Jan Skopeček: Středočeský kraj má velký potenciál, chci ho ještě lépe využít

18. září 2024
Jan Skopeček: Středočeský kraj má velký potenciál, chci ho ještě lépe využít

(MF DNES) Lídrem středočeské kandidátky koalice SPOLU je Jan Skopeček (ODS). Aktuálně je místopředsedou Poslanecké sněmovny. Občanský demokrat Jan Skopeček, který je doma v podbrdských Hořovicích, by se nicméně rád ujal řízení Středočeského kraje. O přízeň voličů se bude ucházet v čele kandidátky koalice SPOLU. „Většina občanů mě nyní zřejmě zná jako celostátního politika, ale moje kariéra začala na kraji. V krajském zastupitelstvu jsem strávil čtyři volební období. Chci tím naznačit, že region i krajskou politiku dobře znám,“ říká Jan Skopeček.

Pokud byste se stal hejtmanem, vzdáte se role poslance?

Jsem místopředsedou Sněmovny. Ve chvíli, kdy bych se stal hejtmanem, vzdal bych se této funkce. Co se týče poslaneckého mandátu, ten bych si ponechal, stejně jako řada jiných hejtmanů, protože si myslím, že spojení s celostátní politikou může hejtmanovi pomoci. Mimo jiné se v parlamentu bude projednávat nové rozpočtové určení daní, které jako kraj potřebujeme změnit, aby bylo dělení peněz spravedlivější. Ovšem ve chvíli, kdy by to limitovalo moji práci hejtmana, dám angažmá na kraji přednost.

Je navrhovaná podoba sdílených daní dostatečná?

Jde o kompromis většiny krajů akceptovaný ministerstvem financí. I když původní návrh přinášel Středočeskému kraji ještě vyšší podíl sdílených daní, kompromis znamená znatelné navýšení středočeského krajského rozpočtu. Ještě důležitější než samotné finanční prostředky je ale možná to, že se mění metodika. Nově bude příjem krajského rozpočtu odvislý i od počtu kilometrů spravovaných silnic nebo počtu žáků na středních školách, a co více, tyto jednotlivé parametry se budou v čase updatovat.

A v jaké je podle vás nyní kraj finanční kondici?

Myslím si, že je na tom velmi slušně. Zaprvé, rozpočet od dob, kdy jsem byl předsedou krajského finančního výboru, podstatně vzrostl, už je na 50 miliardách korun. A i co se týká dluhových ukazatelů, je na tom kraj dobře. Rozpočtová odpovědnost je a bude jednou z mých hlavních priorit, stejně jako doprava, školství a zdravotnictví.

Co tedy vylepšit v dopravě?

Doprava je prioritou číslo jedna, protože zátěž tranzitní dopravou je v kraji obří. Je třeba opravovat silnice, zároveň pokračovat v budování obchvatů. Naprosto zásadní je dokončení Pražského okruhu, což je sice primárně úkol pro Ředitelství silnic a dálnic, ale velký závazek leží i před krajem. Na jeho bedrech jsou totiž doprovodné stavby, které jsou součástí Pražského okruhu.

Zmínil jste také školství, jak hodláte pomoci tam?

V některých částech kraje potřebujeme navýšit kapacity a stavět nové školy. A teď se bavíme o tom prstenci kolem Prahy. Ne že bych chtěl tyto dvě oblasti preferovat, ale jsou to objektivně místa, kde došlo k největšímu nárůstu počtu obyvatel. Je nutné postavit školy v místě bydliště těch lidí, jichž se to týká.

Peníze každopádně bude dál potřebovat i zdravotnictví, že?

Bezesporu. Výrazně se investuje do krajských nemocnic, což je dobře. Ovšem nestačí nám jen ty velké nemocnice, protože péči je nutné poskytovat komplexně. V kraji působí i městské a privátní nemocnice. A je třeba řešit i bílá místa, kde mnohde začínají chybět pediatři a zubaři.

Co dalšího chcete posunout?

Rozhodně digitální technologie, konkrétně rychlý a stabilní internet. Pořád ještě nám na některých místech chybí kvalitní připojení. A pokud nechceme, aby střední Čechy byly jen noclehárnou, kam se lidé jedou pouze vyspat a pak vyrážejí do práce jinam, musíme je motivovat, aby pracovali v kraji.

A to může zařídit kraj? Není to spíše věcí operátorů?

I v tom skutečně můžeme pomoci. Třeba více při stavbách a opravách silnic umožňovat poskytovatelům připojení, aby si mohli položit optické kabely. Kraj má navíc spoustu majetku, který by šlo nabídnout pro vysílače či různé antény.

Našel byste něco, co se končícímu vedení kraje nepovedlo?

Zařekl jsem se, že chci vést pozitivní politickou kampaň. Ale samozřejmě vidím některé nedostatky. Po éře hnutí ANO se kraj podařilo stabilizovat, nicméně ještě předtím, za hejtmanství Petra Bendla, byl Středočeský kraj vnímaný jako lídr mezi ostatními kraji. Všechno dělal jako první, věci posouval a ostatní se od něj inspirovali. Mám pocit, že dnes tomu tak není, a myslím, že kraj má o něco větší potenciál.

S kým byste v případě úspěchu nebyl ochotný spolupracovat?

O tom, kdo povede Středočeský kraj, nerozhodne nikdo jiný než voliči. A oni i naznačí, jakou koalici si přejí. Předbíhat to nějakými plány, jak to pak upečeme, je nefér právě k těm voličům. Chci se rozhodně bavit s každým zvoleným zastupitelem, protože každý bude reprezentovat nějaké město nebo oblast v kraji, a je třeba jim naslouchat. Každopádně naším největším soupeřem ve volbách je hnutí ANO. A co je pro mě červená linie? Za největší hrozbu, která by se mohla po volbách naplnit, je koalice ANO a SPD, případně doplněná o STAČILO! Udělám vše pro to, aby taková krajská vláda nevznikla.

(Autor: Marek Kočovský)

Jan Skopeček