21. června 2024

Jan Hofmann: Stíhačky F-35 se už osvědčily v boji

(CNN Prima News) Obří investice typu nákupu stíhaček F-35 podle exministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) příliš zatěžuje rozpočet resortu. Naopak pro místopředsedu sněmovního výboru pro obranu Jana Hofmanna (ODS) je nákup bojem osvědčených moderních zbraní správný krok. Oba hosté se v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž vyjádřili k nutnosti lepší výzbroje bezpečnostních složek.

Celou debatu Jana Hofmanna s Lubomírem Metnarem můžete zhlédnout na webu CNN Prima News.

Česko za nákup německých tanků Leopard 2A8 zaplatí 52 miliard korun. „Troufám si říci, že cena vyšší nebude,“ reagoval Jan Hofmann na otázku ohledně hrozícího navýšení výdajů. „Cena tak, jak je napsána, je v tuhle chvíli ta maximální. Může být už jen nižší,“ dodal k předpokládanému účtu za německé Leopardy.

Jedním z témat byla také prosincová tragická událost na Filozofické fakultě v Praze a s ní spojený zásah bezpečnostních složek. Hofmann zde potvrdil potřebu kvalitnější výzbroje. „Kdo viděl, odkud policisté stříleli a jak ten zásah vlastně byl pro ně složitý, tak s těmi krátkými zbraněmi v podstatě neměli šanci. Policisté mohli pouze vystrašit toho útočníka nebo v horším případě trefit ještě někoho jiného,“ uvedl.

Jan Hofmann

poslanec PČR
místopředseda výboru pro obranu PS PČR