26. června 2024

Vláda přichází s věcmi, které zlepšují náladu ve společnosti, říká ministr dopravy Martin Kupka

(Seznam.cz) Do pěti let by mohlo Česko vyslat na oběžnou dráhu vlastního astronauta. Od projektu Česká cesta do vesmíru si ale vláda slibuje víc. Zvýšit by se měly investice do kosmického výzkumu i vědy jako takové. Jak se nám mise vyplatí? Hostem Ptám se já byl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vláda chce v horizontu pěti let poslat do vesmíru astronauta Aleše Svobodu, zkušeného českého armádního pilota, který se na konci roku 2022 stal členem záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury.

Ambiciózní plán představili vládní lídři spolu s akademiky a zástupci průmyslu minulý týden. Záměr s názvem Česká cesta do vesmíru na sebe má navázat také práci tuzemských vědců a komerčních firem. A současně pomoci popularizovat vědu a také dodat Česku sebevědomí, které nám podle ministra dopravy jako zemi někdy chybí.

„Musíme dál řešit rozkopanou D1. Ale zakázat si tuhle ambici a říct, to nás nezajímá, znamená, že zavřete dveře dalšímu rozvoji firem. Pokud ty firmy s něčím reálně bojují, tak je to nedostatek kvalifikované síly. A jak ji chcete získat do technických oborů, než vzbudit zájem, že to má smysl?“ odůvodňoval cestu do vesmíru Kupka. A dodal, že hned se začátkem školního roku ministerstvo představí první projekty a aplikace pro školy.

Nezarazí ambiciózní plány současné vládní koalice příští kabinet? A jaké plány má vláda pro to, aby měla šanci ve sněmovních volbách opozici konkurovat? Celý rozhovor najdete na webu Seznam Zpráv!

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu