27. června 2024

Koalice SPOLU posílá do Senátu za Jablonecko a Semilsko chirurga Víta Němečka

Kandidátem koalice SPOLU pro podzimní volby do Senátu za obvod č. 35 Jablonecko, Semilsko je člen ODS, dlouholetý ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou MUDr. Vít Němeček, MBA. Podpisem koaliční smlouvy ve středu 26. června v Praze jeho kandidaturu schválili členové nejvyššího vedení koaličních stran. Potvrdili tak rozhodnutí krajských orgánů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

„Vítek Němeček je silnou osobností s bohatými politickými i profesními zkušenostmi. Je racionální a konstruktivní člověk s hlubokým smyslem pro pravicovou politiku. Na jeho nominaci jsme se v ODS shodli jednomyslně a velmi mě těší, že plnou podporu získal i u našich partnerů v koalici SPOLU,“ říká Petr Beitl, poslanec za ODS a předseda regionální rady Libereckého kraje.

„Projekt SPOLU se propisuje do všech voleb, a proto je dobře, že jsme v senátním obvodě Jablonec nad Nisou dokázali najít shodu na jednom silném jméně. Pan doktor Němeček kandidující za SPOLU má plnou podporu TOP 09 a věříme, že ve volbě uspěje a obvod Jablonec nad Nisou a Semily získá velmi kvalitního senátora se silnými vazbami na náš region,“ je přesvědčený Zdeněk Chmelík, předseda krajské organizace TOP 09.

„Koaliční projekt SPOLU považujeme za úspěšnou a zodpovědnou alternativu pro voliče hledající zkušenost, pracovitost a tradiční hodnoty. Proto KDU-ČSL podporuje pana doktora Němečka v jeho kandidatuře. Jsme přesvědčeni, že právě on zosobňuje všechny zmíněné hodnoty. Považujeme ho za nejlepšího kandidáta do senátu v našem obvodu,” říká k nominaci krajský předseda KDU- ČSL Štěpán Matek.

„Uvědomuji si zodpovědnost, která je s nominací spojená a vážím si podpory všech tří koaličních subjektů. V senátu se chci věnovat zejména oblasti zdravotnictví, které je v České republice na vysoké úrovni, ale potřebuje uzdravit,“ konstatuje Vít Němeček.

„Jako senátor budu usilovat o změny ve vzdělávání a kompetencích zdravotníků, což, dle mého názoru, pomůže řešit nedostatek některých specialistů. Za důležité nejen pro náš region považuji i vyvíjet tlak na narovnání plateb zdravotních pojišťoven nemocnicím střední velikosti, jako je ta v Jablonci, Semilech a Jilemnici. Je to zásadní pro jejich běžný provoz, platy lékařů, sester a ostatních zaměstnanců, ale i pro jejich další rozvoj a konkurenceschopnost. Klíčovou otázkou k efektivní práci zdravotníků a fungování celého systému je digitalizace,“ vypočítává některá z témat kandidát senátního obvodu č. 35 Jablonecko, Semilsko MUDr. Vít Němeček.

MUDr. Vít Němeček, MBA (1962), je chirurg a ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou.

Vyrostl ve Vysokém Mýtě, medicínu vystudoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Titul MBA získal na International Business School v Brně. V roce 1987 nastoupil jako sekundář na chirurgické oddělení jablonecké nemocnice. V letech 1993–1997 postupně působil jako ředitel, jednatel a společník Nemocnice Tanvald, s. r. o. Od roku 2004 dosud je ředitelem jablonecké nemocnice.

Vít Němeček je zkušeným komunálním a krajským politikem. Od roku 2010 je členem jabloneckého zastupitelstva. V roce 2016 proměnil svou nominaci do zastupitelstva Libereckého kraje a svůj post obhájil i v krajských volbách v roce 2020. V letech 2010-2013 byl poslancem Parlamentu ČR. Věnuje se zejména tématům spojeným s oblastí zdravotnictví a tímto směrem by rád pokračoval i v Senátu. Členem ODS je od roku 2005.