Hejtman má k lidem blíž než místopředseda Poslanecké sněmovny, říká středočeský lídr kandidátky SPOLU Jan Skopeček

16. září 2024
Hejtman má k lidem blíž než místopředseda Poslanecké sněmovny, říká středočeský lídr kandidátky SPOLU Jan Skopeček

(Euro) Hejtman má k lidem blíž než místopředseda Poslanecké sněmovny, říká středočeský lídr kandidátky SPOLU Jan Skopeček. Některé pozorovatele české politiky mohlo překvapit rozhodnutí současného místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka ucházet se v nadcházejících krajských volbách o post hejtmana Středočeského kraje. Ekonomický expert ODS má ale jasno.

Politiku jste si prošel napříč všemi jejími patry – komunální, krajskou, sněmovní, v tomto volebním období jste i místopředsedou Poslanecké sněmovny. Pro mnohé by to byl kariérní vrchol. Proč tedy kandidujete na hejtmana Středočeského kraje? Není to tak trochu krok zpátky?

Rozhodně není, dokonce si troufnu tvrdit, že takto to vnímat je obrovská chyba pramenící hlavně z nepochopení. Snažím se samozřejmě vykonávat funkci místopředsedy sněmovny co nejlépe jak při řízení schůzí, tak při reprezentaci země a hájení našich obchodních zájmů v rámci zahraničních cest. Pro pozorovatele zvenčí to může být do jisté míry atraktivní protokolárně, je to skutečně „vyšší šarže“ než krajský hejtman. To je ale funkce exekutivní, což mě zajímá. Hejtman je blíže k lidem, může lépe reflektovat jejich potřeby, jsou za ním okamžitě vidět výsledky jeho práce, může kraj reálně modernizovat a posouvat dopředu, plnit efektivněji svůj program. Takže jestli to vnímám jako nějaký krok, tak jako krok směrem k voličům.

Takže vaší současnou ambicí není řídit sněmovnu, ale Středočeský kraj?

To je opět dosti zjednodušující pohled na věc. Mou ambicí je, aby Středočeský kraj, který je největší a nejlidnatější v republice, měl tomu odpovídající vedení, které bude kraj spravovat co nejefektivněji a nejhospodárněji, bude umět cíleně investovat do budoucnosti a dokáže kraj posunout a řešit jeho problémy. V tomto ohledu se domnívám, že mohu zúročit jak zkušenosti, tak kontakty, které jsem za dvacet let v politice nasbíral. A neskrývám nijak, že Středočeský kraj je pro mě srdeční záležitostí a na jeho osudu mi osobně dost záleží.

Jak to myslíte?

Vím, že se to slovo dnes možná trochu nadužívá a místy i zneužívá, ale sám sebe bych označil za středočeského patriota. V kraji jsem se narodil a vyrůstal, ve stejné hořovické nemocnici se narodily i moje děti, tady se cítím skutečně doma. Mám tu příbuzné, blízké, přátele. Je to pro mě domov a ten chci dětem předat v té nejlepší možné kondici. Věřím, že to podobně má většina Středočechů. A právě z jejich každodenních potřeb vychází program, s nímž v čele kandidátky SPOLU kandiduji.

O jaké potřeby se jedná?

Beru to tak, že moje rodina je pro mě největší inspirací, protože se v zásadě nijak nelišíme od řady podobných středočeských rodin. Já musím pracovně trávit spoustu času v Praze, manželka v tuto chvíli pracuje dominantně z domova, ale také musí občas do pražské kanceláře. Doprava do Prahy, jak to udělat se školkou a později se školou, kde a jak zvládnout kroužky, kde je volná kapacita u pediatra, to vše řeší řada Středočechů. A to vše můžeme shrnout do hlavních programových priorit – zdravotnictví, školství a dopravy. Můžeme se také bavit možná o drobnostech, které ale lidem výrazně zlepší život, třeba o perfektním pokrytí kraje vysokorychlostním internetem. Myslím, že žádný Středočech vám neřekne, že by o řešení těchto věcí nestál.

To asi ne, ale upřímně, zlepšení v těchto oblastech před volbami slibuje asi každý…

Jedna věc jsou sliby, druhá schopnost přetavit je v realitu. Populisté mají tu výhodu, že mohou naslibovat ony pověstné hory i s horáky, pak si nějak odsedí volební období ve funkcích a za čtyři roky jim stačí na vše nadávat a ještě více naslibovat. To rozhodně není cesta, po níž bych kdy chtěl jít. Máme na kandidátce zkušené komunální politiky a starostů středočeských obcí a měst tam volič najde rovných dvacet. Jsou to lidé, kteří umějí řešit problémy svých spoluobčanů, mají k nim blízko. Často se jedná i o politiky, kteří už mají zkušenosti i na krajské úrovni a patří jim velký dík za to, co se jim v končícím volebním období podařilo udělat.

Takže hodláte navázat na práci za uplynulé čtyři roky? Pokračovat ve stávající koalici?

Tady bych to rozdělil na dvě odpovědi. Ta první je jednoznačně kladná, je potřeba pokračovat ve stávajících projektech a připravit projekty nové, které kraj posunou. Za ty čtyři roky se zastupitelům a radním z koalice SPOLU podařilo dostát někdejšímu předvolebnímu slibu, postavit kraj na nohy a vymést ze skříně kostlivce po předchozím vedení. Teď je potřeba dát věci ještě více do pohybu. Co se podoby nové koalice týče, tady mají všechny karty v rukou voliči. Na nás je získat takový výsledek, abychom měli silnou vyjednávací pozici po volbách. Pokračování v současné koalici se pochopitelně nabízí, ale tam nezáleží jen na výsledku koalice SPOLU, ale i na výsledcích současných a potenciálně i budoucích koaličních partnerů a následné debatě o programových průnicích. Rozhodně ale nebudeme spolupracovat s extremistickými a populistickými subjekty.

Vraťme se k programovým prioritám. Zmínil jste hledání doktorů pro děti. Jak velký problém v kraji to nyní je?

Bohužel je to v některých oblastech středních Čech problém velký, protože nejen pediatři, ale i praktičtí lékaři pro dospělé tam prostě nejsou, o zubařích nemluvě, takže lidé za nimi musejí dojíždět. Tohle je potřeba změnit. Chci proto aktivně ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami, lékařskými fakultami, městy a obcemi podporovat otevírání nových ordinací a lákat do nich chybějící lékaře. Střední Čechy musejí být pro doktory atraktivním pracovištěm a každý Středočech musí mít dostupnou a kvalitní zdravotní péči. To je něco, z čeho nemůžeme slevit.

Asi největším oříškem ale bude doprava, to je téma, které se každé volby opakuje, a zrovna střední Čechy, kterými musí každý, kdo míří do Prahy, chtě nechtě projet, dopravním přetížením trpí nejvíc…

Máte pravdu, že Středočeský kraj to rozhodně nemá kvůli své geografické poloze jednoduché. Přesto ale věřím, že řešení pro to, aby doprava jak v rámci kraje, tak ve spojení s Prahou byla plynulá, existuje. Bavíme se o zkapacitnění těch nejvytíženějších dopravních uzlů, o propojení sítě dálnic vedoucích na území kraje mezi sebou nebo o vybudování obchvatů tranzitní dopravou nejvíce zatížených měst v kraji. Pochopitelně nejde jen o individuální automobilovou dopravu, ale i o efektivní podporu dopravy hromadné – navýšení kapacit příměstských vlakových spojů o komfortní nové klimatizované vozy vybavené wifi a o zajištění návaznosti spojů vlakových a autobusových. Myslím, že jsme v pozici, kdy jsme schopni s ministrem Martinem Kupkou a primátorem Bohuslavem Svobodou posunout klíčové nadregionální projekty typu železnice Kladno–Praha a dostavba Pražského okruhu.

Ještě jste mluvil o školství. Kde spatřujete největší výzvy?

Z ryze praktického hlediska se podobně jako u zdravotnictví můžeme bavit o kapacitách škol, které jsou obzvlášť v oblastech kraje na hranicích s Prahou na samé hranici svých možností, a bez vybudování nových škol se neobejdeme. Výzvou ale je i modernizace školství tak, aby odpovídalo moderním standardům 21. století a produkovalo úspěšné ambiciózní mladé lidi, kteří uspějí na trhu práce. Tomu musí odpovídat jak forma výuky na gymnáziích a středních školách, tak i nabídka v praxi skutečně uplatnitelných učebních oborů.

Co přesně si představujete pod „zodpovědným rozvojem kraje“ čímž rámujete celý váš politický program?

Je to vlastně jednoduché. Jde o efektivní a odpovědné hospodaření s promyšlenými investicemi do budoucnosti Středočeského kraje a jeho občanů a řešení jejich problémů. Pokud chceme zlepšit kvalitu života v kraji, pak se bez tohoto přístupu neobejdeme.

(Autor: Jan Palička)

Rozhovor vyšel na tydenikeuro.cz.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice