20. června 2024

ODS nechce Turka ve své frakci. Je na něm problematické skoro vše, říká Vrecionová

(Aktuálně.cz) Nově zvolený europoslanec Filip Turek může zřejmě zapomenout na členství v jím preferované euroskeptické frakci v unijním parlamentu. Pro něj rozhodující člen skupiny, česká ODS, ho tam nechce. Frakci to příliš trápit nemusí. Tento týden se rozrostla o jedenáct poslanců a je třetí nejsilnější v europarlamentu.

Filip Turek zvolený za koalici Přísaha/Motoristé sobě v kampani opakovaně zmínil, že by rád v europarlamentu seděl mezi Evropskými konzervativci a reformisty (ECR). Frakce nyní vyjednávají o přijetí zájemců z řad nováčků a každý člen navíc znamená potenciálně větší vliv, více lidí k ruce a víc peněz na politické aktivity. U většiny frakcí platí, že nejdůležitější pro přijetí nebo naopak odmítnutí nových europoslanců, je stanovisko už stávajícího člena ze stejného státu. V případě Turka je to ODS. Šéfka jejich tříčlenné delegace v ECR, europoslankyně Veronika Vrecionová, se chystá případnou Turkovu žádost o členství nedoporučit vedení frakce.

„Na Filipu Turkovi je problematické skoro všechno,“ míní poslankyně. „Od toho, že jsou Motoristé trojským koněm Václava Klause (předseda Motoristů Petr Macinka je blízkým spolupracovníkem, pozn. red.), přes Roberta Šlachtu, který stál v minulosti za pádem vlády ODS, až po Turkovo hajlování. To konkrétně je pro mě zcela nepřijatelné,“ odpovídá deníku Aktuálně.cz.

Vrecionová je coby šéfka české delegace v ECR členkou vedení frakce a v případě žádosti bývalého automobilového závodníka o členství by ho musela doporučit. „Já bych Turkovi doporučení rozhodně nedala,“ dodává Veronika Vrecionová.

Celý článek najdete na webu Aktuálně.cz.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS