Zahájení celorepublikové kampaně Aktivní září zaměřené na zdravý životní styl proběhlo ve Valdštejnské zahradě

4. září 2024

(www.senat.cz) Spinningová kola obsadila Valdštejnskou zahradu. Netradiční akcí pod záštitou předsedy Senátu Miloše Vystrčila, 1. místopředsedy Jiřího Drahoše, předsedy Výboru pro vzdělávání, vědu, výzkum, lidská práva a petice Jiřího Růžičky a Nadačního fondu Aktivní Česko odstartovala v sídle Senátu oficiálně kampaň Aktivní září. Jedná se o celorepublikovou kampaň, která seznamuje širokou veřejnost s pozitivními přínosy pravidelného pohybu pro fyzické a psychické zdraví člověka.

Předseda horní komory Miloš Vystrčil sdělil: „Myšlenka, že naše mysl a tělo jsou propojeny a že pro zdravého ducha a dobrou mysl je důležité zdravé tělo, je známa od pradávna. Proto podporuji všechny aktivity, které vybízí k aktivnímu pohybu, k péči o naše tělo. Vím, že mezi senátorkami a senátory je mnoho přátel pohybu včetně aktivních sportovců. Je proto přirozené, že jsme v Senátu spojili síly se zahájením kampaně Aktivní září. Návštěvníci Valdštejnské zahrady si mohou po celý den zdarma vyzkoušet řadu pohybových aktivit a dozvědět se o dalších sportovních akcích jinde. Na dnešek jsem se velmi těším a rád se aktivním pohybem do kampaně zapojím. Všem, kdo mají rádi pohyb a chtějí si vyzkoušet i moderní sportovní stroje, mohu dnešní návštěvu Valdštejnské zahrady jen doporučit.“

1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš uvedl: „Kampaň Aktivní září 2024 ukazuje široké veřejnosti, že pravidelný pohyb je klíčem nejen k fyzickému zdraví, ale také k psychické pohodě. Aktivní způsob života má zásadní vliv na zlepšení kvality života všech občanů bez rozdílu věku a jako takový by měl být nezbytnou součástí naší společnosti. Bohužel ne vždy tomu tak je. Proto jsem velmi rád, že se Senát do kampaně s hrdostí zapojuje. Podpora pohybu a sportu je investicí do budoucnosti, která nám přináší nejen zdraví, ale také ekonomické úspory a posiluje naši společnou odpovědnost za zdraví celé populace.“

Jako učitel a celoživotní sportovec vím moc dobře, že vzdělávání a pohyb jsou neoddělitelné složky, které formují úspěšné generace. To, že pohyb je důležitý pro naše zdraví, ví dnes každý. Sport ale také zvyšuje odolnost, houževnatost, učí překonávání překážek a rozvíjí sociální dovednosti. V tom je naprosto nenahraditelný. V době, kdy se nejen mladá generace hýbe čím dál méně, považuji proto za nesmírně důležité, aby společnost aktivity, které mají pozitivní dopad na fyzickou i psychickou kondici všech generací, podporovala. Těší mě proto, že Senát takové iniciativy jako je Aktivní září podporuje,“ dodal předseda senátního školského výboru Jiří Růžička.

V rámci programu proběhla také tisková konference, na které kromě zástupců horní komory vystoupili rovněž: vedoucí kanceláře Světové zdravotnické organizace Zsofia Pusztai, hlavní hygienička ČR Barbora Macková, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, předseda České unie sportu Miroslav Jansta a olympijský vítěz kanoista Josef Dostál.

„Je pro nás velkou ctí, že jsme mohli oficiálně zahájit kampaň Aktivní září v tak krásném místě, jako je Valdštejnská zahrada Senátu Parlamentu ČR. Vážíme si záštity, kterou nad celým dnem převzali členové vedení horní komory - předseda Miloš Vystrčil a 1. místopředseda Jiří Drahoš. Jednoznačně se totiž shodneme nad nutností edukace a aktivní propagace pohybu, jakožto nedílné součásti zdravého životního stylu, prevence a kvalitního stáří. Celý den se nesl v pozitivním duchu a stěžejní pro nás bylo vidět tolik radosti ze sportu a pohybu, který jsme připravili spolu s našimi partnery pro širokou veřejnost,“ doplnila předsedkyně Nadačního fondu Aktivní Česko Jana Havrdová.

Celá akce je otevřená pro veřejnost po celý den až do 17 hodin. V průběhu programu je možné vyzkoušet například lekce jógy, cvičení pro maminky a děti nebo jízdy na spinningových kolech.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR