V předvolební debatě ČT z Ústeckého kraje se hovořilo o sociální problematice a korupci

11. září 2024
V předvolební debatě ČT z Ústeckého kraje se hovořilo o sociální problematice a korupci

(ČT 24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek. V Ústeckém kraji ale mají dle průzkumu agentur Kantar CZ a Data Collect uskupení na osmém a devátém místě stejný volební potenciál, proto se debaty zúčastní devět lídrů. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. Ve středu se věnovala Ústeckému kraji.

Celou debatu s Jiřím Kulhánkem můžete zhlédnout na ČT24.

Tématem první části debaty byla sociální nerovnost v Ústeckém kraji. Její řešení však podle řečníků vyžaduje změnu legislativy a podporu státu. Předmětem debaty se také stala část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Dříve ji zrušil Ústavní soud.

„V našem kraji žije velké procento lidí, kteří jsou chudí, a s nimi se my neumíme sami vypořádat bez změn zákonů,“ řekl kandidát ODS Jiří Kulhánek. Klíčové je podle něj, aby kvůli „špatnému rozdělování sociálních dávek“ nedocházelo k migraci lidí z jiných krajů. Proto se podle svých slov v rámci Asociace krajů podílel na přípravě zákona o podpoře bydlení, od které si slibuje, že dojde k postupnému rozvolnění sociálně vyloučených lokalit.

Druhá část debaty se věnovala korupci v Ústeckém kraji. Posledním případem bylo zatčení primátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolen za ANO), který byl obviněný v kauze údajného ovlivňování veřejných zakázek. Hnutí ho vyloučilo a Hrabáč skončil mimo jiné i ve funkci radního a zastupitele Ústeckého kraje. V krajských volbách původně vedl kandidátku hnutí ANO.

„Všechny kompetence pana Hrabáče jsme převedli na pana Jana Růžičku, který je radní pro ekonomiku a který se svým týmem dostal za úkol zkontrolovat veškeré zakázky,“ přiblížil Jiří Kulhánek (ODS), jak postupovala krajská rada. Zmínil snížení hodnoty veřejných zakázek, které „nejdou na radu“, z tří milionů na 500 tisíc korun. „Bohužel jsme panu Hrabáčovi důvěřovali jako letitému primátorovi Chomutova a netušili jsme, že je něčeho takového schopen. Opatření nastala hned druhý den,“ prohlásil Jiří Kulhánek.

Jiří Kulhánek

kandidát na hejtmana Ústeckého kraje
1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje
radní města Kadaň