ČT: V předvolební debatě Libereckého kraje se hovořilo o železniční dopravě a dole Turów

3. září 2024
V předvolební debatě Libereckého kraje se hovořilo o železniční dopravě a dole Turów

(ČT 24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. V úterý 3. září se věnovala Libereckému kraji.

Celou debatu s Edvardem Kožušníkem můžete zhlédnout na ČT24.

Lídr uskupení SPOLU pro Liberecký kraj (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) Edvard Kožušník v debatě zmínil, že všichni, co se účastní debaty, chtějí zlepšit dopravní infrastrukturu v kraji. „Co se týče analýz a dat, která jsem načerpal, tak si myslím, že to je maximum toho, co lze dělat s rozpočtem, který dnes je,“ podotkl Kožušník. Další je podle něj otázka velké infrastruktury, tedy dálniční sítě v regionu. „Tady jsme se výrazně posunuli. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dává prioritu nejen Libereckému kraji, ale také konkrétním projektům.“ Role kraje je podle něj koordinační, vytváří tlak na vládu. „Vždy jsme omezeni tím, co se vybere na daních. (…) Míra realizace dopravních staveb z pohledu Libereckého kraje není ideální, je co zlepšovat, ale není to katastrofální,“ uvedl Kožušník.

Problémy kolem Turówa

Druhé téma, které Liberecký kraj řeší, je polský důl Turów, který se nachází kousek od českých hranic. Poláci tam plánují těžbu až do roku 2044, na české straně panují obavy. Lidé se obávají hluku, prachu, sesuvu půdy, ale především mají strach o vodu – tu má zadržet podzemní stěna, kterou nechali Poláci postavit. Dlouho vyjednávanou mezivládní dohodu mezi Polskem a Českem podepsali premiéři obou zemí v roce 2022. Země se dohodly mimo jiné na výši náhrady za škody způsobené těžbou.

Také lídr uskupení SPOLU pro Liberecký kraj (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) Edvard Kožušník souhlasil s tím, že šlo o maximum možného. „Co se týče fondů, malých a velkých projektů, je potřeba zmínit, že to jsou polské peníze, které se využívají na české straně.“ Zmínil, že jej poprvé k dolu přivedl v roce 2009 tehdejší starosta Frýdlantu, a on byl čerstvě zvolen europoslancem za Česko. V té době podle něj polská strana vůbec nechtěla komunikovat. „Jsem rád, že jsem mohl svým dílem přispět k tomu, že došlo k dohodě a máme velmi dobré vztahy s Polskem.“

Edvard Kožušník

kandidát na hejtmana Libereckého kraje