12. června 2024

Obvinit Netanjahua je absurdní, říká k možnému zatykači Marek Benda

(ČRo Plus) Rozhodnutí žalobce Mezinárodního trestního soudu požádat o zatykač na izraelského premiéra a ministra obrany rozdělilo světovou veřejnost i politiky. Podle zastánců Izraele je nepřípustné stavět na stejnou úroveň předsedu izraelské vlády s teroristy z Hamásu. Někteří vyzývají k bojkotu Mezinárodního trestního soudu a i v Česku se objevily úvahy o vystoupení z této instituce.

Celou debatu s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Nejsem fanouškem tohoto tribunálu. Je to instituce, která stojí kolem miliardy eur a nedělá téměř vůbec nic,“ kritizuje Mezinárodní trestní soud (ICC) předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Přesto si myslím, že politika nemá reagovat na jedno chybné rozhodnutí prokurátora a říkat, že teď chceme nutně vystoupit,“ dodává Benda.

Opustit Mezinárodní trestní soud?

„Pokud chtěl ICC něco dělat, měl v první řadě konat proti Hamásu, a to v říjnu loňského roku. A nenechat tři čtvrtě roku běžet všechna zvěrstva, která jsme viděli, a pak najednou řekne, že bychom měli obvinit strany obě,“ pozastavuje se Benda.

Problematický by pro Česko byl i rozpor mezi blízkými vztahy s Izraelem a nutností zatknout obžalované představitele při vstupu na naše území.

„Je otázka, jestli nemáme z ICC vystoupit, abychom mohli zvát naše přátele do České republiky. Nebo máme raději říct: ,Nejezděte sem, protože kdybyste přijeli, tak bychom vás jako představitele státu měli zatýkat?‘“ ptá se Benda.

Kromě nízké efektivity vytýká Benda tribunálu i neobjektivitu při posuzování dopadů útoků a motivací obou stran – Izraele i Hamásu.

„Pochybuji o nestrannosti ICC,“ konstatuje Benda. „Výrok, který seřadí do jedné řady útočníky z Hamasu, kde cílem bylo způsobit nejhorší teroristická zvěrstva, a Izrael, který provádí operaci proti Hamasu, jenž se skrývá za své obyvatelstvo, je absurdní.“

„Byl by to krok, který by zejména v evropských zemích nebyl hodnocen kladně,“ uvádí Benda. „Bojím se, že bychom měli zatýkat izraelské představitele, což je v rozporu s veškerou politikou, kterou ČR dělá. A já toto rozhodnutí prokurátora silně kritizuji.“

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha