Miloš Vystrčil: Pokud ANO o platech ústavních činitelů jednat nechce, tak to jen dokazuje, že jeho návrh zmrazení je součást volební kampaně

20. října 2024
Miloš Vystrčil: Pokud ANO o platech ústavních činitelů jednat nechce, tak to jen dokazuje, že jeho návrh zmrazení je součást volební kampaně

(ČT 1) Hostem nedělního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce byl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Celou debatu s Milošem Vystrčillem můžete zhlédnout na ČT.

Vláda ve středu schválila návrh, podle nějž by platy vrcholných politiků i soudců a státních zástupců příští rok vrostly o 6,95 procenta. Jejich zmrazování, které žádá opozice, pokládají vládní představitelé za problematické, do automatického mechanismu by se podle nich nemělo zasahovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně navrhovalo skokové navýšení platů zhruba o 13,7 procenta, což vyvolalo kritiku.

„Je to chyba, tímhle způsobem jsme postupovat neměli. Ta situace se měla řešit jiným způsobem, měla se řešit v okamžiku, kdy přišlo to rozhodnutí Ústavního soudu, nemělo se s tím čekat až na poslední chvíli,“ řekl k tématu v Otázkách Václava Moravce  Miloš Vystrčil. Vládní návrh podle něj vrací platy do podoby před rozhodnutím Ústavního soudu, a vzniká tím tak rok na to, aby se našla shoda na řešení, domnívá se.

Miloš Vystrčil popsal, že by jednotlivé strany měly jednat o tom, jak se systém nastaví – podle něj by se měl odvíjet od toho, jak prosperuje stát a jak se zadlužuje. Zároveň dodal, že je potřeba se domluvit, že „to nebudeme využívat zmrazováním a rozmrazováním k předvolebnímu boji“.

Miloš Vystrčil se domnívá, že pokud ANO o platech ústavních činitelů jednat nechce, „tak to jen dokazuje, že ten jeho návrh (na zmrazení) není ničím jiným než součást volební kampaně“.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR