Názory a potřeby farmářů nás zajímají

14. března 2012
Názory a potřeby farmářů nás zajímají

Co dělají na jaře zemědělci, si nejspíš umí představit téměř každý. Velké věci se ale dějí také na úrovni státu. Deník o tom hovořil s ministrem zemědělství Petrem Bendlem.

Co teď nejvíce zaměstnává ministra zemědělství?

Letošek je klíčový pro vyjednání pozice českého zemědělství v rámci reformy společné zemědělské politiky (SZP), která stanoví základní parametry a objemy zemědělských podpor na roky 2014 až 2020. Řada věcí je předjednána, ale ještě nic není definitivní. Každopádně se vyjednávání neobejde bez znalosti postojů našich podniků a farmářů, kterým SZP předurčuje jejich konkurenceschopnost. Proto nás názory a potřeby českých zemědělců velmi zajímají.

Jakými cestami je zjišťujete?

Jednak je třeba připomenout, že se na ministerstvu k jednotlivým tématům reformy SZP konají pravidelné kulaté stoly. Chtěli jsme ale zlepšit efektivitu komunikace a přenášení informací, a tak jsme před několika dny vytvořili Grémium pro koncepční otázky a reformu SZP. Na této platformě bude pracovat šest pracovních skupin, jejichž členy jsou zástupci ministerstva, ale také odborných institucí a nevládních organizací působících v zemědělství a potravinářství. Těší mě, že vznik grémia přivítali prakticky všichni, ať už Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR a Zemědělský svaz ČR, ale také zástupci velkých zemědělských a potravinářských podniků. Ale překvapivé to není – všichni zmínění jsou při jednání o evropské problematice dlouhodobě velmi aktivní.

Jestliže vzniklo šest pracovních skupin, znamená to, že každá bude zaměřena jinak?

Přesně tak, chceme, aby se soustředily na konkrétní témata a neopomněly ani ten nejmenší detail. První ze skupin se bude věnovat přímým platbám, druhá Operačnímu programu Rybářství, třetí potravinám a čtvrtá komoditám. Zbylé dvě skupiny se podělí o Program rozvoje venkova, nebo spíš o program, který ho od roku 2014 nahradí – pátá z hlediska zemědělství, potravinářství, lesnictví, pozemkových úprav a životního prostředí, šestá z hlediska rozvoje venkovských oblastí včetně programu LEADER ČR.

Jste vůbec spokojen s dosavadním čerpáním peněz z Programu rozvoje venkova?


Nebojím se říci, že naplňování priorit programu je úspěšné a že se podařilo realizovat mnoho projektů jak ve prospěch zemědělských a potravinářských podniků a lesnického sektoru, tak především ke zvýšení kvality života obyvatel malých obcí a rozvoje nezemědělských aktivit. Každý takový projekt mi dělá radost, protože přispívá k tomu, aby lidé, kteří na venkově pracují, zde mohli i vést spokojený život, trávit volný čas.

Zkusil byste odhadnout, jaká bude letos úroda?

Já moc netipuji, ale samozřejmě zemědělcům přeji, aby byla co nejlepší. A zvláště chci popřát chuť do podnikání a viditelné úspěchy všem, kteří se letos pustí do zemědělské činnosti. I přes složitou finanční situaci státu senám totiž podařilo zajistit zhruba 150 milionů korun na 17. kolo příjmu žádostí o finanční podporu farmářů do čtyřiceti let. Mohou dosáhnout na dotaci ve výši až 40 tisíc eur, a to zejména na výstavbu či rekonstrukci zemědělských staveb nebo pořízení techniky.


Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR