Agrofert získává víc na dotacích, než platí na daních. Nezvykejme si na střet zájmů Andreje Babiše

11. ledna 2016
Agrofert získává víc na dotacích, než platí na daních. Nezvykejme si na střet zájmů Andreje Babiše

V nedělních Otázkách Václava Moravce jsem zveřejnil informaci, podle níž v roce 2014 Agrofert, vlastněný současným ministrem financí Andrejem Babišem, získal na dotacích více, než kolik zaplatil na dani z příjmů právnických osob. Všechny údaje jsou veřejně dostupné a ověřitelné, vycházejí z výroční zprávy samotného Agrofertu. Tato zveřejněná data znovu potvrzují to, na co od vzniku Sobotkovy vlády upozorňujeme - na permanentní střet zájmů Andreje Babiše.

V posledních letech daňová povinnost Agrofertu neustále klesá. Oproti tomu dotace pro Agrofert rok od roku narůstají. Nejvyšší dotace přitom společnost získává od doby, kdy je její vlastník Andrej Babiš ministrem v Sobotkově vládě. Odpovědnost za tento střet zájmů ale nenese jen Andrej Babiš. Odpovědní jsou i ti, kteří umožňují, aby k tomuto využívání politické moci pro vlastní podnikání docházelo: to jsou koaliční partneři Andreje Babiše v čele s premiérem Sobotkou.

Střet zájmů jednoho z nejmocnějších politiků v České republice rozhodně nelze přejít mlčením. Zvláště postavíme-li proti sobě na jedné straně výhody, které od státu dostávají jeho firmy, a na straně druhé útok Sobotkovy vlády proti živnostníkům a drobným podnikatelům. ODS na tyto skutečnosti bude upozorňovat bez ohledu na to, zda se to někomu líbí nebo ne.  

Agrofert - daně

Výpočet odvedených daní a přijatých dotací

Odvedené daně
Je získáno ze strany 13 Konsolidované výroční zprávy Agrofertu 2014. Konkrétně z tabulky Výkazu zisků a ztrát, kde se nachází položka Splatná daň z příjmů za běžnou činnost.

Přijaté dotace
Je získáno ze strany 50 Konsolidované výroční zprávy Agrofertu 2014. Konkrétně z tabulky Přijaté dotace. Zde jsou dotace děleny na provozní a investiční. Hodnota v tabulce odpovídá součtu těchto dotací za celou skupinu Agrofert.

Agrofert - daně

dokument: pdf