Jan Skopeček v Událostech, komentářích: Rozpočet je postaven na ekonomické prognóze

23. října 2024
Jan Skopeček v Událostech, komentářích: Rozpočet je postaven na ekonomické prognóze

(ČT 24) Poslanci v Událostech, komentářích řešili návrh státního rozpočtu, který počítá se schodkem 241 miliard korun. Podle místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS) počítá rozpočet s poměrně vysokým nárůstem příjmů, ale je postaven na ekonomické prognóze.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Vláda v návrhu rozpočtu na příští rok plánuje příjmy 2,086 bilionu korun, tedy o 146 miliard korun vyšší než pro letošní rok. Výdaje se proti upravenému letošnímu rozpočtu mají zvýšit o 105 miliard korun na 2,327 bilionu korun. Převážnou část schodku, který by měl meziročně klesnout o 41 miliard na 241 miliard korun, chce vláda pokrýt zvýšením státního dluhu o 248 miliard korun.

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) ve vysílání podotkl, že není nic neobvyklého, když nejsou všechny koaliční strany spokojeny a nespokojenost vládních ministrů je přirozená. „Rozpočet by byl velmi špatný, pokud by byly všechny strany uspokojeny, zvláště v situaci, kdy máme stamiliardové deficity,“ míní Jan Skopeček s tím, že debata bude pokračovat.

Jan Skopeček připustil, že rozpočet počítá s poměrně vysokým nárůstem příjmů o sedm procent. „Nicméně rozpočet se staví na ekonomické prognóze. (...) Je postaven na růstu 2,7 procenta, ale je to číslo, které nijak nevybočuje z predikcí jiných institucí. ČNB predikuje vyšší růst, tuším, že 2,9 procenta.“ Dodal, že růst ekonomiky nezpochybnily Výbor pro rozpočtové prognózy ani Národní rozpočtová rada vlády.
 

Jan Skopeček

kandidát na hejtmana Středočeského kraje
místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice