INFO.cz: Do kraje přivedeme nové praktiky i zubaře, slibuje Jan Skopeček před krajskými volbami

14. září 2024
INFO.cz: Do kraje přivedeme nové praktiky i zubaře, slibuje Jan Skopeček před krajskými volbami

(INFO.cz) Kandidát na hejtmana ve Středočeském kraji Jan Skopeček (SPOLU) v rozhovoru pro INFO.CZ popisuje svůj plán, jak do kraje přitáhnout nové lékaře – od praktiků přes dětské lékaře až po zubaře. „Finančně formou dotací podpoříme provozování ordinací a pomůžeme s ulehčením od administrativní zátěže praktikům a pediatrům tak, aby pro ně bylo atraktivní mít praxi v našem kraji,“ říká Skopeček.

Jak dostat do krajů zdravotníky je otázka, se kterou se potýká naprostá většina tuzemských hejtmanů. Ti se zároveň shodují, že finanční motivace často nestačí. I proto Skopeček hovoří o tom, že je třeba, aby byl Středočeský kraj pro lékaře atraktivním místem k práci i životu, k čemuž přidává právě finanční motivaci a pokles administrativy.

Jednička koalice SPOLU pro Středočeský kraj hovoří i o tom, že mnoho budoucích lékařů, kteří nyní studují na pražských lékařských fakultách, jsou Středočeši – a právě je chce motivovat k tomu, aby v budoucnu ve svém rodném kraji pracovali a byl pro ně atraktivním pracovištěm.

„Do Středočeského kraje přivedeme ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami nové praktické a dětské lékaře. Finančně formou dotací podpoříme provozování ordinací a pomůžeme s ulehčením od administrativní zátěže praktikům a pediatrům tak, aby pro ně bylo atraktivní mít praxi v našem kraji,“ říká Jan Skopeček.

Skopeček považuje zdravotnictví za jednu ze svých priorit ve volební kampani. „V kraji bohužel stále existují místa, kde chybí praktik nebo pediatr, o zubařích nemluvě. Lidé tak musí za doktory dojíždět, což často komplikuje skutečnost, že ordinace v nejbližším okolí jsou přetížené a mnohdy ani neberou nové pacienty. To už nemůže dále pokračovat,“ je přesvědčen Skopeček.

Středočeské zdravotnictví je podle Skopečka v obecné rovině v dobré formě. Důvodem podle něj je práce současného radního a statutárního náměstka hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka, který kandiduje jako dvojka na kandidátce SPOLU.

„Nejen kvůli zdravotnictví jsem rád, že mi na kandidátce, která je obecně plná vysoce kvalifikovaných starostů a starostek, zkušených komunálních politiků a inspirativních osobností z regionu, kryje záda právě Pavel Pavlík. Je to člověk, za kterého hovoří výsledky jeho práce, na niž je potřeba navázat, aby zdravotnictví ve Středočeském kraji mělo i nadále setrvale stoupající kvalitu,“ říká Skopeček.

Tu Skopeček ilustruje například na nastavení funkčních komunikačních kanálů mezi jednotlivými typy zdravotnických zařízení v kraji: tedy nemocnicemi krajskými, městskými a soukromými.

„Dříve ta komunikace byla velmi komplikovaná, to se však podařilo vyřešit. Možná to sice není vidět do takové míry, jako třeba výstavba nového pavilonu nemocnice, ale každý, kdo má manažerskou zkušenost, vám řekne, že bez dobré komunikace nic nemůže správně fungovat,“ uvádí Skopeček s tím, že Středočeský kraj bude nadále podporovat spolupráci jednotlivých typů nemocnic v kraji i vzájemnou spolupráci s pražskými vysoce odbornými specializovanými zdravotnickými pracovišti.

„Je to vzájemná spolupráce jak napříč krajem, tak s velkými pražskými nemocnicemi, která zaručí, že Středočechům se dostane té nejlepší možné zdravotní péče, ať už je trápí cokoliv,“ říká Skopeček, podle nějž musí kraj nastavit efektivní podporu zdravotnických zařízení bez ohledu na to, zda se jedná o vyloženě krajské nemocnice či nikoliv. „Pacient neřeší vlastnickou strukturu, ale dostupnost a kvalitu. A úkolem kraje je mu toto zajistit,“ říká Skopeček.

Středočeský kraj bude podle Skopečka i nadále investovat jak do přístrojového vybavení krajských nemocnic, tak do rekonstrukcí nemocničních budov a jejich zázemí, stejně jako do obměny sanitních vozů.

„Komfort pro pacienty i samotné zdravotníky je velmi důležitý. Na jedné straně je to práce a pobyt v hezkém prostředí, na druhou pak možnost využívat ty nejmodernější přístroje, které jsou k dispozici. Jen investice do přístrojového vybavení krajských nemocnic v uplynulém volebním období přesáhla dvě miliardy korun,“ uzavírá Skopeček.
 

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice