Martin Baxa: Proti Babišovi se vymezovat musíme

27. září 2024
Martin Baxa: Proti Babišovi se vymezovat musíme

(Deník) Muž s motýlkem, širokým úsměvem a tváří ne nepodobnou Ladovu Švejkovi. Martin Baxa ale jinak s touto legendární literární postavou nemá nic společného. Byl oblíbeným plzeňským primátorem a je ministrem kultury, za jehož působení resort vzkvétá. Jen v jeho mateřské ODS to není na oslavné chorály. A navíc se rozpadá pětikoaliční vláda. I o tom jsme spolu hovořili.

Výsledek krajských voleb shrnul předseda ODS Petr Fiala slovy, že to nebyl úspěch, ale ani fatální neúspěch. Jak je hodnotíte vy?

S názorem pana předsedy Fialy se ztotožňuji. Určitě to není výsledek, který bychom mohli považovat za úspěch. Není to ale debakl. Připomínám, že v Jihočeském kraji drtivě vyhrál stávající hejtman Martin Kuba v barvách ODS.

Nevyhrál ovšem právě proto, že značku ODS upozadil?

Jak říká Martin Kuba, všichni Jihočeši vědí, že je členem ODS. V Jihomoravském kraji zase vyhrál v barvách koalice Spolu Jan Grolich. Tyto dva excelentní výsledky ovšem nemají překrýt to, že jinde zdaleka tak dobré nebyly. V mém Plzeňském kraji jsme obsadili druhé místo za hnutím ANO. Kandidovali jsme navíc z opozice, takže jsme nemohli prezentovat svoji práci v krajské radě. Ale ani u nás jsme s tím nebyli spokojeni. Na zasedání krajského vedení ODS jsme si řekli, že nás čeká důsledná a možná nepříjemná sebereflexe. Musíme si říci, co udělat, abychom se do krajské vlády vrátili.

Právě. Plzeňský kraj byl za dob Jiřího Pospíšila pravicovou baštou. Teď je to úplně jinak. Hejtmanem se stane poslanec ANO Kamal Farhan, jehož si vlastně s Plzeňskem nikdo nespojuje, neb předně je stínovým ministrem zdravotnictví. Nebylo skončené hlasování skutečně referendem o Fialově vládě?

I já pamatuji dobu, kdy jsme v plzeňském regionu mívali jako ODS skvělé výsledky. Letos jsme v osobě Jana Šaška měli velice schopného lídra, který ale nebyl mediálně tak známý. A přímo v Plzni koalice ODS a TOP 09 neudělala zisk, jaký bychom si představovali. Je tedy evidentní, že k nějakému posunu dochází. Musíme přemýšlet, jak tomu čelit. Nemyslím si však, že tyto volby byly referendem o vládě. Nebyla to obdoba oranžové tsunami v roce 2008 (tehdy ve všech krajích vyhrála ČSSD – pozn. red.), kdy byly zdravotní poplatky jasné vládní téma a voliči na ně tímto způsobem reagovali. Celostátní politika ale i letos určitě voličské nálady ovlivnila. K urnám zřejmě přišli hlavně občané, kteří chtěli vyjádřit protest vůči vládě. A naši voliči možná zůstali doma. Bylo to zkrátka varování a hodně silný impulz k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak naši politiku lépe prezentovat.

Jen to?

Stojím si jako člen vlády za tím, že prosazujeme správné a pro Česko důležité věci. Nelze ale očekávat, že to stačí, pokud o tom lidi nepřesvědčíme a nebudou to takto vnímat. Když se nám to nepovede, nepodaří se nám vítězství příští rok ve sněmovních volbách obhájit.

Martin Kuba při hodnocení voleb uvedl, že politici si mohou říkat, co chtějí, ale lidé vždy hodnotí to, zda se jim za čtyři roky zlepšil život v daném kraji, městě či celém státě. A zdůraznil, že Antibabiš nefunguje. Nepotvrdila obě teze Kubova, Grolichova a Půtova výhra?

Když mluvíte o práci, tak mimochodem České Budějovice zvítězily v soutěži o titul Evropské město kultury 2028. V uplynulém období jsem byl v čilém pracovním kontaktu s Martinem Kubou a sledoval jsem, jak kraj vedl. Jeho nasazení a úspěchy jsou impozantní, což voliči patřičně ohodnotili. V tom může být pro ODS inspirací. Stejně jako jsem jí mohl být já po svém prvním primátorském období v Plzni, kdy jsem za neutěšené celostátní situace ODS v roce 2014 prezentoval výsledky své práce a voliči to ocenili, byť ne tak oslnivě jako teď v jižních Čechách. Ke zplošťujícím komentářům na téma, zda Antibabiš funguje, nebo ne, jsem kritičtější. Myslím, že je povinností vlády obhajovat své názory a při ostrých střetech v mediálním prostoru či na sněmovní půdě poukazovat na nesmysly, které znějí z úst opozičního lídra a bývalého premiéra. Ozvat se, když ve společnosti rozněcuje zlé nálady a navrhuje zcela nefunkční řešení. Antibabiš se stal trochu vyprázdněným pojmem, ale pořád je povinností vládní koalice upozorňovat na nepřijatelné věci, které tvrdí opozice, a vyvracet je. Není podstatné, zda se to bude označovat jako Antibabiš. Vymezovat se proti tomu musíme.

Evidentně to nestačí, jak vidno na ministerstvu pro místní rozvoj. Nepovedla se digitalizace stavebního řízení, skutek utek, voliči to Pirátům spočítali a Ivan Bartoš ve vládě končí. Proč ale neumí vláda prodávat ani dobrou práci, jako to dělá Martin Kuba na jihu Čech?

To je věčné téma všech vlád. Podle mě je správné říkat, že vláda prosazuje důležité věci, zajišťuje obranyschopnost země, energetickou stabilitu, stabilizaci veřejných financí, penzijní reformu, masivní investice do dopravní infrastruktury. Možná ale v tom náročném a stále běžícím cyklu exekutivní práce zůstává někdy méně času, vůle a energie ty věci patřičně prezentovat. Máme rok na to, abychom výsledky naší práce lidem předali, záměrně neříkám prodali. Musíme jim ukázat, že to, co děláme, je pro dlouhodobou budoucnost České republiky správné. To o plánech Andreje Babiše rozhodně říci nelze.

(Autor: Kateřina Perknerová)

Celý rozhovor si přečtěte na Denik.cz.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení