Zdravotní ústavy budou sídlit v Ústí nad Labem a v Ostravě

14. března 2012
Zdravotní ústavy budou sídlit v Ústí nad Labem a v Ostravě

Poslanci dnes na svém jednání schválili senátní verzi novely zákona o ochraně veřejného zdraví, podle které bude dosavadních 24 zdravotních ústavů sloučeno do dvou se sídlem v Ústí nad Labem a Ostravě.

Původní poslanecký návrh přitom počítal se zrušením ústeckého ústavu a jeho zachováním v Praze. Zdravotní ústav bude v Ústí nad Labem nadále fungovat i díky severočeským poslancům za ODS Janu Kubatovi, Ivaně Řápkové a Jiřímu Šulcovi, kteří dnes senátní návrh ve sněmovně podpořili.
 
„Považuji za správné, že zůstaly zachovány zdravotní ústavy právě v Ústí nad Labem a v Ostravě, tedy v regionech, které jsou historicky zatížené největším průmyslovým znečištěním. Jako primátor jsem již dříve podepsal petici za zachování zdravotního ústavu v našem krajském městě a jsem rád, že jsem mohl na podporu jeho zachování aktivně vystoupit i na parlamentní půdě,“ uvedl po hlasování poslanec ODS Jan Kubata.
 
„Díky schválenému zákonu a dílčím změnám, které transformace sítě zdravotních ústavů přináší, dojde navíc i k posílení významu ústeckého centra,“ doplnil Kubata.
 
Zdravotní ústavy vznikly v roce 2003, kdy se hygienická služba rozdělila na krajské hygienické stanice a na laboratorní a ostatní kapacity soustředěné do zdravotních ústavů. Ty mají za úkol například odebírat a vyšetřovat vzorky pitné vody a vody koupališť a testovat výrobky.
 
Prováděná transformace zdravotních ústavů má za cíl jejich efektivnější činnost a ziskové hospodaření.
 
Zákon nyní putuje k podpisu prezidentu republiky.
Mgr. Jan Kubata

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
poslanec PČR
neuvolněný zastupitel městské části