Státní rozpočet je prorůstový a obsahuje rekordní investice 250 miliard korun, řekl Zbyněk Stanjura v Partii na CNN Prima News

1. září 2024
Státní ozpočet prorůstový a obsahuje rekordní investice 250 miliard korun, řekl Zbyněk Stanjura v Partii na CNN Prima News

(CNN Prima News) Vláda počítá s navýšením objemu platů pro státní zaměstnance o pět procent od ledna příštího roku. V nedělní Partii Terezie Tománkové to potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jelikož o tom vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla v úterý večer, nestihla se tato položka propsat do návrhu státního rozpočtu, který jeho resort zveřejnil v noci na neděli. Šéf státní kasy na CNN Prima NEWS podotkl, že se o platech bude jednat následující dva měsíce.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Resort musel podle zákona o rozpočtových pravidlech předložit vládě návrh rozpočtu pro příští rok do 31. srpna, lhůtu vyčerpalo na minutu přesně. Jeho podoba se bude ovšem s největší pravděpodobností ještě měnit – nástřel hospodaření pro rok 2025 má ještě projít jednáním ve vládě i Poslaneckou sněmovnou.

Navíc se do něj bude doplňovat jedna zásadní kapitola – nárůst objemu platů pro státní zaměstnance. „V této chvíli ještě potřebujeme rozepsat pětiprocentní navýšení objemu platů. To vláda rozhodla v úterý večer, a to logicky nejde hned promítnout, takže těch dalších 10 miliard korun je zatím ve všeobecné pokladní správě,“ řekl Zbyněk Stanjura v nedělní Partii, kde hájil podobu státního rozpočtu.

Doplnil, že panuje politická shoda na tom, aby se změna projevila od 1. ledna příštího roku. „Povedeme ještě debatu, máme na to minimálně dva měsíce,“ upřesnil šéf státní kasy Stanjura na CNN Prima NEWS.

V následujících týdnech čeká ministra financí jednání s jednotlivými ministry. Stanjura připustil, že každý z nich má méně, než kolik by dostal v ideálním případě, návrh ale respektuje vládní priority. Rozpočet je podle něj prorůstový a obsahuje rekordní investice 250 miliard korun proti letošním 185 miliardám.

Pro koaliční Piráty ale podle jejich předsedy a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše návrh rozpočtu v tuto chvíli přijatelný není. Bartoš požaduje sedm miliard korun na program výstavby bydlení a chce o tom iniciovat jednání.

Schvalování rozpočtu ve vládě očekává Stanjura ve středu 25. září, Poslanecké sněmovně jej musí předložit do konce měsíce. První čtení ve Sněmovně je naplánované na středu 23. října. „Jednání ve vládě probíhat prostě budou, jako každý rok. Klíčový okamžik nastane, až budou členové vlády hlasovat o rozpočtu a já pevně doufám, že to hlasování vlády bude jednomyslné,“ uvedl Stanjura.

Nejvíce peněz dostane zdravotnictví a doprava

V noci na neděli zveřejněný návrh ministerstva financí obsahuje růst rozpočtových příjmů o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Návrh předpokládá růst výdajů ve většině rozpočtových kapitol. Největší procentuální nárůst by mělo zaznamenat ministerstvo zdravotnictví, kde výdaje vzrostou o 52,9 procenta na 17,5 miliardy korun, následuje ministerstvo dopravy s růstem o 34,5 procenta na 139,4 miliardy korun.

Největší pokles výdajů naopak čeká ministerstvo pro místní rozvoj, kde se sníží o 12,9 procenta na 13,3 miliardy korun, a ministerstvo průmyslu a obchodu, kde klesnou o 9,8 procenta na 35,8 miliardy korun.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR