Martin Kupka: Příprava výhradního provozu ETCS míří do finále: je vybaveno 1304 vlaků a 2800 strojvedoucích má potřebná školení

15. října 2024
Martin Kupka: Příprava výhradního provozu ETCS míří do finále: je vybaveno 1304 vlaků a 2800 strojvedoucích má potřebná školení

(www.mdcr.cz) Evropský zabezpečovač ETCS přináší mnohem vyšší úroveň bezpečnosti na naší železnici. Výhradní provoz bude na 620 km tratí v ČR postupně začínat v průběhu čtyřech lednových týdnů na začátku roku 2025.

Pod dohledem ETCS se od 15. září jezdí i na trati úseku Praha-Běchovice – Česká Třebová, od stejného data je vybaven i železniční uzel Pardubice. Zadání jezdit se zapnutým systémem tedy již platí na všech tratích, které půjdou od ledna do výhradního provozu. Věřím, že se zde v dohledné době dostaneme v rámci příprav na 50% vlaků, které zde budou se zapnutým systémem jezdit,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Podle nejaktuálnějších dat Drážního úřadu je nyní vybaveno 1304 vozidel palubní jednotkou (o 70 více oproti srpnu) a má příslušné klíče pro provoz na tratích pod ETCS. Proškolených strojvůdců už je přes 2800 (nárůst o 800 oproti srpnu).

Po tratích Správy železnic se v září pohybovalo 650 vozidel vybavených mobilní částí ETCS (každý měsíc do září nárůst cca o 50). Největší podíl vlaků pohybujících se pod dohledem ETCS, mimo pilotní trať mezi Olomoucí a Uničovem, vykazuje provoz na trati Česká Třebová – Přerov (přes 40%). Celkově na tratích s ETCS jezdí cca 30% všech vlaků pod dohledem ETCS.

V tomto týdnu bude odesláno druhé upozornění o spuštění výhradního provozu ETCS v definovaných úsecích od ledna 2025 na všechny dopravce. Upozornění obdrží i leasingové společnosti, jejichž lokomotivy se po území ČR taktéž pohybují. Jde o to, všechny zavčas informovat.

Od ledna 2025 bude výhradní provoz ETCS spuštěný v úseku Česká Třebová – Olomouc – Dluhonice – Prosenice/Přerov, na trati Břeclav – Bohumín, následně pak na úsecích Česká Třebová – Adamov a Modřice – Břeclav. Nakonec se pak v lednu zapojí úsek Praha-Běchovice – Pardubice – Česká Třebová.

V letech 2018 – 2024 dostali dopravci na vybavení palubní části ETCS celkem 7,2 miliardy korun. V září letošního roku Ministerstvo dopravy vypsalo další dotační výzvu z operačního programu doprava s předpokládanou alokací 500 milionů korun. Taktéž běží výzva CEF, ze které lze té čerpat prostředky na pořízení palubních ETCS jednotek do lokomotiv.

Více informací k ETCS naleznete na novém speciálním webu Správy železnic.

Schválení národního implementačního plánu včetně informace dopravcům o spuštění výhradního provozu proběhlo v roce 2017, první tratí s pilotním výhradním provozem ETCS byla trať Olomouc - Uničov v roce 2023. Cílovým stavem je rok 2030, kdy má být provoz ETCS na celé síti TEN-T. V České republice má být k dispozici na 5 200 km tratí.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu