V předvolební debatě Zlínského kraje se hovořilo o hrozbě povodní a projektu zlínské nemocnice

13. září 2024
V předvolební debatě Zlínského kraje se hovořilo o hrozbě povodní a projektu zlínské nemocnice

(ČT 24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. V pátek 13. září se debata věnovala Zlínskému kraji.

Celou debatu s Tomášem Goláněm můžete zhlédnout na ČT24.

Prvním tématem debaty byla aktuální situace okolo extrémních srážek a hrozících povodní.

Lídr kandidátky ODS Tomáš Goláň v debatě ubezpečoval, že co se týče povodní, lidé v Otrokovicích i v jiných obcích Zlínského kraje mohou mít nyní klidné spaní. Myslí si, že i město Zlín, kde je zastupitelem, je na případné záplavy dobře připraveno. „Samozřejmě věřím Zlínskému kraji a věřím panu hejtmanovi, že tuto situaci perfektně zvládnul,“ nechal se slyšet Goláň. Doplnil, že ve spolupráci s Povodím Moravy jsou upouštěny všechny nádrže v kraji. I díky tomu by mohla situace tentokrát dopadnout dobře, řekl Tomáš Goláň. V debatě rovněž zmínil, že si nedokáže představit, že by někdo povolil výstavbu nových domů v rizikových místech kolem řek. „Chtělo by to probrat konkrétní situaci, kdy byly povoleny nové stavby v záplavovém území,“ uvedl Goláň.

Ve druhé části předvolební debaty se lídři kandidujících uskupení vyjadřovali ke zrušenému projektu nové nemocnice, který byl nahrazen rekonstrukcí Baťovy nemocnice ve Zlíně. Součástí diskuse byl také problém s nedostatkem lékařského personálu.

Lídr kandidátky ODS Tomáš Goláň uvedl, že projekt nové krajské nemocnice poctivě studoval a byl jeho hlavním odpůrcem. „Chodil jsem i jako senátor na krajská zastupitelstva a vysvětloval, proč je ta nemocnice takový, řekněme, nereálný projekt,“ zmínil Goláň. Podle něj se nedá očekávat, že bude počet zdravotníků v kraji rapidně narůstat, což je jeden z důvodů, proč by nová nemocnice nefungovala. „My máme prvotně nedostatek zdravotníků ve specializovaných pracovištích na fakultních nemocnicích,“ podotkl Goláň.

Tomáš Goláň

kandidát na hejtmana Zlínského kraje
senátor PČR