…někteří jsou si rovnější

23. března 2012
…někteří jsou si rovnější

Přiznávám, že nejsem disciplinovaným čtenářem Kolínského Presu, nicméně když si čas od času aktuální číslo koupím, o to pozorněji jím listuji a čtu. Nejinak tomu bylo i před čtrnácti dny, kdy jsem v předminulém vydání narazil na dva zdánlivě nesouvisející články, které však při bližším zkoumání nabízejí zajímavý a zároveň poněkud smutný kontrast.

První z nich, nesoucí název „Cerhenice – ideální česká obec“, se věnoval permanentnímu pokroku vstříc světlým zítřkům ve „Slušovicích socialistických středních Čech“, městysu Cerhenice. Čtenář se z něj mohl dočíst, že Cerhenicím se, tak jako vždy z čista jasna a překvapivě, podařilo opět dobýt balík peněz z Bruselu, kde shodou okolností zdejší starosta Semerath, pardon Semerád, zastupuje náš region. Cerheničtí občané se tak mohou těšit na výstavbu supermoderních dopravně-bezpečnostních prvků, které by jim mohlo lecjaké město závidět.

Druhý článek pojednával o připravovaném 49. ročníku tradičního festivalu dechové hudby Kmochův Kolín a o zdráhání se středočeského gubernátora Davida Ratha podepsat se pod téměř pětimilionovou dotaci na tuto akci, která by měla pocházet také z evropských peněz. Rath si prý dle uvedených zdrojů není jistý dostatečnou návštěvností festivalu a prostředky hodlá poskytnout pouze za podmínky garance vyššího zájmu veřejnosti.

Čtenáři, který bedlivě sleduje dění ve Středočeském kraji, je již v tuto chvíli zřejmé, o čem budou následující řádky. Zdůrazňuji, že nemám nic proti zvyšování bezpečnosti silničního provozu, ani proti obyvatelům Cerhenic. Jejich výdobytky jim snad i přeji. Vážný problém mám však se způsobem, jakým se ve středních Čechách od roku 2008, kdy na hejtmanství nastoupila socialisticko-komunistická koalice, rozdělují peníze. „Jsi-li přítel či soudruh, vítej do klubu vyvolených pokrokářů, jsi-li reakcionář, budiž zavržen,“ chtělo by se říci.

Jistě, mnozí starostové obcí a měst našeho kraje se už s tímto principem na dobu vládnutí stávající krajské vládnoucí garnitury smířili a buď rezignovali na možnost získat jakékoliv prostředky navíc pro svou obec, nebo se stali vzornými členy ČSSD. Jiní to zkouší dále, avšak neprojeví-li dostatečnou míru loajality a pokory, naráží na zavřené dveře. Čím se však provinil neškodný projekt tradičního dechového festivalu, který patří mezi špičkové kulturní akce našeho kraje i naší země, že stejně jako tito starostové narazil, mi zřejmé není. Stejně tak nerozumím tomu, proč hejtman klade pořadatelům této akce podmínky, které se při pohledu na loňský počet návštěvníků Kmochova Kolína (7 000) jeví jako zcela hloupé a směšné. Sám za sebe podotýkám, že i kdyby tato čísla byla poloviční, investice do akce tohoto formátu se vyplácí už jen kvůli zachování tradice a připomenutí slavného kolínského rodáka.  

Závěrem shrnuji. Skutečně nejsem nadšeným fanouškem dechové hudby. Je-li však kraj na jedné straně ochoten nadšeně investovat do futuristických a naddimenzovaných projektů, jejichž potřebnost vzbuzuje pochyby, a na straně druhé dělá drahoty s podporou léty ověřené a prospěšné akce, která dělá našemu okresu i kraji již půl století dobré jméno, něco je tu špatně, někdo tu neskáče, jak náš hejtman píská.

Mgr. Petr Mach

předseda místního sdružení
člen oblastní rady