ČT: V předvolební debatě Kraje Vysočina se hovořilo o Dukovanech a nedostatku lékařů

4. září 2024
ČT: V předvolební debatě Kraje Vysočina se hovořilo o Dukovanech a nedostatku lékařů

(ČT24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. Ve středu 4. září se věnovala Kraji Vysočina.

Celou debatu s Vítězslavem Schrekem můžete zhlédnout na ČT24.

V první části debaty hosté diskutovali o tom, jak se kraj připravuje na největší energetický projekt v historii Česka, tedy na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. V tendru zvítězila jihokorejská společnosti KHNP nad americkým Westinghousem a francouzskou EDF.

Lídr kandidátky Společně se Starosty pro občany (ODS, TOP 09, STO) Vítězslav Schrek sdělil, že věří odborníkům, kteří vládě doporučili společnost KHNP. „Myslím, že cena byla rozhodující, řekl bych i bezpečnostní rizika,“ uvedl Schrek. Míní také, že se kraj dokáže s KHNP dohodnout na předjednaných záležitostech, například na podílu subdodávek. Až šedesát procent subdodávek by mělo být od českých firem, připomněl. Premiér Petr Fiala (ODS) mu prý potvrdil, že tomu tak skutečně bude. Schrek dále prozradil, že se společností ČEZ a vládními představiteli probíhají jednání o tom, aby obce v určitém perimetru elektrárny měly určitá zvýhodnění.

Další téma, které Kraj Vysočina řeší, je nedostatek lékařů. Chybějí nejen pediatři, ale i praktici pro dospělé a další specializovaní lékaři. Kraj nedostatek řeší například stipendii pro mladé mediky nebo náborovými příspěvky. Od roku 2010 vyplatil přes sedmdesát milionů korun.

Vítězslav Schrek uvedl, že finanční prostředky v zajištění lékařské péče v současné době nejsou vším. „My to zkoušíme – vyplatili jsme 71 milionů na všemožných podporách. (...) Myslím, že je to o hledání jiných cest,“ soudí Schrek. V této souvislosti zmínil například návrh na zřízení takzvaného „head huntera“, tedy někoho, kdo by se věnoval zájemcům o studium medicíny třeba už na střední škole.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS Jihlava