V předvolební debatě ČT Jihočeského kraje se hovořilo o dopravě i pitné vodě

10. září 2024
V předvolební debatě Jihočeského kraje se hovořilo o dopravě i pitné vodě

(ČT 24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. V úterý 10. září se debata věnovala Jihočeskému kraji.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Tématem první části debaty byla dopravní situace na jihu Čech. Krajské město České Budějovice patří podle výzkumu mezi trojici nejucpanějších měst v tuzemsku – po Praze a Brně.

Podle současného jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) lidé „už cítí, že se to rozhýbalo“. České Budějovice by z jeho posledu měly být „vyřešeny“ do roku 2028. Jako „největší bolest“ zhodnotil výstavbu tunelu na dálnici D3, projekt se kvůli tlaku spodní vody musel přepracovávat. To následně přineslo větší náklady. Dle jeho mínění „nemá cenu“ se bavit o tom, kdo byl u výstavby více – jestli bývalý ministr dopravy Karel Havlíček (ANO), či současný Martin Kupka (ODS).

Druhá část debaty se věnovala nedostatku pitné vody, který v regionu trápí zejména Táborsko a část Strakonicka. Na veřejný vodovod na jihu Čech není připojen každý desátý obyvatel, většinou jsou to lidé z menších obcí. Závislí jsou tak na vlastních studnách nebo vrtech – jenže ty v poslední letech na řadě míst nestačí.

Podle Martina Kuby (ODS) se nyní malé obce o třeba třech tisících obyvatelích dostávají do situace, kdy ještě před pár lety měly vlastní studnu, což pro ně bylo lacinější, ovšem teď už potřebují připojení na krajské vodovody. Důraz kladl na spoluúčast při financování výstavby jak ze strany státu, tak kraje a konkrétní obce. „Velmi bych preferoval, kdyby vláda přišla s řešením,“ upozornil Martin Kuba.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR