Uprchlickou krizi by měla řešit OSN

17. února 2016
Uprchlickou krizi by měla řešit OSN

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil Českou republiku ze soustavného porušování práv uprchlíků. Je přitom zvláštní, že v OSN získávají funkce týkající se lidských práv, zástupci ze zemí, kde lidská práva nepatří zrovna k prioritám (namátkou: Bangladéš, Kongo, Saudská Arábie…).

 
Skutečnost, že Evropská unie není schopná uprchlickou krizi řešit – přestože se snaží přesvědčit obyvatelstvo Evropy, že nějaké řešení má – je zcela zjevná. Kancléřka Merkelová koná bez ohledu na mínění EU i jednotlivých členských zemí i orgánů EU. A je možné, že až se dostane do úzkých, učiní to, co dosud kritizovala – zavře ze dne na den německé hranice. To by mělo pro Českou republiku katastrofální následky, což předvídá dokonce i Vladimír Špidla, šéf poradců premiéra Sobotky. A to je co říct.
 
Nabízí se tedy jedinečná příležitost pro OSN, která byla dosud ve vztahu k uprchlické krizi zcela impotentní. OSN by měla přesvědčit bezpečné členské země, aby přijaly takový počet uprchlíků, který by odpovídal počtu jejich obyvatel. To by vedlo k tomu, že přijatý počet uprchlíků by neohrozil většinovou společnost v dané zemi. Pokud by se takové řešení OSN alespoň částečně podařilo, přesvědčila by skeptiky, že její existence má smysl.
 
 
 
Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor
1. místopředseda oblastního sdružení