2. července 2024

ČRo Plus: Ukrajina na konci června zahájila rozhovory o svém přistoupení k Evropské unii

(ČRo Plus) Ukrajina na konci června zahájila rozhovory o svém přistoupení k Evropské unii. Hostem diskusního pořadu ČRo Plus byl europoslanec ODS Ondřej Krutílek, podle kterého start není na škodu. „Na pozadí událostí může běžet screening legislativy, aniž by k tomu veřejnost měla negativní emoce,“ říká Ondřej Krutílek.

Celou debatu s Ondřejem Krutílkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Je podle vás dobře, že začaly přístupové rozhovory s Ukrajinou? Spuštěny byly koncem června. Vnímáte to jako krok, který je prospěšný jak pro Ukrajinu, tak pro Evropskou unii?

Považuji to za důležitý krok, protože Evropská unie musí Ukrajině nabídnout evropskou perspektivu. Unie je aktér, který nemůže dát bezpečnostní záruky v pravém slova smyslu. A musí činit kroky tak, aby došlo k tomu, že se Ukrajina bude moci ubránit ruskému agresorovi. V tomto kontextu vidím i zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou.

Vnímáte to tak i vy, pane Krutílku?

Podívejme se na zahájení přístupového procesu především jako na technickou záležitost. A to s tím, jak to vnímá ukrajinský lid, nemá příliš společného.

Pro mě je to naopak pozitivní krok v tom směru, že tento proces může běžet v pozadí, navzdory problémům, které zmiňuje kolega Bžoch.

My ani nemáme jasno, jak velký stát, s jak velkými hranicemi by do Evropské unie vstupoval. Ale právě proto si myslím, že vůbec není problematické přístupová jednání zahájit, udělat screening legislativy, porovnat, jestli je právo kompatibilní s unijním právem a podobně. To může běžet na pozadí, aniž by k tomu měla ukrajinská veřejnost jakékoli negativní emoce.