Jana Černochová: Na obranu půjdou v příštím roce ze státního rozpočtu dvě procenta HDP

15. října 2024
Jana Černochová: Na obranu půjdou v příštím roce ze státního rozpočtu dvě procenta HDP

Návrh výdajů na obranu na příští rok odpovídá výši dvou procent HDP, tedy 160,8 miliardy korun. Pro Ministerstvo obrany je z této částky určeno 154,4 miliardy korun, což představuje 1,9 procenta HDP. V ostatních kapitolách státního rozpočtu, určených například pro ministerstva dopravy, zdravotnictví, zahraničních věcí nebo pro Správu státních hmotných rezerv, je na obranné výdaje vyčleněno 6,4 miliardy korun.

„Jde o rozpočet, který i nadále klade důraz na vysoké tempo investičních výdajů. Bude tak pokračovat modernizace Armády ČR, což je v současné době naprosto nezbytné. Zajištění obranyschopnosti České republiky je jednou z priorit naší vlády a po dlouhém období nedostatečného financování Armády ČR máme i nadále před sebou obrovské množství úkolů,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Na investiční výdaje je určeno více než 42 % rozpočtu, tedy přes 66 miliard korun. Pro srovnání můžeme uvést, že v roce 2015 bylo na investice vyčleněno 4,8 miliardy korun, v roce 2020 to bylo 16,1 miliardy.

Prioritní i nadále zůstávají čtyři strategické projekty, tedy nákup pásových bojových vozidel pěchoty, tanků Leopard, víceúčelových nadzvukových letounů a středních transportních letadel. Jejich financování je rozloženo do několika let. Stanovit přesné financování na jednotlivé roky u takto rozsáhlých projektů je prakticky nemožné. Potřebnou flexibilitu nám dává zákon o financování obrany, díky kterému můžeme peníze určené na strategické projekty transparentně oddělit a v rámci let převádět. Je to i levnější způsob než financování cestou fondu, na který si musí stát peníze půjčit a platí tak za ně úroky. Převáděné finance z roku na rok nelze považovat za „volné“ nebo nevyčerpané peníze, jsou vyčleněné na průběžné financování strategických projektů.

V rámci investic půjde téměř osm miliard do nemovité infrastruktury. Na mandatorní výdaje je určeno 45,6 miliardy korun (tedy 29,5 procenta z rozpočtu Ministerstva obrany). V jejich rámci počítáme s pětiprocentní valorizací platů u všech kategorií zaměstnanců, tedy i vojáků z povolání od 1. ledna.

Provozní výdaje činí 27,7 procenta Ministerstva obrany, což představuje 42,7 miliardy korun. Výdaje meziročně posilují o 6,6 miliardy korun, což souvisí s potřebou zabezpečení provozu, výcviku, zásob, údržby a oprav nově pořizované moderní techniky a související nemovité infrastruktury. Například munici plánujeme pořídit za pět miliard korun, výstroj za 2,7 miliardy korun a na servis a náhradní díly dáme asi sedm miliard korun.
 

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu