Zbyněk Stanjura: V srpnu se podařilo udržet hospodaření státního rozpočtu v přebytku

2. září 2024
Zbyněk Stanjura: V srpnu se podařilo udržet hospodaření státního rozpočtu v přebytku

(www.mfcr.cz) Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci srpna deficitem ve výši 175,8 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 187,6 mld. Kč.

Meziroční zlepšení salda o 18,8 mld. Kč, resp. o 41,5 mld. Kč bez prostředků z Evropské unie a finančních mechanismů, bylo taženo více než 7% nárůstem výběru daní a pojistného. I přes značné navýšení mandatorních výplat převyšují výdaje rozpočtu loňský objem jen mírně (+0,4 %).

V průběhu srpna se podařilo stejně jako v minulém roce udržet hospodaření státního rozpočtu v přebytku – měsíční příjmy byly vyšší než výdaje o 16,5 mld. Kč. V souhrnném pohledu uplynulých osmi měsíců je pro mě pozitivní zprávou stagnace celkových výdajů za situace, kdy poměrně výrazně rostou povinné platby do sociální oblasti, zdravotního systému, bezpečnosti státu a bohužel i na obsluhu státního dluhu. Na příjmové straně vidíme nárůst daňových příjmů, kde se začínají projevovat změny nastavené ozdravným balíčkem, uvedl k průběžným výsledkům plnění rozpočtu ministr financí Zbyněk Stanjura. Do konce roku zbývají čtyři měsíce, nicméně schválený celoroční deficit 252 mld. Kč bychom měli dodržet, pokud jako vláda budeme nadále přistupovat k výdajům zodpovědně, dodal Stanjura.

Detailní informace jsou po uzávěrce finančních výkazů uvedeny obvykle 25. den po skončení měsíce v systému Monitor.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR