Jak se do kraje volá, tak se z kraje ozývá

13. listopadu 2015
Jak se do kraje volá, tak se z kraje ozývá

Veďme dnes a v dalších týdnech debatu o tématech a prioritách našeho volebního programu do krajských voleb. Veďme také diskusi o tom, jak kvalitně a zodpovědně spravovat veřejné záležitosti v kraji Vysočina.

V posledních měsících vedeme vzájemně přátelskou debatu o nadcházejících krajských volbách. Zejména o tom, s jakými tématy v příštím roce kandidovat. Na jaké otázky klást důraz a jak se profilovat. 

Patřím k těm, kteří se domnívají, že ač se nejedná o volby celostátní, měli bychom  v krajské kampani zdůraznit principy, které jsou původním základem politiky ODS. Základem autentické pravicové, či chcete-li, konzervativně-liberální politiky.

Ano, je nezbytné vycházet ze znalosti místních poměrů. Vědět, jak funguje krajská samospráva, z čeho je financován její rozpočet a z jakých položek se skládají výdaje. Je třeba mít přehled o rozvojových potřebách jednotlivých míst Vysočiny.

Restaurujme však společně právě v nadcházející kampani krajských voleb základní pravicové myšlenky – hodnoty svobody, podnikavosti, nezávislosti, soukromí a efektivity.

Nenechme se rozpustit v nepřehledném zástupu všemožných kandidátek, jejichž zájmem je pouze „být momentálně u toho“. Pokud to dopustíme, ztratíme tvář.

Řekněme jasně, že kandidujeme proto, abychom obhajovali naše myšlenky ve všech úrovních společenského a veřejného života v naší zemi. Včetně krajské.

Zeptejme se například přibližně dvaceti tisíc plátců DPH v našem kraji, zda jsou spokojeni s nuceným kontrolním hlášením od ledna 2016? Zeptejme se padesáti tisíc živnostníků či podnikatelů z našeho kraje, jak jsou spokojeni s narůstajícím dirigismem, dohledem a podezříváním ze strany státu.

Je to sociální demokracie, populistické ANO a lidovci, kteří jsou původci tohoto přístupu k aktivním občanům naší země. A právě oni, ruku v ruce, chtějí v krajských volbách svůj vliv na veřejnost ještě posílit. Proč? Aby mohli ve svém tlaku pokračovat dál a dál.

Řekněme jasně, že v příštích krajských volbách nám nejde o dobytí krajského úřadu. Kraj a jeho úřady vnímáme z pohledu správce a nikoliv jeho vládce. Chceme být dobrým správcem krajských záležitostí.

Kdo je řádným správcem, spravuje úsporně, účelně, zodpovědně a adresně. Kdo krajské volby chápe jako boj o vládu v kraji, často s chutí zneužívá sílu v podobě veřejných rozpočtů a úřadů.

Dejme vědět živnostníkům a podnikatelům z Vysočiny, že tady potřebujeme právě je. Víme, že jsou to oni, kdo zaměstnávají sebe a významnou část obyvatel kraje. Dejme jim vědět, že nepotřebují zvláštní „známosti“, aby měli přístup k informacím či transparentním veřejným zakázkám. 

Veďme tedy dnes a v dalších týdnech debatu o tématech a prioritách našeho volebního programu do krajských voleb. Veďme také diskusi o tom, jak kvalitně a zodpovědně spravovat veřejné záležitosti v kraji Vysočina. 

A jednejme tak, aby se současný model vládnutí v našem kraji stal po příštích volbách minulostí.

Inspirací pro naše uvažování může být třeba i následující citát Tomáše Bati: „Nebojme se konkurence. Konkurent nás neporazí. Ten je daleko. Ale porazí nás prach v naší výkladní skříni, v regálech, na pultech. Ten je blízko a vyžene nám každého slušnějšího zákazníka.“

 

Zdeněk Geist
listopad 2015

Mgr. Zdeněk Geist

kandidát na lídra ODS pro krajské volby 2016 na Vysočině