Miloš Vystrčil: Věřím, že by USA kvůli Tchaj-wanu šly do konfliktu

14. října 2024
Miloš Vystrčil: Věřím, že by USA kvůli Tchaj-wanu šly do konfliktu

(ČT 24) Tchaj-wan čelí více než půl století čínskému zastrašování. Hrozby zesílily poté, co začal být součástí mezinárodní komunity a co demokratičtí lídři vyjádřili svoji podporu a ochotu spolupracovat a navštívit Tchaj-wan, řekla v projevu na konferenci Forum 2000 v Praze tchajwanská exprezidentka Cchaj Jing-wen. Světové demokracie v minulých letech čelily mnoha výzvám, autoritářské režimy se staly sebevědomější ve svém stylu vládnutí, uvedla.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

„Čínské manévry byly proto, že tchajwanský prezident vystoupil s projevem, ve kterém řekl, že Čínská lidová republika není mateřskou zemí Tchaj-wanu,“ upozornil v Interview ČT24 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Je dobře, že Tchaj-wan má bezpečnostní záruku, která tkví v tom, že Spojené státy říkají, že jej budou chránit,“ doplnil Miloš Vystrčil.

„Respektujeme přístup, který říká, že Tchaj-wan je samostatná země s možností určovat si svou vládu a volit své představitele,“ řekl Miloš Vystrčil. „Co se týká diplomatického zastoupení, v tuto chvíli nemá v České republice ambasádu, v institucích, kde byl dříve zastoupen Tchaj-wan, je nyní zástupcem Čínská lidová republika. Ale jsem přesvědčen, že to není seriózní přístup k Tchaj-wanu. Je ke škodě všech, když například nemůže být členem Světové zdravotnické organizace.“

Se stoprocentní jistotou nikdo nemůže říct, jestli by USA opravdu s Čínou šla do války, přiznává předseda Senátu. „Na druhou stranu nemám důvod nevěřit prohlášením nejvyšších představitelů Spojených států amerických. Tudíž předpokládám, že by se tak stalo,“ řekl Miloš Vystrčil.
 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR