Předložíme konkrétní řešení, říká lídr krajské kandidátky Vladislav Raška

20. března 2012
Předložíme konkrétní řešení, říká lídr krajské kandidátky Vladislav Raška

Regionální sněm zvolil lídrem kandidátní listiny do Zastupitelstva Ústeckého kraje Vladislava Rašku, výkonného ředitele SESO a bývalého primátora města Děčín.

Pane Raško, na regionálním sněmu jste byl zvolen 73 hlasy ze 76 přítomných delegátů, co tomuto výsledku říkáte?
Chtěl bych nejprve všem delegátům ještě jednou poděkovat za hlasy, které mi ve volbě dali. Výsledek primárních voleb je pro mne hodně zavazující s ohledem na silný mandát, který jsem na regionálním sněmu získal. Věřím, že společně s dalšími zvolenými kandidáty uděláme maximum pro to, abychom v krajských volbách získali důvěru a hlasy voličů.
Jaká hlavní témata budou ve volebním programu v krajských volbách?
Představu o volebním programu mám, ale zatím jsem ji ještě nekonzultoval s ostatními kandidáty, s volebním týmem nebo naší členskou základnou. První setkání kandidátů „1“ z oblastních sdružení se uskuteční 13. 2. 2012. V loňském roce zahájily svoji práci regionální odborné komise, které se podrobně zabývají problematikou dopravní infrastruktury, životního prostředí, školství, zdravotnictví, kultury, zemědělství, financí, sociálních věcí, průmyslu, obchodu atd. Výstupy z těchto komisí bychom také rádi využili v naší kampani, neboť v komisích jsou zastoupeni odborníci v daném oboru. Přál bych si, aby kampaň byla kontaktní, věcná a především korektní.
Jaké myšlenky byste rád prosadil Vy osobně?
Důležité je, aby občané šli k volbám. Věřím, že i náš volební program je pomůže přesvědčit, že jít volit je nejsprávnější. Pokud dají svůj hlas ODS, o to lépe. Témata budou úzce spojena s věcmi, které jsou v kompetenci kraje a krajské samosprávy. Rozhodně by neměla být prioritou volební kampaně celonárodní témata, která určitě budou i letos ovlivňovat volební výsledek. Vzpomeňme si na poplatky ve zdravotnictví. Musíme být připraveni postavit se čelem i k otázkám nepříjemným, které den co den čteme v tisku, jako jsou transparentnost veřejných zakázek, realizace výběrových řízení či korupce.
Do krajského zastupitelstva kandidujete poprvé. Domníváte se, že je to výhoda či nevýhoda, pokud proti Vám stanou „ostřílení“ krajští či celostátní lídři z ostatních politických subjektů?
Rozhodně to nevnímám jako nevýhodu. Víte, poprvé jsem kandidoval a byl zvolen do zastupitelstva města Děčína v roce 1998. Mám za sebou tedy bezmála 14 let zkušeností práce zastupitele statutárního města a z toho dvě volební období, tedy 8 let ve funkci starosty a primátora města. 

Pokud byste byl po volbách zvolen do zastupitelstva Ústeckého kraje, zůstal byste i nadále členem Zastupitelstva statutárního města Děčín?
Zcela určitě v případě zvolení dokončím svou práci v nejvyšším samosprávném orgánu našeho města byť v pozici opozičního zastupitele. Obojí se dá zvládnout, o čemž svědčí hodně příkladů jak z minulosti, tak v současné době.   
Ústecký kraj sužují problémy s nezaměstnaností, s nepřizpůsobivými občany, myslíte si, že tyto problémy dokáže vyřešit krajská politika?
Za prvé si nemyslím, že je náš kraj pouze sužován problémy. Je tu spousta pozitivních věcí, které se v posledních letech zlepšily, ať už se jedná o dopravní infrastrukturu, rozvoj cestovního ruchu či zlepšení kvality životního prostředí. Přál bych si, aby lidé v našem kraji mysleli více pozitivně. S nezaměstnaností se v době ekonomické krize potýká celá Evropa, problém s nepřizpůsobivými občany se musí řešit komplexně, o to se především zasazují formou legislativních změn poslanci za ODS Ústeckého kraje v poslanecké sněmovně. Samozřejmě, že tyto problémy se částečně dají řešit i na úrovni kraje a my ve volebním programu a na setkání s občany  konkrétní návrhy řešení předložíme.
Přemýšlel  jste již o tom, jací koaliční partneři by pro ODS připadali v úvahu?
Především bych byl rád, kdyby ODS i pro příští volební období 2012-2016 mohla spolurozhodovat o směrování budoucnosti Ústeckého kraje. Domnívám se, že je v tuto chvíli předčasné hovořit o případných koaličních partnerech bez znalosti jejich volebních programů a lidí, které tyto budou prezentovat. Zcela určitě, ale to už nikoho nepřekvapí, mohu konstatovat, že koalici neuzavřeme s KSČM.
Co na Vaši kandidaturu říkali vaši nejbližší?
Že by byli nadšeni, to se rozhodně říci nedá! Ale stejně jako v minulosti,  tak i nyní mě podporují a já jim za to chci moc poděkovat.

Děkuji Vám za rozhovor.

JK

Ing. Vladislav Raška

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města