Hlavní zprávy CNN Prima News: Nemohlo být žádným překvapením, že jsem k takovému kroku přistoupil, řekl premiér Petr Fiala

24. září 2024
Hlavní zprávy CNN Prima News: Nemohlo být žádným překvapením, že jsem k takovému kroku přistoupil, řekl premiér Petr Fiala

(CNN Prima News) „Nemohlo být žádným překvapením, že jsem k takovému kroku přistoupil,“ řekl premiér a předseda ODS Petr Fiala ve vysílání Hlavních zpráv CNN Prima NEWS důvody k odvolání Ivana Bartoše z vlády. Koaliční smlouva podle něj zbytečná není a neporušil ji.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS se na dotaz, zda neporušil konkrétní princip koaliční spolupráce, podotkl, že neměl jinou možnost. „Ta situace je formálně složitá, ale fakticky jednoduchá,“ uvedl Petr Fiala. Podle smlouvy musí totiž změnu v dané straně projednat s předsedou dané strany a ten s ní musí souhlasit. „Já jsem ve zvláštní situaci. Nevím, jak bych mohl postupovat jinak,“ dodal Petr Fiala.

„Týká se to předsedy strany, který je v demisi jako celé předsednictvo, a s ním jsem to projednal,“ vysvětlil Petr Fiala. „Předseda koaliční strany věděl, že nejen já nejsem spokojený s průběhem digitalizace stavebního řízení a že se tato ‚vlajková loď‘ Pirátů a vlády nedaří,“ uzavřel premiér Fiala.

Koaliční smlouva podle něj ale zbytečná není. „My tyto smlouvy dodržujeme. Já jsem předseda vlády, který se k vládě chová jako k týmu a k jednotlivým ministrům jsem loajální. Ale také mám nějakou odpovědnost vůči veřejnosti,“ informoval Fiala.

Piráty z vlády podle svých slov rozhodně nevyhání a za svým oznámením o odvolání si stojí. „Já jsem se k tomuto kroku poté, co jsem Bartošovi dal několikrát šanci a nabídl mu pomocnou ruku. Přijal jsem odpovědnost a o svém kroku jsem ho včas informoval,“ doplnil Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS