Předseda Senátu Miloš Vystrčil na summitu Krymské platformy v Rize: Naším úkolem je podporovat země, které bojují za demokracii

24. října 2024
Předseda Senátu Miloš Vystrčil na summitu Krymské platformy v Rize: Naším úkolem je podporovat země, které bojují za demokracii

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil se společně s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou ve dnech 23.–24. října 2024 zúčastnili 3. parlamentního summitu Mezinárodní Krymské platformy v Lotyšsku. Vystrčil v Rize zdůraznil, že podporou strategické závislosti na nedemokratických zemích zvyšujeme zranitelnost demokratického společenství. Na okraj summitu předseda horní komory jednal s předsedou rakouské Spolkové rady Franzem Ebnerem.

„Od nezákonné anexe Krymu uplynulo 10 let a více než 2 a půl roku uplynulo od únorového pokračování invaze Ruska na Ukrajinu. Bohužel, teprve až po tomto únorovém brutálním a agresivním vpádu Ruska na Ukrajinu některé demokratické země definitivně vystřízlivěly a uvědomily si, že snažit se dosáhnout dlouhodobého mírového soužití s nedemokratickými zeměmi vytvářením vzájemné strategické hospodářské závislosti je omyl. Opak je totiž pravdou. Podporou naší strategické hospodářské závislosti na nedemokratických zemích zvyšujeme zranitelnost demokratického společenství. Pokračování invaze Ruska na Ukrajinu je toho jasným důkazem. Naším úkolem je, abychom se z tohoto omylu poučili. Budoucnost Ukrajiny je totiž i naší budoucností,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na summitu uvedla: „Všechny ingredience jsou známé a dostupné. Více vojenské pomoci bez nesmyslných omezení, více ekonomické podpory, účinnější sankce, intenzivnější politický a diplomatický tlak. Je na nás, politických lídrech, abychom pro to vše zmobilizovali dostatečnou politickou vůli a společenskou shodu. Mnoho lidí v našich zemích je unaveno válkou a bojí se její eskalace. Naší společnou povinností je dosáhnout spravedlivého míru, což nelze jinak než vítězstvím ve válce.“

S úvodními projevy na začátek 3. parlamentního summitu Mezinárodní Krymské platformy vystoupili jeho hostitelé, předsedkyně lotyšského parlamentu Daiga Mieriņa a předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Projev v rámci zahájení pronesli rovněž premiérka Lotyšska Evika Siliņa, online spojením ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, lotyšská ministryně zahraničí Baiba Braže a 1. místopředseda Medžilisu krymských Tatarů Nariman Dzhelyal.

Předseda Senátu Vystrčil se na okraj summitu setkal na bilaterálním jednání s předsedou rakouské Spolkové rady Franzem Ebnerem. Mluvili spolu mimo jiné o možném rozvoji přeshraniční spolupráce.

Letošní parlamentní summit Mezinárodní Krymské platformy, na který přijely delegace ze zhruba 40 zemí, organizoval lotyšský parlament ve spolupráci s Nejvyšší radou Ukrajiny.
Hlavnímu programu předcházela ve středu pracovní večeře pro předsedkyně a předsedy všech zúčastněných parlamentů, kterou pořádal prezident Lotyšska Edgars Rinkēvičs na Rižském zámku.

Krymská platforma vznikla v létě 2021 z iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského a má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré stávající národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. Její summit se koná každý rok, letos již počtvrté v Kyjevě, kde předseda Vystrčil zastupoval prezidenta ČR Petra Pavla. Na parlamentní úrovni proběhl v říjnu 2022 první ročník v chorvatském Záhřebu, druhý ročník parlamentního summitu Mezinárodní Krymské platformy se konal pod taktovkou českého parlamentu loni v říjnu v Praze.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR