číně dlouho ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Pane ministře, nechte mě, prosím, domluvit. Já jsem vám také neskákal do řeči, děkuji. Co se týká té prodejní ceny, ta je dneska někde, řekněme, mezi 4,50 - 5 korunami, ono je to různé, taky podle samozřejmě kvality těch vajec, takže spočítejme si, kolik je marže. Tak kdybych šel na tu prodejní cenu 3 koruny, tak 10 procent je 30 haléřů, tak si každý jednoduše spočítáme, jakou marži mají dneska obchodní řetězce na prodeji vajec. To, že najednou plošně ve všech řetězcích v republice došlo k tak markantnímu nárůstu ceny vajec, tak podle mého názoru znamená, že je velmi dobře, a tady, nevím, jestli to není takový polibek smrti, když stínový ministr zemědělství za opozici v něčem pochválí svého skutečného reálného resortního kolegu, i když je apríl, ale toto není apríl, pane ministře. Tak jsem rád, že se obrátil Petr Bendl na antimonopolní úřad, dělal bych na jeho místě to samé, jestli náhodou nedošlo k nějaké, řekněme, neformální skryté dohodě mezi těmi obchodními řetězci a nevznikla tady nějaká kartelová dohoda z hlediska té ceny.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A vy si to tedy vykládáte tak, že za prvé, hlavní problém je ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Já osobně si myslím, že hlavní problém je politika řetězců. Samozřejmě se to k tomu doplňuje dopadem aplikace té evropské směrnice je tím, že Poláci jako v řadě jiných příkladů prostě nešli na tu aplikaci té evropské směrnice. Ono těch problémů s Polskem je víc a my se k nim dostaneme pravděpodobně v jiné části debaty. A co se týká toho útlumu českých drůbežářů. No, zase je to o tom, že sektorově prostě nám jdou do útlumu různé segmenty živočišné výroby, to se do budoucna bude týkat vepřového, tak jak je to teď o drůbeži, bude se to týkat vepřového, a my bychom s panem ministrem měli vážně debatovat na takové téma, jako je potravinová soběstačnost vedle potravinové bezpečnosti. Prostě měli bychom jasně říct, jestli do budoucna Česká republika má být závislá na dovozu klíčových zemědělských komodit, ale to pak znamená, a to je špatná zpráva pro naše občany a spotřebitele, to pak znamená, že samozřejmě to bude mít velký vliv i na tu cenu, a ta pravděpodobně poroste. V situaci, kdy ta produkce v České republice bude postupně utlumována a bude zanikat, tak budeme závislí na dovozu, a tam je samozřejmě možné, že ty cenové výkyvy u různých komodit, nejenom u vajec, budou do budoucna mnohem větší než doposud.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já bych uvedl ta čísla na pravou míru. Já mám z oficiální statistiky, že vejce velikosti M byla drůbežáři prodávána ve 12 týdnu v začátku zhruba 3,45. Ta cena postupně stoupala, tak jak to tady bylo konstatováno. Já když jsem se dočetl, protože někde stála vejce až 7 korun, to považuji za nehoráznou cenu. A myslím si, že možná lokální zneužití na trhu, a proto jsem se rozhodl k tomuto opatření, které není časté, ale musel jsem ho využít. Tadye můžu ukázat, pokud by to kamera byla schopna zabrat, to je jasný ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To je graf, pane ministře, ve kterém se asi nezorientujeme úplně.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ale tady je vidět tento oblouk, kdy ceny vajec vždycky každý rok na začátku narostou, v průběhu roku klesnou a potom před Vánoci na základě nabídky a poptávky jde zase cena vajec nahoru.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak si to, pane ministře, pojďme rozebrat, protože vy jste teď popsal několik důvodů, a tváříte se, že jste shodou okolností staly současně, ale to je přeci věc, kterou vy byste měli být schopni nějakým způsobem předpovídat a případně jí rozprostřít, když už vás jako daňoví poplatníci platíme za správu tady toho sektoru.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme jí předpovídali. Od okamžiku, kdy jsem byl ve funkci, jsem varoval před tím, že toto se bude dít, že my budeme přistupovat tvrdě k tomu, aby se sem nelegální vejce nedostala, protože to by paradoxně vedlo k tomu, že vejce budou ještě dražší. Pan hejtman tady říká, že je třeba se bavit o soběstačnosti a je třeba dělat něco pro to, abychom ty jednotlivé komodity tady měli. V okamžiku, kdybychom sem pustili tyto levnější vejce z neobohacených klecí, to znamená od podnikatelů, kteří nemuseli investovat, tak by v podstatě likvidovali náš drůbežářský průmysl. Dodatečně by potom tu investici provedli a ti naši drůbežáři už by se nevzpamatovali a ten, kdo by to odnesl, by byl náš zákazník. Tudíž nebylo možné a i zatím, co se chystá v oblasti toho vepřového, není možné tady Evropě jasně dát najevo, že s námi mohou dělat cokoliv, prostě pokud tu směrnici nedodrželi, musí za to být potrestáni ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jakým způsobem budou potrestáni, tedy kromě toho, že je nepustíte ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Potrestáni v tom, že je nepustíme na trh. Vrátíme ta vejce nebo je likvidujeme, je prostě potřeba v tomto ohledu ten český trh zemědělský chránit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A nějaká stížnost k Evropské komisi za to, že náš soused a obchodní partner něco nedodržuje.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To jsme udělali. Já jsem na úrovni Rady ministrů, která se schází přibližně jednou za měsíc v Bruselu, informoval o tom, že hrozí tato nebezpečí, protože jsme měli informaci o tom, že některé státy welfare slepic nedodrží a pro nás je klíčové Polsko, protože z Polska dovážíme velkou část vajec, které jsou z dovozu. Obrátili jsme se na pana komisaře Dallího, několikrát jsem se s ním potkal, on mi řekl, máte veškeré kompetence, rozumím tomu, je třeba chránit trh před nekalou konkurencí a v tomhle případě to nekalá konkurence je.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy si myslíte, že ministerstvo zemědělství udělalo maximum pro to, aby ochránilo české spotřebitele před tak  prudkým nárůstem cen vajec.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ministerstvo zemědělství udělalo všechno pro to, aby ochránilo český drůbežářský trh a ty, kteří dodrželi tu směrnici. My nemáme nástroje, jak vstupovat do obchodního vztahu. My nemáme a ani nechceme mít nástroje, jak regulovat ceny a říkat, za kolik vejce se mají, anebo smějí prodávat. Tohle ten trh, prostě reaguje na základě nabídky a poptávky. Proto taky platí, že bohužel tím, jak se to všechno potkalo na začátku roku, tak do toho spadl i obecný zájem na tom kupovat vejce právě před Velikonoci a zazásobit se těmito vejci. To prostě je bohužel tak. Ale já jsem přesvědčený, že zase ta cena klesne, že takové ty spekulace ubudou, i ve vazbě na to, že ty klece budou postupně welfarem zabezpečeny i po celé Evropě.


Michal HAŠEK, stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Jestli, pane Punčocháři, ještě mohu krátce reagovat. Tak já jenom řeknu, já bud rád, když české ministerstvo zemědělství do budoucna bude především ministerstvo ochrany našich spotřebitelů, zemědělců a potravinářů, nikoliv ministerstvo ochrany obchodních řetězců. Já si myslím, že řetězce velmi obratně využily celé té situace, je teď otázka prověření ÚHOS, zda už nešlo o zneužití, nejenom obratné využití a aby se to do budoucna neopakovalo třeba i na jiných komoditách a nestal se z toho systém, protože ve skutečnosti dneska jsou to nákupčí řetězců, kdo určují, co tam bude. Spotřebitel je jaksi konfrontován až s tou nabídkou na pultě, včetně kvality toho zboží, původu toho zboží, tak jsem přesvědčen, že je dobře, aby tady jistá rozumná míra regulace chování těch řetězců byla. A znova připomínám, že téma ke společné debatě je, do jaké míry regulovat některé praktiky těch řetězců, a jakým způsobem modernizovat a efektivizovat tu legislativu a k tomu my jsme jako opozice plně připraveni.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A myslíte, že by to mělo dělat ministerstvo zemědělství, tedy nejde o to posílit třeba pravomoc Úřadu na ochranu hospodářské soutěže nebo něco takového.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Já si myslím, že ÚHOS má dneska dostatečné kompetence jak z hlediska kontroly hospodářské soutěže, tak dostal kompetence díky zákonu, který my jsme navrhli a prosadili před už 3 lety o významné tržní síle, respektive její regulaci. Otázkou je teď vyhodnotit efektivitu toho zákona, ona proběhla řada kontrol, běží správní řízení tam, kde řetězce porušily ten zákon a domluvit se, jak efektivně má tahle ta národní legislativa fungovat dál, aby se tady řetězce chovaly úplně standardně, stejně jako se chovají na Západ od našich hranic. To nemá být hon na čarodějnice, to má být o tom, aby se chovaly, opakuji, stejně jako se chovají v celé západní Evropě.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já v první řadě musím odmítnout to, že bychom snad byli ministerstvem, který řetězce chrání. Moje vyjádření, věřím, že pan kolega je četl, naopak já krom toho, že jsem se obrátil na antimonopolní úřad, tak jsem se také s řetězci sešel, protože jedna věc je obviňování a druhá, že je potřeba s tou situací něco dělat. A krom situace s vejci jsme řešili takovéto přelepování, řešili jsme otázky více českých výrobků na pultech, co pro to můžeme udělat, protože oni jsou součástí toho trhu tady a já bez konkrétních čísel bych nechtěl nikoho tvrdě obviňovat. Jiná věc je, že je třeba, abychom neustále dohlíželi na dodržování pravidel a to se děje.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře, jak taková schůzka probíhá, vy řeknete, přál bych si, aby bylo více českých potravin, abyste to nepřelepovali, abyste nezneužívali to tržní postavení, oni pokývou hlavou, řekneme, děkujeme za váš názor, ale jdou si praktikovat ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To by byla ztráta času moje i jejich. Nic takového, to by tam nemělo smysl, aby tam chodili a já taky bych tam nešel.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak na čem jste se dohodli.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme se domluvili na tom, že uděláme pracovní skupinu v řádu dnů. Ta pracovní skupina se sejde a pojmenuje ty nejklíčovější a nejpalčivější problémy, které máme, které mě trápí nejvíc ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čili, takže povedete řetězce k nějaké seberegulaci tedy, že se tam budou účastnit zástupci jednotlivých obchodních řetězců?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já určitě budu chtít, aby přesně vždy popsali ten problém, který se kde stal, kdo za něj může, jakým způsobem naložili s tou situací, zdali postihli toho dotyčného, protože chci, aby, jestliže pan, páni Nováci mně prominou nebo rodiny Nováků mně prominou, jestliže pan ... nebo X Y v obchodě Z se něčeho dopustí, tak chci, aby to věděli jeho sousedi, jeho manželka, jeho řeknu lidi, kteří s ním v okolí žijí, aby věděli, že to, co prodává, takže se snažil udělat nějakou fintu, že přelepil ten produkt a ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ty řetězci říkají, že je to selhání jednotlivce, a nám pak ti jednotlivci anonymně píší, že to je normální firemní politika, standardně nastavený systém, ale ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Pak když ho oni pojmenují, no, tak ať teda se ten dotyčný má šanci bránit. Já nemám šanci jak vstupovat dovnitř toho obchodu nebo dovnitř té firmy a ani po tom netoužím. Chci, ať to popíšou, ať řeknou, který člověk za to může, že ten má právo se bránit, je jiná věc.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:


Pane ministře, promiňte, já jako souhlasím s tím, že lepší než represe je napřed dohoda o tom, že se bude podnikat fér a podle pravidel. To je OK, ale vy máte pod sebou kontrolní orgány a instituce, teď dochází k jejich efektivizaci. A já znova říkám, když budou fungovat dobře, tak ať jsou v efektivní nové struktuře, nicméně vládní škrty by třeba neměly poskytnout tenhle, promiňte, postihnout ten kontrolní systém v tom smyslu, že bychom museli propustit nějaké výrazné procento těch kontrolorů v jednotlivých institucích a oni jsou ti, kteří vstupují do těch obchodů a přece tuhle tu věc kontrolují. V situaci, kdy tam najdou problém, je sankce. Ale já jsem chtěl dojít k něčemu jinému. Důležité je, aby byl perfektně informován ten spotřebitel, on bude ve finále ten, kdo nejvíc potrestá takový obchod nebo řetězec, když prostě zjistí, že jsou tam nějaké problémy, opakuji se, no, tak začne chodit nakupovat jinam, a to je ta největší sankce pro ten supermarket, takže ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Proto říkám, že je třeba otevřeně popsat, co se stalo, kdo za to může, aby se každý dozvěděl ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

... a informován i ten spotřebitel, na tom se asi shodneme, pane ministře.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Chystáte třeba nějaký informační systém, ze kterého bychom se to dozvídali systémově, že by bylo řečeno, ministerstvo zemědělství garantuje, že tady u toho řetězce ještě nenašlo žádný problém, například.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, tohle to jsou věci, které musí Státní potravinářská inspekce i Státní veterinární správa dělat do budoucna tak, aby bylo patrné, kdo co a čeho se dopustil.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Je k tomu potřeba nějak měnit zákon nebo to můžete začít dělat prakticky okamžitě.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Podle mě k tomu žádný zákon není potřeba měnit. V případě, že někdo "byl odsouzen", to znamená, vzniklo platné rozhodnutí, je možné ho zveřejnit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže můžete prakticky okamžitě vytvořit nějaký portál, kam by se spotřebitel mohl přijít podívat, jestli jeho konkrétní supermarket má nebo nemá problém.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já jsem přesvědčený, že ano.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Kdy to bude?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Podle mě na tom potravinářská inspekce už dělá a zveřejňuje taky v případě, že něco takového se kdekoliv stalo.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To jsou ad hoc informace, vždycky konkrétně ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To můžete mít vždycky ad hoc. Ty nemůžete mít nikdy předem. Nejdřív musíte mít rozhodnutí a pak teprve ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Mně jde o to, jestliže je tady problém, o které média už několik týdnů informují celkem systematicky ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Co myslíte?

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tím myslím systematicky přelepování, špatné údaje na etikách a podobně, tak to je přeci záležitost, která by stála za nějakou plošnou kontrolu, ze které by mohlo vzejít, jestli ten který supermarket funguje nebo ne.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ale to přeci potravinářská inspekce udělala, že zveřejnila ty, kteří se toho dopouštěli. Ale nezveřejnila toho pana Nováka, prostě řekli tu značku, ale neřekli, která osoba za to může, já bych prostě šel do hloubky toho problému, tak ať je jasno, kdo to udělal.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Pro mě jako spotřebitele je úplně jedno, jestli to byl Novák nebo pan Vomáčka. Pro mě je důležité, že vím, že tam v tom marketu prostě mají nějaké nekalé praktiky a já budu chodit do jiného. Ale ještě jedna věc, pane ministře, co se týká těch kontrolních a inspekčních orgánů, já bych byl rád, aby do budoucna, tak jak se dneska věnují tady primárně těm domácím výrobcům, potravinám a tak dále, aby se zintenzivnila kontrola i dovozových potravin. Vím, že tam je potřeba spolupráce s celní správou, ale myslím si, že i to je cesta, protože já věřím, že české potraviny jsou ve své drtivé většině velmi kvalitní, potraviny, které jsou z dobrých domácích surovin, co se týká některých dovozových věcí a vy to koneckonců dobře víte z těch kontrolních závěrů potravinářské inspekce, ty potraviny jsou sice poživatelné, to znamená, nejsou zdraví nebezpečné, ale o tom, z čeho jsou složeny, a ono to váže na cenu, samozřejmě, ty řetězce tlačí na to, aby to bylo co nejlevnější a v tu chvíli se rozlučme s kvalitou, ale co to dělá dlouhodobě s tím, když lidé musí požívat roky takové potraviny, za chvilku se dostaneme k tomu, že možná tady 10 let jíme potraviny z Polska ne s jedlou solí, ale s technickou solí, tak nikdo přesně neví, co to může v dlouhodobém horizontu s lidmi udělat. A ještě k vejcím poslední věta ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ale to už se nedostaneme k tomu Polsku, takže ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Ta není aprílová, je dobře, že jste se nakonec rozmysleli a přece jen aspoň trochu budete valorizovat důchody. Já si jenom myslím, že ta valorizace, která fakticky znamená, že takový důchodce koupí za tu valorizaci 12 až 15 vajec měsíčně, pane ministře, to ještě se nad sebou zamyslete.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čímž byla pohřbena diskuse o polské soli, tedy pokud budete chtít reagovat na valorizaci důchodů.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

A já bych k té polské soli, protože já si myslím, že tohle je jenom politikum. U té polské soli to je velmi vážná věc. My jsme odebrali několik desítek vzorků, kterou jsou analyzovány. A pro českého spotřebitele, zatím mohu říct zprávu, že prostě nebylo identifikováno něco zdraví škodlivého, ale potravinářská inspekce i veterináři se velmi soustředí na každé podezřelé, každý podezřelý produkt tak, aby je monitorovali, aby v případě, že se cokoliv objeví, jsme byli schopni okamžitě zasáhnout.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Promiňte, ale od čeho máme jedlou sůl? Přece do potravin patří jedlá sůl, ne technická, to je tak, jak když řekneme, že do minerálky začneme stáčet z okapů dešťovou vodu. To přece nemůžete myslet vážně. Prostě jestliže v Polsku se dneska vyšetřuje na úrovni prokuratury, několik lidí je tam ve vazbě, já se vás zeptám, zhruba před měsícem jste vyžádal od Poláků seznam těch firem a těch konkrétních produktů. Už ho máte? Už polská strana dodala ten seznam těch produktů, abychom věděli, po čem se na tom trhu má jít, pane ministře? Máte ten seznam nebo ne?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, řadu informací toho ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Máte ten seznam, pane ministře?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Říkám znovu, ano, my máme ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Můžu vás o něj požádat jako stínový ministr.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To, co máme, oficiálně vám můžu předat, něco jsme získali z toho systému bezpečnostní ochrany, který funguje a na základě toho vždycky potravinářská inspekce i Státní veterinární správa ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Čili ten seznam máte a předáte mi ho.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Využili, skoro bych řekl, nadstandardních kroků k tomu, abychom se dostali vůbec k materiálům a číslům, protože dostat se k informacím ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Pane ministře, máte ty informace?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Počkejte, nechte mě domluvit. Já taky jsem vám neskákal do řeči. V okamžiku, kdy my jsme se snažili dostat i k polské prokuratuře, což je složité pro představitele jiného státu, vůbec získávat takovéto informace, náš velvyslanec nadstandardním způsobem komunikoval se všemi možnými tak, aby se k nám dostalo maximum informací, ty informace, které máme, ty jsou on-line téměř řeknu vteřinově předávány potravinářské inspekci a ta koná.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ale není to tedy tak, že by Poláci, jakožto strana, která má objektivně nějaký problém, vám iniciativně nabídli seznam všech problémů, které už zjistili. Je to tak, že si je musíte vyžádávat a vypátrávat sami.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Musím si je vyžádávat, protože já jsem se sešel i s panem ministrem Sawickým, s polským ministrem zemědělství, a důrazně jsem ho žádal, aby v jejich vlastním zájmu nám dávali co nejrychleji a nejkonkrétnější informace tak, aby naše dozorové orgány mohly ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře, doporučil byste spotřebitelům, aby si kupovali a konzumovali s klidným srdcem polské potraviny.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já bych jim doporučil, aby konzumovali kvalitní potraviny, aby se vždy podívali na to, odkud jsou a bude-li tam CZ, je to určitě ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

To je taky hezká proklamace, já se taky připojím k tomu, ať jíme domácí potraviny, ať chodíme na farmářské trhy. Ono je taky bohužel v této republice řada lidí, pane ministře, kteří na to nebudou mít, a to je ten problém.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Taková byla nedělní Partie s Michalem Haškem a Petrem Bendlem, děkuji, že jste přišli, na shledanou.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství /ČSSD/:

Díky a na shledanou.

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR
ministr