Klub europoslanců ODS: Nenechme padnout evropský ocelářský průmysl

24. října 2024
Klub europoslanců ODS: Nenechme padnout evropský ocelářský průmysl

(www.ods.cz) Na středeční schůzi Evropského parlamentu poslanci diskutovali kritickou situaci evropského ocelářského průmyslu.

„Problematikou ocelářství jsme navázali na debatu z minulé plenární schůze, kde jsme řešili problémy dalšího aktuálně značně postiženého odvětví – automobilového průmyslu. Stejně jako automobilový průmysl nyní ocelářství čelí nejen vývoji na trhu, ale hlavně následkům nedávných chybných politických rozhodnutí,“ řekla předsedkyně klubu europoslanců ODS Veronika Vrecionová.

„Ocel je i v našem moderním světě nenahraditelná. Bez oceli nepostavíte ani větrnou elektrárnu ani žádný moderní vlak. Jde o strategickou surovinu a s ohledem na to musíme nastavit příslušné unijní politiky. Na ocelářství dnes negativně dopadá několik faktorů. Některé jsou vnější jako čínská nadprodukce, jiné vnitřní jako vysoké ceny energií, které nejvíce dopadají právě na toto energeticky náročné odvětví. Situaci přitom ještě zhoršují emisní povolenky. Zbavovat se v EU takto výroby oceli se nám vrátí jako bumerang. A u toho já fakt svítit nechci!“ uvedl europoslanec Ondřej Krutílek, který v plenární debatě o ocelářství vystoupil.

„I kvůli špatně nastavené unijní klimatické politice v evropském ocelářství přicházíme o další pracovní příležitosti. Za posledních 15 let zmizelo v tomto odvětví v zemích EU 100 tisíc pracovních míst. Reagovat zároveň musíme na zejména čínskou konkurenci, která i evropský trh zaplavuje svou nadměrnou výrobou. Nemůžeme přece připustit, aby ocelářství z Evropy zmizelo. Pak by přece byl i například náš zbrojní průmysl závislý na dodávkách čínské oceli,“ řekl europoslanec a koordinátor klubu Evropských konzervativců a reformistů ve Výboru pro životní prostředí Alexandr Vondra.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

místopředseda klubu Evropských konzervativců a reformistů (ECR)
poslanec EP
místopředseda strany