30. června 2024

Jan Skopeček v Partii na CNN Prima News

(CNN Prima News) Vládní poslanec a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) nesouhlasí s návrhem na rozšíření okruhu poplatníků veřejnoprávních poplatků. Podle něj jsou problémem platby za tablety či mobily, na kterých mohou lidé veřejnoprávní média sledovat. Skopeček také připomněl, že během projednávání návrhu by se poslanci měli věnovat i poplatkům pro firmy.

Jan Skopeček v pořadu Partie Terezie Tománkové řekl, že veřejnoprávní instituce se dostávají pod finanční tlak. A to kvůli tomu, že se poplatky pro Českou televizi a Český rozhlas nezvyšovaly od roku 2005. S celým návrhem ale místopředseda Poslanecké sněmovny nesouhlasí.

„Musím být férový. Nejvíce otazníků mám v tomto směru u platby pro velké firmy. Podle mě se zaměstnanci nechodí do práce dívat na televizi. Pokud se tedy nejedná o specifické profese. Problém mám také s platbou za telefon a za všechny moderní technologie,“ řekl Skopeček. Narážel tím na návrh rozšíření poplatníků, kteří sice nevlastní televizor, ale mohou média sledovat pomocí internetového připojení na různých přijímačích.

Dosud totiž nemuseli poplatek odvádět lidé, kteří nemají doma televizi. Podle Skopečka je ovšem jasné, že dnes si mohou uživatelé pustit veřejnoprávní média například přes telefon. „Symbolicky si myslím, že to v návrhu nemuselo být. Je to ale debata do Poslanecké sněmovny. Veřejnoprávní média ale nemůžeme poslat do likvidace,“ dodal Skopeček.

Podívejte se na celou debatu na webu CNN Prima News!

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice