Deník: Přehrady zachránily Česko i Evropu. Aktivisté dělají z lidí rukojmí, řekl Petr Fiala

19. září 2024
Deník: Přehrady zachránily Česko i Evropu. Aktivisté dělají z lidí rukojmí, řekl Petr Fiala

(Deník) Premiér Petr Fiala jako pravidelný host ani těsně před krajskými a senátními volbami nevynechal debatu Deníku. Hovořil především o následcích povodní a opatřeních, která bude muset vláda udělat kvůli škodám, jež vodní živel napáchal. Premiér potvrdil, že vláda kvůli tomu upraví letošní rozpočet i rozpočet na příští rok. Doplnil také, že vláda jedná o možnosti vydat státní dluhopisy. Vyjádřil se i k problému sporů mezi státem a aktivisty, kteří se dlouhodobě staví proti stavbám nových přehrad, konkrétně třeba té v Nových Heřminovech. Vyjádřil názor, že aktivisté si berou obyvatele zaplavených oblastí jako rukojmí.

Podle českého premiéra Petra Fialy se při letošních povodních ukázala jako fatální chyba, kvůli které vznikly obrovské škody na majetku, absence přehrady Nové Heřminovy. „V neděli jsem byl na Vírské přehradě, jedné z klíčových nádrží, která zabránila tomu, aby byla zatopena část Jižní Moravy a třeba Brno. A tímto způsobem, že máme vodní díla, že můžeme provádět retenci jsme chránili nejen obyvatele České republiky, ale i část Evropy. To co máme vybudováno na Vltavě i jinde, opravdu výrazně pomohlo,“ vyzdvihl Petr Fiala důležitost přehrad.

Fiala řekl, že přehrady je nutné vnímat komplexně, nejen jako nástroje pro zadržování vody v krajině ale i jako systém protipovodňových opatření.

„Kde ta potřeba je, tak je postavme, Opava by byla v mnoha směrech zachráněna, kdyby tam ta přehrada byla,“ zmínil Petr Fiala.

Najdeme cesty, jak stavět přehrady

Zkritizoval aktivisty, kteří podle něj stavbě všelijak bránili a uvedl, že vláda hledá nástroje jak stavbu přehrad udělat hladší.

„Pojďme hledat cesty, a my jme k tomu připraveni, jak taková díla postavit. Vytvořili jsme si nástroje pro případy strategických investic, liniových staveb, protože tady byla situace, že se nedalo nic zásadního postavit. A kdokoli se rozhodl, že tomu chce zabránit, tak tomu zabránil. Není možné, aby skupina lidí držela jako rukojmí desetitisíce obyvatel, kteří jsou pak zasažení a třeba i hrožení na životech, jako to ukázala tato povodeň,“ zkritizoval Petr Fiala.

Proti stavbě v Nových Heřminovech se od roku 2008 vyhrazují nejen ekologičtí aktivisté, ale v referendu stavbu odmítli i obyvatelé obce. Kvůli přehradě by totiž bylo nutné část vsi zatopit.

Vláda kvůli povodním upraví rozpočet

Následky škod chce vláda financovat pomocí mixu různých kroků. Jedním z nich bude i úprava státního rozpočtu pro letošní i příští rok. „Předpokládáme, že částka, která bude potřeba z rozpočtu, je čtyřicet miliard korun. A chtěli bychom to rozložit tak, že bychom upravili novelou rozpočet na letošní rok, kde bychom na povodně vyčlenili třicet miliard korun, a zbývajících deset miliard by ovlivnilo rozpočet na příští rok,“ přiblížil Fiala. Do konce roku chce podle něj vláda obnovit a opravit klíčové části infrastruktury.

Nevyloučil, že vláda vydá takzvané povodňové dluhopisy. „Vydávání dluhopisů jako řešení peněz, které jsou potřeba navíc, je docela obvyklý způsob, takže předpokládám, že cestou dluhopisů také půjdeme,“ potvrdil Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS