Ministryně obrany Černochová navštívila Ukrajinu, uctila padlé z 1. i 2. světové války

27. července 2024
Ministryně obrany Černochová navštívila Ukrajinu, uctila padlé z 1. i 2. světové války

(www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová na Ukrajině s delegací Ministerstva obrany uctila památku československých legionářů a druhoválečných vojáků, připomněla i oběti vojáků z českých zemí bojujících v řadách rakousko-uherské armády. Třídenní cestu zakončila pietní akcí u zborovské mohyly, ikonického místa spojeného s počátkem československých legií na východní frontě.

„Navštívili jsme místa, která jsou úzce spojena s našimi vojáky z první i druhé světové války. Oběti obou velkých válek a hrdiny z východní fronty je potřeba si připomínat i v souvislosti s právě probíhající nesmyslnou agresí putinovského Ruska,“ řekla ministryně Jana Černochová. Během cesty uctila také památku ukrajinských vojáků, kteří v poslední době padli při obraně vlasti. Se zástupci místních samospráv mluvila i o tom, jakou humanitární pomoc může obyvatelům jejich obcí Česká republika poskytnout před nadcházející zimou. Poděkovala jim za péči, kterou českým válečným hrobům i v době války věnují.

Návštěvu Ukrajiny ministryně obrany zahájila ve čtvrtek na hřbitově obce Sadagura nedaleko města Černivci poblíž hranic Ukrajiny s Rumunskem. Na zdejším hřbitově uctila položením květin památku československých bojovníků, kteří za druhé světové války padli na různých místech pravobřežní Ukrajiny. Mezi hrdiny, kteří jsou ve společném hrobě pohřbeni, jsou i Čechoslováci padlí v bitvě u osady Ostrožany. Pochován je zde i i. m. plukovník Gustav Krautstengel – Krátký, významný velitel československého tankového vojska z bitvy o Kyjev. Rodák z Královských Vinohrad zemřel při autohavárii. Další významný československý voják, který je zde pohřben, je i. m. štábní kapitán František Král, který bojoval u Sokolova a vyznamenal se při dobývání Kyjeva nebo v bojích u Bílé Cerekve. Padl při německém ostřelování u Buzovky.

Delegace Ministerstva obrany, v níž byli mimo jiné i ředitel Vojenského historického ústavu brigádní generál Aleš Knížek nebo ředitel odboru pro válečné veterány a válečné hroby Ministerstva obrany plukovník Robert Speychal, přímo na hřbitově se zástupci místní samosprávy projednala možnost zásadní rekonstrukce tohoto pietního místa. Připravený projekt bude nyní upraven podle na místě zjištěného stavu.

Zároveň zástupci ministerstva na základě archivních dokumentů, které získali od ukrajinských úřadů, potvrdili existenci hrobu z první světové války. Pohřbeno v něm je 120 příslušníků 93. „českého“ pluku rakousko-uherské armády. Protože je pomník v zachovalém stavu, čekají ho pouze kosmetické úpravy.

V pátek delegace vedená ministryní obrany Černochovou navštívila Starý Martyniv v Ivano-Frankivské oblasti. Na tamním hřbitově je pohřbeno přes 700 vojáků pocházejících z českých zemí. Zemřeli v roce 1915 při bitvě o Starý Martyniv, když se v řadách rakousko-uherského vojska snažili obsadit ruské pozice. Rakousko-uherské jednotky utrpěly při dobývání Starého Martyniva značné ztráty. Rusové nakonec ustoupili kvůli obtížné situaci v jiných částech fronty a na památku padlých vojáků z českých zemí vznikla kamenná mohyla, která se dochovala až do dnešní doby.

V roce 2023 byla začleněna do památníku, který nechalo Ministerstvo obrany nově vybudovat. „Je důležité si připomínat nejenom vojáky, kteří za 1. světové války bojovali v československých legiích. Pietní vzpomínka patří i vojákům z českých zemí, kteří řízením osudu stáli na druhé straně zákopů,“ uvedla Černochová. Podle odhadů historiků za 1. světové války zemřelo v řadách rakousko-uherského vojska asi 250 tisíc vojáků z českých zemí. Většina z nich dosud nemá důstojný válečný hrob. Ministerstvo obrany se proto chce zaměřit v příštích letech na připomínání jejich památky.

V pátek se cílem delegace stala vesnice Tsebriv nedaleko Ternopilu. Navštívila místo, kde je podle archivních materiálů pochováno několik stovek příslušníků rakousko-uherského 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce, kteří v okolí padli v období od září 1915 do května 1916. Zástupci Ministerstva obrany nyní shromáždí dostupné dokumenty a s místní samosprávou budou jednat o zřízení důstojného pietního místa.

Ve vesnici Ozerné ministryně obrany Černochová položila květiny u válečného hrobu, kde je pohřbeno asi 50 československých legionářů, kteří zemřeli v dubnu až červenci 1917. Na hřbitově a v jeho okolí jsou pohřbeni i legionáři, kteří zemřeli na následky zranění utrpěných v bitvě u Zborova.

Legendární zborovské vystoupení československých legií, které přimělo úřady carského Ruska, aby změnily přístup k československým dobrovolníkům, bylo poslední zastávkou ministerské delegace. Válečný hrob u Kalinivky připomíná československé legionáře, kteří padli, zemřeli nebo se stali nezvěstnými v souvislosti s bitvou u Zborova. Pietní vzpomínky se zúčastnili zástupci místní samosprávy i řada místních obyvatel, se kterými ministryně obrany Černochová navštívila kostel, kde se společně pomodlili za konec války na Ukrajině a přátelské vztahy obou zemí.

Mohyla byla na náklady Ministerstva obrany opravena u příležitosti 100. výročí bitvy. Zástupci ministerstva nyní zkontrolovali poslední opravu vstupních pylonů, která se uskutečnila letos.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu