Gigafactory v Plzni není příklad firmy, který by kraji prospěl, říká kandidát na hejtmana Jan Šašek

18. září 2024
Gigafactory v Plzni není příklad firmy, který by kraji prospěl, říká kandidát na hejtmana Jan Šašek

(INFO.cz) Není větší rozdíl v identitě kraje než mezi Plzeňským a sousedním Ústeckým – i vraždy jsou zde prezentovány vlídně, jak můžeme pravidelně sledovat v populárním seriálu Policie Modrava. Na rozdíl od „ústeckého“ seriálu Rapl, kde kriminální činy šokovaly diváky svou realističností a temností, jsou zločiny v Policii Modrava podány až líbezně, s pohledem od kafíčka na náměstí v Klatovech. Částečně je to pravda, protože západočeský Plzeňský kraj má opravdu jiné problémy než ty dramatické na severu Čech.

Celý rozhovor s Janem Šaškem můžete zhlédnout na INFO.cz.

„Ano, žije se zde dobře, ale to neznamená, že nemáme zásadní problémy, především v oblasti zdravotnictví a školství, a to musíme změnit, protože současná koalice (Piráti, ANO a STAN) to neudělala,“ říká Jan Šašek a naráží na fakt, že ve velké části kraje, především na Tachovsku a Stříbrsku, není žádná nemocnice. Zdravotní péče se v kraji koncentruje do Plzně a na jih a východ od krajského města.

Plzeňský kraj je sice rozlohou i počtem obyvatel v rámci Česka výjimečný, ale charakterem neostrý. Nemá výrazného hejtmana, není spojen s žádným mediálně promrskaným ekonomickým projektem, vyhýbají se mu i zásadní skandály, naposledy výrazně v rámci Česka proslul kauzou továrny na výrobu baterií do elektroaut.

Důvody, proč je dobře, že gigafactory nakonec nebude v Plzni, jsou podle Jana Šaška pragmatické. „Továrna by zabrala letiště, které bude město a kraj potřebovat, její provoz, zvláště vodní hospodářství, není ekologický a s ohledem na minimální nezaměstnanost v kraji by přivedla do Plzně další tisíce lidí z jiných zemí a s nimi i potenciální problémy.“

Jan Šašek, který je dlouholetý zastupitel města Rokycany a také krajský zastupitel, v podcastu mluví také o specifičnosti Plzeňského kraje. Je to totiž kraj z části tradiční a poklidný a z části nový a vyvrácený z kořenů. Do Plzeňského kraje patří jak téměř vylidněné pohraniční a zemědělské Tachovsko, průmyslové Plzeňsko a okolí, které nebylo postiženo poválečnou výměnou obyvatelstva, tak typická rekreační oblast Šumavy, která se potýká s overturismem, nebo vyprázdněné a neobjevené oblasti na sever od Plzně.

Kdo dnes vládne kraji a proč byla ODS vyhozena z původní koalice? Narušil politický rozvod lidské vztahy a zanechal šrámy? Proč se v Plzni stále hádají o městské lázně? Proč vlaky pěkně sviští z Prahy do Plzně a pak se změní v lokálku na trase do západní Evropy? Proč v rokycanské kavárně Krásný Krámek Jana Šaška nemají rakvičky? A jak to bude vypadat s krajským středním školstvím? Odpovědi na otázky najdete v tomto podcastu.

Jan Šašek

kandidát na hejtmana Plzeňského kraje